Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


27/08/1577

Πέθανε ο Τιτσιάνο Βετσέλι, ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης

 Τιτσιάνο

27/08/1660

Τα βιβλία του Άγγλου φιλόσοφου Τζον Μίλτον καίγονται στην πυρά στο Λονδίνο, επειδή ο συγγραφέας άσκησε κριτική στον βασιλιά Κάρολο Β'.

27/08/1770

Γεννιέται ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ

 Φρίντριχ Χέγκελ

27/08/1813

Ο Ναπολέων νικά τις υπέρτερες συνδυασμένες δυνάμεις των Πρώσων, των Αυστριακών και των Ρώσων στη Μάχη της Δρέσδης.

27/08/1905

Γεννιέται ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία. Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Μετά την απόλυσή του ανταποκρίθηκε σε διάφορες κομματικές χρεώσεις και διώχθηκε κατά καιρούς από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του.

Ο Άρης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας και τη χαρακτήρισε λαθεμένη. Στο διάστημα Φλεβάρης - Απρίλης του 1945 ανέλαβε με δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ. Η δράση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το Κόμμα.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918-1949, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούνη 2018, αποφάσισε την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ αποφασίζει να αποκατασταθεί ολόπλευρα ο Άρης Βελουχιώτης.  

Ο ιστορικός λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία

Γεννιέται ο Άρης Βελουχιώτης

 «Για την Πολιτική Αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη»

27/08/1909

Γεννήθηκε Αλεξάνδρεια Αιγύπτου ο  Νίκος Τσιφόρος, ήταν Έλληνας συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.  

Νίκος Τσιφόρος

27/08/1919

Η Σοβιετικής Ρωσίας κρατικοποίησεεπαναστικώ δικαίω», με ειδικό Διάταγμα τον τσαρικό κινηματόγραφο στη χώρα, μια τέχνη μέχρι τότε για τους λίγους «enfant gâté» ακριβή και αριστοκρατική.

27/08/1922

Ο Τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας αποτυπώθηκε στα νούμερα ως εξής: 91.000 περίπου ήταν οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς. 

Μικρασιατική Καταστροφή

27/08/1931

Το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο της εποχής του, το Ντορνιέ DO-X, γερμανικής κατασκευής, πραγματοποιεί επιτυχημένη υπερατλαντική πτήση και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

27/08/1941

Γεννιέται η τραγουδίστρια Σεζάρια Έβορα από το Πράσινο Ακρωτήριο. 

Γεννήθηκε η Σεζάρια Εβόρα

27/08/1946

Ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Φοιτητών.

27/08/1960

Υπογράφεται στην Αθήνα συμφωνία με τη γαλλική Πεσινέ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Η συμφωνία αυτή αφορά στην πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα. 

Η ΕΔΑ προτείνει παραπομπή του Κ. Καραμανλή για την «Πεσινέ»

27/08/1965

Φεύγει από τη ζωή ο Ελβετός αρχιτέκτονας, Λε Κορμπιζιέ, ένας από τους βασικούς θεμελιωτές του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική.

27/08/1994

Το καθεστώς Ντενκτάς ανακαλεί τις προηγούμενες αποφάσεις του που προβλέπουν ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό.

27/08/1997

Πεθαίνει η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Η Μπέλλου συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, καθώς στο Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε. Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις στον «Ριζοσπάστη» (27/2/94), θυμόταν: «Και "Ριζοσπάστη" διακινούσα... Ήμουν, είμαι και θα είμαι αριστερή. Το λέω και το φωνάζω... Πέρασα πολλά. Και ξύλο και φυλακές». 

Πεθαίνει η Σωτηρία Μπέλλου

27/08/1998

Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και η αδυναμία ανόρθωσης της ιαπωνικής οδηγούν σε ρευστοποιήσεις τους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να πέσει κατά 7,7%. Αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών έως τότε στη Σοφοκλέους.

27/08/2011

 Πέθανε,ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης.

Πεθαίνει ο Λυκούργος Καλλέργης

6 σχόλια:

  1. "Και "Ριζοσπάστη" διακινούσα.. Ήμουν, είμαι και θα είμαι αριστερή. Το λέω και το φωνάζω..Πέρασα πολλά. Και ξύλο και φυλακές"
    Σωτηρία Μπέλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημουν με τους αριστερούς της Χαλκίδας και σε μια μάχη κοντά στην Ομόνοια,οδός Βούλγαρη και Πειραιώς, τραυματίστηκα στο χέρι.Αμέσως μετά την οπισθοχώρηση δεν πρόλαβα να φύγω,έμεινα λίγο πίσω και κάτι..μην πω..με κάρφωσαν στην Εθνοφυλακή και κοντά στον Σταθμό Λαρίσης,με συνέλαβαν.
      ..μας πήγαν σε μια παλιά πολυκατοικία στην οδό Θεμιστοκλέους, γιατί οι φυλακές Αβέρωφ είχαν καταστραφεί από τους αγωνιστές της Αντίστασης. Τελικά μας μετέφεραν στις φυλακές Χατζηκώνστα, στην οδό Πειραιώς, που κι αυτές από το κίνημα ήταν κατεστραμμένες. Σπασμένα τζάμια και ερείπια.
      Μας έβαλαν πρώτα να καθαρίσουμε τις φυλακές. Εν τω μεταξύ, είχα τραυματιστεί στο χέρι. Είχα υψηλό πυρετό κι επειδή δεν υπήρχαν μέσα περιθάλψεως είχε πρηστεί η μασχάλη μου. Ενα πρωί, μας σήκωσαν με το κρύο να κάνουμε βόλτα μέσα στο προαύλιο των φυλακών..χειμώνας καιρός.
      Ηταν ένας αρχιφύλακας εκεί που το διέταξε. Ενας… τέλος πάντων. Δεν μπορούσα εγώ να κάνω βόλτα στο προαύλιο γιατί απ’ το τραύμα είχα πυρετό. Ημουν σε κατάσταση αξιοθρήνητη. Αυτός, όμως, μ’ αρπάει από τα μαλλιά, με πλακώνει στο ξύλο και με κλείνει στα μπουντρούμια...

      Διαγραφή
    2. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9480707

      Διαγραφή
  2. Διατάσσεται εκκένωση της Μ.Ασίας.
    Ο ύπατος αρμοστής Σμύρνης (δεξί χέρι του Βενιζέλου) Αριστείδης Στεργιάδης φεύγει από τους πρώτους, με Βρετανικό θωρηκτό.
    Οι Ελληνικές αρχές έχουν δραπετεύσει, αφήνοντας τους Μικρασιάτες, που εκμεταλλεύτηκαν για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία στην Μικρά Ασία, στην τύχη τους.
    Το Ελληνικό αστικό κράτος όχι μόνο χρησιμοποίησε τους Μικρασιάτες για ιμπεριαλιστικά συμφέροντα αλλά είχε ενεργό ρόλο και στην σφαγή τους.
    Περίπου ένα μήνα πριν μπούν οι Τούρκοι στην Σμύρνη, 20 Ιουλίου 1922, με ομόφωνη απόφαση της Eλληνικής Βουλής, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο κατάπτυστος νόμος 2870"περί παρανόμου μεταφοράς προσώπων ομαδόν ερχομένων εις τους Ελληνικούς λιμένας εκ της αλλοδαπής".
    Ήταν ο πρώτος νόμος του Ελληνικού κράτους ενάντια σε πρόσφυγες και είχε ως αποκλειστικό στόχο να εγκλωβιστούν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι και να μην μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα (γιατί, όπως πάντα, το μόνο "εθνικό" καθήκον της αστικής τάξης ήταν η εξουσία της και φοβόταν αναταραχή).
    Σύμφωνα με τον ιστορικό Γ.Δαφνή ("Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων", Αθήνα 1997, σ. 31), ο ύπατος αρμοστής Σμύρνης Στεργιάδης φέρεται να είπε: "Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τέχνη στην υπηρεσία της Επανάστασης
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/08/blog-post_796.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οργανωτική Συγκρότηση του ΔΣΕ
    Η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου θεωρείται ως η απαρχή της συγκρότησης του ΔΣΕ. Με την υπ’ αρ. 19 Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου (27 Δεκέμβρη 1946) οι αντάρτικες δυνάμεις μετατρέπονται σε στρατό και φέρουν τον τίτλο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Η δύναμη του ΔΣΕ στα τέλη του 1946 πλησίαζε τους 12.000 μαχητές.

    Τον Γενάρη του 1947 διαμορφώθηκε η δομή του ΔΣΕ. Τρεις Ομάδες συγκροτούσαν μία Διμοιρία, τρεις Διμοιρίες ένα Λόχο, τρεις Λόχοι ένα Τάγμα, που η δύναμή του συνήθως κυμαινόταν από 350 έως 450 μαχητές. Το τάγμα είχε διοικητή, πολιτικό επίτροπο και επιτελάρχη.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_96.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου