Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Σεπτέμβρης φοροληστείας, ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας

Πάνω από 3,1 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν το επόμενο δεκαήμερο 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι - το 35% περίπου του συνόλου - για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει στις 31 Αυγούστου. Πρόκειται για όσους υπέβαλαν έγκαιρα τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος, ενώ το «φαρμάκι» θα είναι διπλό για όσους δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση ως το τέλος Ιούλη. Ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά διαμορφώνεται περίπου στα 1.450 ευρώ και θυμίζουμε ότι πληρώνεται σε 8 δόσεις.

Την ίδια ώρα, στον φθινοπωρινό λογαριασμό που «φουσκώνει» παραπέρα για τα λαϊκά στρώματα έρχεται να προστεθεί και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η προθεσμία για την πληρωμή της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα, με τον λαό να καλείται να πληρώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τον φόρο που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δήθεν θα καταργούσαν...

Ακόμη, η κυβέρνηση ετοιμάζει από τις αρχές του Σεπτέμβρη και την... περίοδο του κυνηγιού για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, εξαγγέλλοντας ελέγχους και σφίξιμο της θηλιάς σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, με προμετωπίδα την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η φοροληστεία έτσι συνεχίζεται ακάθεκτη πάνω στις πλάτες του λαού, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο 7μηνο του χρόνου. Στοιχεία που αποτυπώνουν νέο «άλμα» στη φοροληστεία, με πάνω από 30 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου και ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 δισ. ευρώ, τρεις φορές παραπάνω από πέρυσι και διπλάσια σε σχέση με τους στόχους!

Νέα αύξηση στις τιμές του ρεύματος, στα 2 ευρώ η βενζίνη

Παράλληλα, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν και αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος όπως προκύπτει και από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, οι οποίες είναι ακόμη πιο αυξημένες σε σχέση με τον Ιούλη.

Αναλυτικά οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ανά κιλοβατώρα έχουν ως εξής: ΔΕΗ: 15,5 λεπτά για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο. «Volterra»: 13,98 λεπτά. «Ηρων»: 11,25 λεπτά. «Volton»: 9,45 λεπτά. «Protergia»: 9,46 λεπτά. «Watt+Volt»: 18,28 λεπτά. «Elpedison»: 15,77 λεπτά. NRG: 15,99 λεπτά. Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 12,4 λεπτά. «Zenith»: 18,4 λεπτά.

Αυτό κι ενώ ήδη ο λαός πληρώνει από την 1η Μάη το νέο αυξημένο πάγιο που έχει φτάσει στα 38 ευρώ τον χρόνο (από 4,5 ευρώ) για μονοφασικό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14 ευρώ) για τριφασικό. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα καταργήσει κι αυτές ακόμα τις επιδοτήσεις - κοροϊδία, στέλνοντας μάλιστα και τον λογαριασμό στον λαό με αυξημένα τα τέλη για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς, ενώ επανέρχεται και η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Την ίδια ώρα, οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί παραπέρα, με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης να αποτυπώνουν τη μέση τιμή της βενζίνης στην επικράτεια στα 1,986 ευρώ το λίτρο το Σάββατο 19 Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 26 νομούς της χώρας, στους μισούς δηλαδή, η μέση τιμή υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο και στους υπόλοιπους τα προσεγγίζει.

Μισό δισ. παραπάνω στο σούπερ μάρκετ μόνο το πρώτο εξάμηνο

Στο μεταξύ, το λαϊκό εισόδημα θα δεχτεί και νέο χτύπημα και από τις νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, όπου, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, στις τιμές - χρυσάφι που πληρώνει ήδη ο λαός έρχονται να προστεθούν και νέες μεγάλες αυξήσεις σε πάνω από 100 κωδικούς.

Ετσι, σύμφωνα με όσα προαναγγέλλονται, έρχονται και νέες μεγάλες αυξήσεις: Σε παρθένο ελαιόλαδο έως 45%, ξηρούς καρπούς από 13% έως 39%, κατεψυγμένες ζύμες από 3% έως 12%, σοκολατοειδή έως 10%, μαργαρίνη 10%, αλεύρι έως 10%, φακές και φασόλια από 2,5% έως 9,5%, απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων 4% έως 9%, οδοντόβουρτσες 4,5% έως 8%, φρυγανιές 6,5%, κάψουλες καφέ 5%, λουκάνικα και σαλάμια 4%, ρεβίθια, ρύζι, καφές έως 4%.

Τα λαϊκά στρώματα καλούνται έτσι να κόψουν ακόμα και από τα στοιχειώδη, όπως άλλωστε καταγράφουν και τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου (NielsenIQ), που δείχνουν τις συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 9%, στα 6,28 δισ. ευρώ ή μισό δισ. παραπάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν, που μασούλησαν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, την ίδια ώρα ακριβώς που ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου