ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Χαρακτηριστικά, οι κύριες θεματικές της συνάντησης αφορούσαν επισήμως το Ουκρανικό, όπως και «τρέχοντα θέματα ασφάλειας της ΕΕ» στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική. Στη συνάντηση μετείχε και ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, μέσω τηλεδιάσκεψης, δίνοντας στοιχεία στους ομολόγους του για την κατάσταση επί του πεδίου.
Σε δηλώσεις του με το πέρας της άτυπης συνάντησης, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η Ουκρανία και η υποστήριξη που χρειάζεται σε στρατιωτικό υλικό, υποβάλλοντας πρόταση για ένα νέο «ταμείο» που θα «τρέξει» το διάστημα 2024 - 2027, ύψους 5 δισ. ευρώ κατ' έτος. Στόχος να το καταλήξουν ως το τέλος του χρόνου. Επίσης, η παραπέρα διεύρυνση της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της ΕΕ για την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (European Union Military Assistance Mission Ukraine - EUMAM UA), η οποία, όπως είπε, έχει ήδη εκπαιδεύσει για πόλεμο 25.000 Ουκρανούς, με στόχο τους 30.000 ως τον Οκτώβρη και 40.000 ως τα τέλη του χρόνου. Σημειωτέον, ο αρχικός στόχος ήταν η εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών, με τον υπερδιπλασιασμό τους να δείχνει ακριβώς την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Στο μεταξύ, δείχνοντας από νωρίς την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης «να παίξει στα γεμάτα» σε αυτές τις κόντρες, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ξεχώρισε τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια θυμίζοντας ότι η ντόπια αστική τάξη έχει στείλει στράτευμα τόσο στο Κόσοβο (KFOR) όσο και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (επιχείρηση της ΕΕ ALTHEA), αλλά και «τις προκλήσεις στο περιβάλλον ασφάλειας που πηγάζουν από την Αφρική», όπου ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με ρωσικούς και κινεζικούς ομίλους, ενώ σε ισχύ βρίσκεται πάντα και η «στρατηγική συμφωνία» με τη Γαλλία, που προβλέπει και «αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή»...
Αλλά και λίγο αργότερα, μιλώντας στην άτυπη συνάντηση, ο Δένδιας τόνισε στους ομολόγους του ότι την προηγούμενη Δευτέρα, στη συνάντηση του Ζελένσκι και των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που διοργάνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα, «εκφράστηκε η ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία για όσο διάστημα απαιτηθεί». Υπογράμμισε επίσης τη «σημαντική αμυντική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα με τα πυρομαχικά και την ετοιμότητα να συνεισφέρει σε δραστηριότητες της EUMAM UA».
Θυμίζουμε ότι στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, η κυβέρνηση αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους. Επίσης, στο πλαίσιο της EUMAM UA, από την ελληνική πλευρά προσφέρονται και άλλες εκπαιδεύσεις, όπως η διοίκηση, ο έλεγχος μικρών κλιμακίων μάχης χερσαίων δυνάμεων («junior leadership training from section / squad and platoon levels up to company»), ειδικά στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»).
Εξάλλου, τέλη Ιούλη ολοκληρώθηκε η - συμφωνημένη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις - παραχώρηση των 40 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP1 στους Ουκρανούς με τη διεκπεραίωση και της τελευταίας παρτίδας. Στο μεταξύ, Ουκρανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν θέσει αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση στο Κίεβο μέχρι και 100 αρμάτων μάχης «Leopard 1Α5». Ταυτόχρονα, Ελληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων για άρματα «Leopard» εκπαιδεύουν Ευρωπαίους χειριστές. Αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς (μέθοδος «εκπαιδεύω τον εκπαιδευτή» - «train the trainer»).
Επίσης, κατά την έλευση Ζελένσκι στην Αθήνα, έκλεισε η συμφωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε ΝΑΤΟικά F-16 που θα τους παραχωρηθούν για επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας. Ηδη διαχέονται πληροφορίες ότι Ελληνες αεροπόροι θα μεταβούν σε Ρουμανία και Δανία, σε αεροπορικές βάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων. Σε επόμενη φάση, αφού οι Ουκρανοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στα βασικά συστήματα του μαχητικού και μάθουν να το πετούν, θα μπορούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε αντικείμενα εναέριας μάχης, βομβαρδισμού, χρήσης όπλων ακριβείας ή και άλλες, πιο σύνθετες επιχειρήσεις, στους εξομοιωτές στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.
Ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, αφού μια σειρά από στοιχεία και κινήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την παράδοση στους Ουκρανούς και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK. Τα OSA είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Θράκη είναι ο χώρος προβλεπόμενης επιχειρησιακής δράσης των TOR-M1. Την παραχώρησή τους έχουν ζητήσει εδώ και καιρό οι Ουκρανοί, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν και οι Αμερικανοί, την ώρα που η τουρκική αστική τάξη εγείρει διαρκώς ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως και ζητήματα στη Δυτική Θράκη, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, ο δε Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στα ελληνικά νησιά στην περιοχή ως «ΝΑΤΟικά νησιά»...
Στο ίδιο πλαίσιο, «ψήνεται» και η παράδοση των τσεχοσλοβακικής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70, σύστημα το οποίο επίσης ζητάνε οι Ουκρανοί. Σημειώνεται ότι χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Τέλος, στη συζήτηση για την Αφρική, ο Δένδιας υπογράμμισε στους ομολόγους του ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε θεατές. Αντιθέτως, επιβάλλεται να εξετάσουμε προσεκτικά τις πιθανές ενέργειες της ΕΕ», τονίζοντας ότι «το διακύβευμα στη ζώνη του Σαχέλ, όπως και στη Μοζαμβίκη και τις άλλες χώρες της Αφρικής, είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ και τα κράτη - μέλη».
Ενώ νωρίτερα είχε θυμίσει ότι ελληνική στρατιωτική παρουσία υπάρχει και στη Μοζαμβίκη. Θυμίζουμε σχετικά ότι τον Απρίλη του 2022, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, αναχώρησε για τη Μοζαμβίκη τμήμα 8 στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της EUTM MOZ, για συμμετοχή με διάρκεια 2 ετών (μέχρι το τέλος του 2023) και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής.
Με τα παραπάνω στον φάκελο και με τη συμμετοχή του Γ. Γεραπετρίτη, σήμερα, συνέρχονται στο Τολέδο, σε αντίστοιχη άτυπη συνάντηση και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στον Νίγηρα και γενικότερα στην περιοχή του Σαχέλ. Προσκεκλημένοι της ισπανικής προεδρίας είναι οι υπουργοί Εξωτερικών του Νίγηρα, Χ. Μασαούντου, και της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα. Από την ισπανική προεδρία έγινε γνωστό ότι θα συζητήσουν και τη «φόρμουλα ειρήνης» που προτείνει το Κίεβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου