Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Προεδρικό διάταγμα για «όρκο πίστης» των ρωσικών μισθοφορικών δυνάμεων


Διάταγμα βάσει του οποίου όλες οι ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις «εθελοντών» που δρουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων της "Wagner" θα πρέπει να υπογράφουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος, υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, λίγες μέρες μετά τη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους κατά την οποία πιστεύεται ότι σκοτώθηκε ο επικεφαλής της "Wagner", Γ. Πριγκόζιν.

Στο διάταγμα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, ο όρκος πίστης περιγράφεται ως ένα βήμα για τη «σφυρηλάτηση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων για την υπεράσπιση της Ρωσικής Δημοκρατίας», ενώ η διατύπωση του όρκου περιλαμβάνει μια πρόταση στην οποία όσοι τον δίνουν υπόσχονται «να ακολουθούν αυστηρά τις εντολές των διοικητών και των ανωτέρων» τους.

Η προσπάθεια της Μόσχας να ασκήσει πλήρη έλεγχο στους ιδιωτικούς στρατούς που μάχονται στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι καινούργια, ωστόσο επανέρχεται πιο έντονα στο προσκήνιο μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν και ενώ εντείνονται ερωτήματα για το μέλλον της "Wagner" και της δράσης των μισθοφόρων της, στην Ουκρανία, στην Αφρική και αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις αρχές του περασμένου Ιούνη, η απαίτηση του Κρεμλίνου όλες οι ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Αμυνας ως την 1η Ιούλη και να τεθούν υπό τον έλεγχο του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, ήταν ένας από τους παράγοντες «τριβής» ανάμεσα στη Μόσχα και τον επικεφαλής της "Wagner", Γ. Πριγκόζιν, ο οποίος απέρριψε την υπογραφή συμβάσεων με το ρωσικό υπουργείο.

Λίγες μέρες μετά, στις 23 και 24 Ιούνη, η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Ρωσία, με αιχμή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πήρε και ένοπλη μορφή με την «ανταρσία» του Πριγκόζιν , ο οποίος κινητοποίησε χιλιάδες μισθοφόρους του και κινήθηκε προς τη Μόσχα, πριν τον τερματισμό της ένοπλης στάσης με συμφωνία στην οποία διαμεσολάβησε το Μινσκ.

Πλέον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το θέμα του ελέγχου των ρωσικών μισθοφορικών στρατών επανέρχεται πιο έντονα.

Επισήμως, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απέφυγε να απαντήσει για το μέλλον της «Wagner» και των δυνάμεών της στην Αφρική και αλλού, επικαλούμενος την έλλειψη «επίσημης νομικής υπόστασης».

(Πηγές: Reuters, Sky News, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου