Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη με ατζέντα - φωτιά για τους λαούς


 Κυριαρχούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και το ντόμινο των διευθετήσεων που επιταχύνει η όξυνση των ανταγωνισμών

 Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, Τρίτη και Τετάρτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με όλη την «προεργασία» να σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ η ελληνική εμπλοκή βαθαίνει, με «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων την αναβάθμιση της αστικής τάξης, μέσα από την ανάληψη ακόμα πιο επικίνδυνων ρόλων.

Στην ατζέντα της Συνόδου υπάρχουν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη της Φινλανδίας και τη συνέχιση των παζαριών κυρίως με την Τουρκία, για να ξεμπλοκάρει η ένταξη και της Σουηδίας, οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση «ειδικής σχέσης» με την Ουκρανία, η ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ και του πυρηνικού του σχεδιασμού.

Επίσης, η παραπέρα αποστολή ακόμα πιο αναβαθμισμένων πολεμικών μέσων στην Ουκρανία, η εξασφάλιση αποθεματικών οπλισμού και πυρομαχικών, όπως και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία και για τα Ελληνοτουρκικά έχει η συζήτηση για τα «χωρικά σχέδια» επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ετοιμάζεται μόνο να συνυπογράψει τις επικίνδυνες αποφάσεις και τα κείμενα που έχουν ήδη προετοιμαστεί για το Βίλνιους, αλλά διεκδικεί και ενεργότερο ρόλο στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών στόχων, με όχημα τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Χαρακτηριστικά, η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε κομβικό λιμάνι για την προώθηση στρατιωτικού υλικού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ στον σχεδιασμό εντάσσονται κι άλλοι λιμένες σε όλη τη χώρα (π.χ. Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Καβάλα), όπως αποκάλυψε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο «Ριζοσπάστης».

Την επισφράγιση της παραπέρα εμπλοκής σήμανε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την προηγούμενη Κυριακή Μητσοτάκης και Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διαμηνύει ότι προσβλέπει «σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», ενώ «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη βούλησή τους για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της Αμυνας και της Ενέργειας».

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν απέδωσε εύσημα και ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση «για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και για τον ρόλο της ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή».

Τρεις μόλις μέρες μετά, ανακοινώθηκε ότι τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων «πιστοποιούνται» από τα αρμόδια όργανα της λυκοσυμμαχίας ως «ετοιμοπόλεμα» για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, στην εντατική προετοιμασία τους να αναλάβουν δράση στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, κόντρα στη Ρωσία και στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης», στο διάστημα 27-30/6 έγινε η αξιολόγηση («evaluation») και πιστοποίηση («validation») χερσαίου Τμήματος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, από την αρμόδια ΝΑΤΟική διοίκηση, ενόψει της έναρξης ετοιμότητάς του ως τμήματος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) από 1η Γενάρη 2024. Περιλάμβανε σενάρια όπως η εκτέλεση «Αμεσων Επιθετικών Επιχειρήσεων» μέρα και νύχτα και όπως λέγεται αρμοδίως, με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το SOLTG ως «"Επιχειρησιακά Ετοιμο - Combat Ready" για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων».

Σταθερά «στο ύψος τους» οι στρατιωτικές δαπάνες

Την Παρασκευή ακολούθησε η ανακοίνωση ότι η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) με βάση τους πίνακες που δημοσίευσε η λυκοσυμμαχία, πίσω μόνο από Πολωνία και ΗΠΑ, με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το 2023.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια φιγουράριζε συνήθως στη δεύτερη (πίσω μόνο από τις ΗΠΑ) ή και στην πρώτη θέση, η φετινή αλλαγή στην κατάταξη δεν οφείλεται στο ότι η Ελλάδα «έκοψε φόρα», αλλά στο γεγονός ότι ΗΠΑ και Πολωνία αύξησαν κατά πολύ τις δαπάνες τους λόγω της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει μία από τις μόλις 11 χώρες του ΝΑΤΟ που πιάνουν τον ορισμένο ήδη από το 2014 στόχο τους, κάθε χρόνο να δαπανούν για τέτοιες προτεραιότητες τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους πίνακες του ΝΑΤΟ, υπολογίζεται ότι φέτος η Ελλάδα θα δαπανήσει 6,7 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ίσες με το 3,01% του ΑΕΠ.

Οι πολεμικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο τα επόμενα χρόνια (ήδη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ), καθώς στη Σύνοδο της επόμενης βδομάδας γίνεται προσπάθεια να καταληχτούν τα τρία νέα «χωρικά σχέδια» του ΝΑΤΟ, «για την αντιμετώπιση των δύο βασικών απειλών για τη Συμμαχία μας, τη Ρωσία και την τρομοκρατία», όπως λένε: Ενα σχέδιο για τον Βορρά, τον Ατλαντικό και την Ευρωπαϊκή Αρκτική. Ενα για το κέντρο, που καλύπτει την περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη. Και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου η ελληνική αστική τάξη θα διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο «πυλώνα ασφαλείας».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Σύνοδος θα ρίξει νέο «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Λιθουανία), στις 11-12 Ιούλη 2023, θα ρίξει νέο "λάδι στη φωτιά" των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ανταγωνισμών, που αυτή την περίοδο εκδηλώνονται με τη σφοδρή πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και με την ένταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για περιοχές όπου κλιμακώνεται η διαπάλη για τις πρώτες ύλες, την Ενέργεια, τους δρόμους εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, δηλαδή για τη μοιρασιά των κερδών του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, με βάση τοποθετήσεις των ΝΑΤΟικών επιτελείων αναμένεται:

- η εμβάθυνση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία με παραπέρα πολιτικές εγγυήσεις και νέα στρατιωτική βοήθεια στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και με τη θεσμοθέτηση "Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας",

- ο παραπέρα ανεφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων με νέα σύγχρονα ΝΑΤΟικά όπλα και την εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων,

- η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων και των "περιφερειακών σχεδίων", με την αύξηση των ετοιμοπόλεμων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στις 300 χιλιάδες και την ενίσχυσή τους σε περιοχές που γειτονεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Νέες ΝΑΤΟικές δυνάμεις αναπτύσσονται τόσο στη Βαλτική όσο και στα Βαλκάνια,

- η επιβεβαίωση της διεύρυνσης με Φινλανδία και Σουηδία, που εκτός της ΝΑΤΟικής περικύκλωσης της Ρωσίας, συνδέεται και με τη διαπάλη για τον έλεγχο της Αρκτικής, μιας και μετά από αυτήν την εξέλιξη οι 7 από τις 8 χώρες της Αρκτικής γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ,

- η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών - μελών, με κατώτατο όριο το 2% του ΑΕΠ, ρίχνοντας νέα οικονομικά βάρη δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των λαών, για την εξυπηρέτηση των επιθετικών σχεδίων των ευρωατλαντικών μονοπωλίων,

- η διεύρυνση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, που εμπλέκονται στους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα, σε μια περιοχή όπου "μαγειρεύεται" η νέα πολεμική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με την Κίνα, που από πέρσι στη "Στρατηγική Αντίληψη" του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε "απειλή",

- η προετοιμασία του ΝΑΤΟ για τη χρήση στα πεδία των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και πυρηνικών όπλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες στην υλοποίηση αυτών των επικίνδυνων σχεδιασμών, στέλνοντας όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, αναβαθμίζοντας τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα, παραχωρώντας ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη στελέχωση των ΝΑΤΟικών σχηματισμών, εκτινάσσοντας τις δαπάνες για εξοπλισμούς που αφορούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας λιμάνια και αεροδρόμια για εγκληματικούς σχεδιασμούς, που στοχοποιούν τον λαό μας.

Η πολιτική αυτή, που βρίσκεται στην υπηρεσία των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της, στρέφεται σε βάρος του λαού μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, γενικότερα της χώρας, προμηνύοντας τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με κατεύθυνση οδυνηρό συμβιβασμό στο Αιγαίο. Οχι τυχαία, φέρεται να εξαφανίζεται από τα ΝΑΤΟικά έγγραφα η Κυπριακή Δημοκρατία και να αντικαθίσταται η αναφορά σε αυτήν με γεωγραφικές συντεταγμένες, ενώ με πρωτοβουλία των ΗΠΑ τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου βαπτίζονται "τουρκικά στενά".

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη του λαού μας για:

  • την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία,
  • για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις της χώρας μας,
  • για να σταματήσουν να στέλνονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα εκτός συνόρων,
  • για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον λαό αφέντη στον τόπο του και την εξουσία στα δικά του χέρια».

  Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου