Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Χιλιάδες νέοι και νέες συναντιούνται στον Γράμμο


Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ είναι γεγονός! Και είναι ένα σπουδαίο γεγονός! Γιατί χιλιάδες νέοι και νέες συναντιούνται από χτες στο Νεστόριο, στον Γράμμο, σε ένα αντάμωμα μαχητικό, αγωνιστικό, νεανικό σε έναν πανέμορφο χώρο, με την πλούσια Ιστορία του και το φυσικό του κάλλος.

***

Ενα ενθουσιώδες πλήθος νέων ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, νησιά του Β. Αιγαίου, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα κατέβαινε διαδοχικά από τα πούλμαν, με το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο να κερδίζει αβίαστα τις πρώτες εντυπώσεις. Ενας χώρος που λέει πολλά στους νέους κομμουνιστές από όλη τη χώρα. Είναι το θέατρο της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ, τα χνάρια του οποίου ψηλαφούμε στη διάρκεια της διοργάνωσης. «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ - δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Τα συνθήματα συνοδεύουν το νεανικό ρυάκι που απλώνεται και στήνει τις σκηνές σχηματίζοντας τις συντροφικές «γειτονιές» της φετινής κατασκήνωσης, πλάι σε εκείνες που είχαν ήδη σχηματιστεί. Και οι γειτονιές μεγαλώνουν... Και ενώνονται σε μια πολιτεία νεανική, αγωνιστική, μαχητική που στέλνει μήνυμα: Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία. Τιμάμε την ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Αξιοσημείωτη για μια ακόμα φορά η φανερή φροντίδα και επιμέλεια του χώρου, ώστε να υποδεχτεί τους κατασκηνωτές, από συντρόφους που βρίσκονταν εκεί μέρες πριν και με εθελοντική δουλειά διαμόρφωσαν την κατασκήνωση και τις υποδομές που διαθέτει. Ετσι μπορούν να απολαύσουν στον μεγαλύτερο βαθμό την ομορφιά του χώρου που φιλοξενεί την κατασκήνωση. Εναν χώρο με απλόχερη σκιά κάτω από τα δέντρα, με τα δροσερά νερά του Αλιάκμονα να προσφέρουν ανάσα δροσιάς. Και να εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους νέους που καταφθάνουν από τα ζεστά αστικά κέντρα. Αλλωστε οι Αντιιμπεριαλιστικές Κατασκηνώσεις της ΚΝΕ έχουν ήδη μια μακριά εμπειρία στο να συνδυάζουν μοναδικά τη γνωριμία με την ιστορία, τη διεκδίκηση, τον πολιτισμό, τη διασκέδαση, τη γνωριμία με τη φύση και την αναψυχή.

 Η χτεσινή μέρα ήδη συγκέντρωνε τα παραπάνω με μια σειρά παράλληλες δραστηριότητες, αποτελώντας την καλύτερη αφετηρία για να αναδειχτεί το μήνυμα της κατασκήνωσης, να δοθεί το στίγμα και να λάβουν τη σκυτάλη σήμερα και αύριο οι πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις που ακολουθούν.

Γιατί από την πρώτη μέρα, σε αυτόν τον χώρο με τον βαρύ συμβολισμό, πολλοί νέοι και νέες παρακολούθησαν το Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Και είναι σαν να άκουγες τις μαρτυρίες όχι μόνο μέσα από την οθόνη, αλλά και από τις φυλλωσιές, τα χώματα, τις πέτρες...

Γιατί από την πρώτη μέρα νέοι και νέες είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν για τον φυσικό πλούτο της χώρας, για την υπεράσπισή του από τα «πράσινα» και «μαύρα» αρπακτικά, μέσα από την ομιλία του Θανάση Χαστά.

Γιατί στο κέντρο της κατασκήνωσης, η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» έχει πλήθος τίτλων να προτείνει στους κατασκηνωτές, για την Ιστορία, για το περιβάλλον, για τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η μέρα έκλεισε όπως το απαιτούν οι περιστάσεις: Με ένα γλέντι με μουσικές από το συγκρότημα της Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που ξεσήκωσε τους νέους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν τραγούδια από μια ευρεία γκάμα λαϊκού και ρεμπέτικου, ενώ ξεχώρισαν κομμάτια μεγάλων μουσικοσυνθετών που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια από τη ζωή, κομμάτια του Μικρούτσικου, του Θεοδωράκη, του Μαρκόπουλου, καθώς και αντάρτικα τραγούδια.

***


Η χτεσινή μέρα ήταν μια «γέφυρα» για το πλούσιο πολύμορφο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει σήμερα και αύριο, με πολλές παράλληλες δράσεις. Αλλες στον χώρο της κατασκήνωσης, άλλες στο μουσείο στο Νεστόριο, στην επίσκεψη στο Βατοχώρι. Αλλες που θα φέρουν σε επαφή τους νέους και τις νέες με την Ιστορία του ΚΚΕ και την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Και άλλες που θα φέρουν σε επαφή τους νέους μεταξύ τους, τους μικρότερους με τους μεγαλύτερους μαθητές ή τους νέους φοιτητές που μόλις πέτυχαν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο με τους αυριανούς συμφοιτητές τους. Και βέβαια, η αυριανή συγκέντρωση και τα εγκαίνια της έκθεσης στη νοσοκομειούπολη στον Γράμμο, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής και το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Φάνης Παρρής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα τις 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Συμβολική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

9.00 - 14.00 Επίσκεψη Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο.

Επίσκεψη ομάδας κατασκηνωτών στο Βατοχώρι.

17.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Νέο "λάδι" στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

21.30 Χαιρετισμός από την Αναστασία Γεωργιάδου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

21.40 Συναυλία με το ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι».

23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

  • Αύριο Σάββατο:

13.00 Συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο - εγκαίνια μόνιμης έκθεσης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

-- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

-- Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Επειτα το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης, με:

Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου - μπάσκετ. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.

19.00 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ».

21.00 Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι: «"Καινούριοι ανάβουν Γράμμοι, ακράτητο ποτάμι, απ' άκρη σ' άκρη εμπρός!"... Θα νικήσουμε!».

22.00 Μεγάλη συναυλία

23.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη

  • Την Κυριακή 16 Ιούλη:

Αναχώρηση Οργανώσεων

Αναλυτικά για την  32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωση της ΚΝΕ

 «Τι σόι άνθρωποι ήταν αυτοί;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου