Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Μόνο βάρη


Η αύξηση των επιτοκίων σε Ευρώπη και Αμερική, για τον έλεγχο του πληθωρισμού, φορτώνει με νέα δυσβάσταχτα βάρη τους λαούς.

Στην καπιταλιστική «μητρόπολη» των ΗΠΑ, η αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη μόνιμη οικονομική ένδεια του λαού εδώ και πολλά χρόνια, έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρα ύψη τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στα αστικά επιτελεία, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τη δυσαρέσκεια που «βράζει» από κάτω. Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια δανεισμού έχουν εκτοξευτεί σε 7,48%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2000, και τα επιτόκια για τις πιστωτικές κάρτες σε 25%.

Ως αποτέλεσμα, τα χρέη των νοικοκυριών έφτασαν στα επίπεδα - ρεκόρ των 17,1 τρισ. δολαρίων, τα στεγαστικά δάνεια ξεπέρασαν τα 12 τρισ. δολάρια, τα δάνεια αυτοκινήτων τα 1,6 τρισ. δολάρια και άλλα τόσα (1,65 τρισ.) τα φοιτητικά δάνεια. Γι' αυτά τα τελευταία, μάλιστα, το «πάγωμα» των πληρωμών κατά την περίοδο της πανδημίας δεν ισχύει από φέτος, και έτσι εκατομμύρια φοιτητές και οι οικογένειές τους θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των δόσεων. Αλλά και τα χρέη των πιστωτικών καρτών ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια, με το 36% των Αμερικανών να έχει περισσότερα χρέη πιστωτικών καρτών απ' ό,τι αποταμιεύσεις!

Σε ανάπτυξη και κρίση της οικονομίας, με επεκτατική ή περιοριστική πολιτική, ο λαός πληρώνει τον λογαριασμό, επιβεβαιώνοντας παντού την ανάγκη να απαλλαγεί μια και καλή από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που τον φορτώνει μόνο αδιέξοδα και βάρη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου