Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Διεργασίες για ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα «κουμπώνουν» με τα F-16

 
Λίγες μόλις μέρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, η απόφαση Δανίας και Ολλανδίας - με το «πράσινο φως» των ΗΠΑ - για την παράδοση δεκάδων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο, λειτουργεί ήδη ως «σκαλοπάτι» για την αποστολή ακόμα περισσότερων εξελιγμένων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, εντείνοντας τις διεργασίες για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα «κουμπώνουν» με τα F-16, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους παραπέρα κλιμάκωσης και μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται παρεμβάσεις και τοποθετήσεις στο Βερολίνο γύρω από την αποστολή γερμανικών πυραύλων «Taurus», ενώ στο τραπέζι μπαίνουν και οι αμερικανικοί πύραυλοι JASSM, τους οποίους επίσης ζητάει το Κίεβο.
Στο τραπέζι οι γερμανικοί πύραυλοι «Taurus» και οι αμερικανικοί JASSM
Πηγή: Associated Press

Η Δανία ανακοίνωσε χτες ότι ξεκίνησε την εκπαίδευση 8 Ουκρανών πιλότων πάνω στα F-16. Οι πιλότοι έφτασαν στην αεροπορική βάση στο Skrydstrup, μαζί με 65 άτομα προσωπικό που θα εκπαιδευτούν στη συντήρηση των F-16.

Υπενθυμίζεται ότι η Δανία, όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα προμηθεύσει το Κίεβο με 19 αεροσκάφη F-16 και θα παραδώσει τα πρώτα 6 από αυτά γύρω στην Πρωτοχρονιά.

Αντίστοιχη ανακοίνωση για παράδοση F-16 στο Κίεβο έκανε το Σαββατοκύριακο και η Ολλανδία, η οποία διαθέτει 42 τέτοια αεροσκάφη, χωρίς να προσδιορίσει πόσα ακριβώς από αυτά θα προμηθεύσει στην Ουκρανία.

Δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Forbes» εστιάζει στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα «κουμπώσουν» με τα F-16, σημειώνοντας ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αυτό που μπορούν να μεταφέρουν τα αμερικανικής σχεδίασης F-16: (...) Σύγχρονοι πύραυλοι αέρος - αέρος και αέρος - εδάφους, συν καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας - όλα εκ των οποίων επεκτείνουν το βεληνεκές κρούσης των ουκρανικών πολεμικών αεροσκαφών, επιτρέποντάς τους να πλήξουν τις ρωσικές θέσεις βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη χωρίς να εκθέσουν τους πιλότους του Κιέβου στις πιο επικίνδυνες ρωσικές αεροπορικές άμυνες».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ο πύραυλος που μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά» είναι ο αμερικανικός πύραυλος JASSM (Joint Air-to-Surface Strike Missile), της «Lockheed Martin», με βεληνεκές 370 χιλιομέτρων, ο οποίος «εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα επιθυμιών του Κιέβου».

Οπως επισημαίνεται, τα αεροσκάφη F-16 δεν είναι συμβατά με τους βρετανο-γαλλικούς πυραύλους «Storm Shadow» (SCALP) που έχει ήδη παραλάβει το Κίεβο, αλλά είναι συμβατά με τους JASSM.

Χαρακτηριστική για τους κινδύνους παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι η επισήμανση του δημοσιεύματος ότι ο συνδυασμός των F-16 με το μεγάλο βεληνεκές των JASSM «μπορεί να βοηθήσει το Κίεβο να επιτύχει έναν από τους κύριους στόχους του: Την απελευθέρωση της Χερσονήσου της Κριμαίας».

Αναφερόμενο στην ουκρανική αντεπίθεση και τον στόχο της να πλήξει τη χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία - στόχος που σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν επιτυγχάνεται - το «Forbes», επικαλούμενο αναλυτή του αμερικανικού think tank «Rand Corporation», αναφέρει ότι τα F-16 με πυραύλους JASSM «θα μπορούσαν να πετύχουν το ίδιο πράγμα (...) να είναι κρίσιμα για το μακροπρόθεσμο σχέδιο» ανακατάληψης της Κριμαίας «χωρίς μάχη».

Σε ένα τέτοιο φόντο, εντείνονται διεργασίες και στη Γερμανία γύρω από την αποστολή στο Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αν η παράδοση των F-16 από Ολλανδία και Δανία στο Κίεβο αυξάνει την πίεση στο Βερολίνο για το θέμα των «Taurus», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Hebestreit, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει ποτέ τις παραδόσεις όπλων από άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα ωστόσο πληθαίνουν οι σχετικές τοποθετήσεις από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου, Marie - Agnes Strack - Zimmermann (προερχόμενη από το FDP), κάλεσε σε ταχεία απόφαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την παράδοση πυραύλων «Taurus» στο Κίεβο. Αξιοποιώντας τις αποφάσεις για τα F-16, η Strack - Zimmermann κάλεσε να αρθούν οι ενδοιασμοί για το ενδεχόμενο πληγμάτων σε ρωσικό έδαφος, ενώ πρόσθεσε: «Εχουμε αρκετούς πυραύλους Κρουζ "Taurus". Μπορούμε να δώσουμε ορισμένους από αυτούς. Είναι επιχειρησιακά έτοιμοι».
Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Σύμφωνες με το «διεθνές δίκαιο» οι επιθέσεις drones σε ρωσικά εδάφη

Την ίδια ώρα, μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ (από τους Πράσινους), δήλωσε χτες ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drones σε ρωσικά εδάφη είναι σύμφωνες με το «διεθνές δίκαιο».

«Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, επομένως η Ουκρανία έχει δικαίωμα κατοχυρωμένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να υπερασπιστεί τη χώρα της και τον λαό της», ανέφερε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους κλιμάκωσης του πολέμου λόγω των επιθέσεων από ουκρανικά drones που πολλαπλασιάζονται στην περιοχή της Μόσχας.

«Η Ρωσία βομβαρδίζει ανηλεώς μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, σιλό, νοσοκομεία, εκκλησίες. Και η Ουκρανία αμύνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Η Μόσχα καταγγέλλει αντίστοιχα το Κίεβο για επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.

Χτες, στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρέσβης στο Παρίσι, Vadim Omelchenko, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία ολοκλήρωσε την παράδοση της πρώτης παρτίδας των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SCALP και θα στείλει και άλλους.

«Ολοι οι πύραυλοι SCALP τους οποίους οι Γάλλοι έχουν υποσχεθεί ότι θα παράσχουν στο πλαίσιο της πρώτης παρτίδας, είναι ήδη εδώ. Αυτή η παρτίδα ήταν δοκιμαστική (...) Θα υπάρξουν περισσότεροι SCALP. Οι παραδόσεις τους συνεχίζονται», είπε ο Ουκρανός πρέσβης.

Το Παρίσι δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πόσους πυραύλους SCALP θα στείλει, ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η Γαλλία θα στείλει 50 τέτοιους πυραύλους.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη, η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι επισήμανε ότι αυτές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι «σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις πως η Γαλλία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, το Παρίσι εμπλέκεται άμεσα σε αυτήν και με τις ενέργειές του συμβάλλει όχι στη διευθέτηση αλλά στην κλιμάκωση της κατάστασης».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία μέρα μετά την άτυπη συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην οποία συμμετείχε.

Σε ανάρτησή του, ευχαρίστησε την φον ντερ Λάιεν για «τις προσπάθειές της να ομαλοποιήσει τις εξαγωγές και τη διαμετακόμιση γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας. Είναι σημαντικό να αποκατασταθούν πλήρως από τις 15 Σεπτεμβρίου», ενώ πρόσθεσε ότι «αναμένουμε μια θετική αξιολόγηση της προόδου της Ουκρανίας στο Πακέτο Διεύρυνσης του Οκτωβρίου και μια συνακόλουθη απόφαση των κρατών - μελών της ΕΕ να ανοίξουν τις ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023».

Επισήμανε, τέλος, ότι «συντονίσαμε επίσης τις θέσεις σχετικά με τη Φόρμουλα Ειρήνης καθώς προχωράμε στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ κατέβαλε χτες άλλο 1,5 δισ. ευρώ από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία. Πλέον έχουν καταβληθεί στην Ουκρανία 12 δισ. από τα 18 δισ. ευρώ που προβλέπονται συνολικά στο φετινό πακέτο της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, με έως και 50 δισ. ευρώ για υποστήριξη που προτείνεται για την περίοδο 2024 - 2027».
Απαγόρευση για δημοσιογράφους στο μέτωπο

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο, η Ουκρανία ανέφερε χτες ότι στρατεύματά της εισήλθαν στο χωριό Ρομπότινε, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ορίκχιβ και περίπου 25 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη Τόκμακ που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις και θεωρείται σημαντικός κόμβος.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου χαρακτήρισε τις ουκρανικές επιθέσεις στο Ρομπότινε «σημαντικές από άποψη τακτικής».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «Le Temps», το Κίεβο αποφάσισε να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να βρίσκονται στις περιοχές του μετώπου, με μόνη εξαίρεση δημοσιογράφους που παίρνουν γραπτή άδεια από τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού. Ουκρανική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αφορά είτε σε προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας να κρύψει τα προβλήματα και τις απώλειες στο μέτωπο είτε παραπέμπει σε προετοιμασίες για επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

Την απαγόρευση για Ουκρανούς και ξένους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε και η ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα «Strana», αναφέροντας ότι ως τώρα υπήρχε ένα σύστημα τριών ζωνών για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στις περιοχές του μετώπου, το οποίο όμως κρίθηκε αναποτελεσματικό.

Την περασμένη Δευτέρα, η υφυπουργός Αμυνας, Αννα Μαλιάρ, είχε κατηγορήσει αναφορές σε ΜΜΕ σχετικά με κινήσεις της 82ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, για τα ρωσικά πλήγματα που αυτή δέχθηκε στη συνέχεια.
Χτυπήματα σε ρωσικές βάσεις βομβαρδιστικών
Το Ρωσικό βομβαρδιστικό που χτυπήθηκε
Το Ρωσικό βομβαρδιστικό που χτυπήθηκε
Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, παράλληλα με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, συνεχίζονται ουκρανικές επιθέσεις με drones στην περιφέρεια της Μόσχας, σε άλλες περιοχές της Ρωσίας πολλά χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του μετώπου, καθώς και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ανεβαίνει διαρκώς η ένταση.

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα η ρωσική κυβέρνηση ανέφερε πως κατέρριψε ουκρανικά drones στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σ. Σαμπιάνιν, ανέφερε ότι χτες το πρωί ένα drone καταστράφηκε στην πόλη Κρασναγκόρσκ, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κρεμλίνου, και ένα άλλο στην κοινότητα Τσάστι, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το κέντρο της Μόσχας.

Τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Μόσχας (Βνούκοβα, Σερεμέτιαβα, Νταμαντιένταβα) ανέστειλαν για μερικές ώρες τη λειτουργία τους.

Αλλα δύο ουκρανικά drones εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής, Αλ. Μπογκομάζ, ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την παραβίαση των συνόρων από μια ομάδα Ουκρανών «σαμποτέρ».

Στη Μαύρη Θάλασσα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέστρεψε χτες ένα ταχύπλοο πολεμικό σκάφος αμερικανικής κατασκευής, στο οποίο επέβαινε μια ουκρανική ομάδα επίθεσης, ανατολικά από το Φιδονήσι.

Νωρίτερα, σε άλλη ανακοίνωση αναφερόταν ότι ρωσικό μαχητικό κατέστρεψε ουκρανικό drone αναγνώρισης, σε μια περιοχή με πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, ρωσική βάση υπερηχητικών βομβαρδιστικών «Tu-22» δέχθηκε πλήγμα σε ουκρανική επίθεση το περασμένο Σάββατο. Η ρωσική βάση βρίσκεται στο Σόλτσι, στην περιφέρεια Νόβγκοροντ, περίπου 230 χιλιόμετρα νότια της Αγ. Πετρούπολης.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι η βάση χτυπήθηκε από ουκρανικά drones, τα οποία προκάλεσαν πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης αεροπλάνων, ωστόσο το CNN αναφέρει ότι χτυπήθηκε τουλάχιστον ένα ρωσικό βομβαρδιστικό.

Το δε Κίεβο ανέφερε τη Δευτέρα ότι πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίθεση με drones στην αεροπορική βάση Shaykovka, στη ρωσική περιφέρεια Καλούγκα, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον ένα αεροσκάφος.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Για θάνατο του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γεβγκένι Πριγκόζιν, στην συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους το απόγευμα στην περιοχή Τβερ, κοντά στη Μόσχα, κάνει λόγο πηγή προσκείμενη στην μισθοφορική ομάδα.

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο αεροσκάφος επέβαιναν 10 άτομα (7 επιβάτες και 3 μέλη πληρώματος) και όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί. Η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στη λίστα επιβατών του αεροπλάνου που πετούσε από το αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας π
ρος την Αγία Πετρούπολη, καταγράφεται και ο Πριγκόζιν.

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή άνοιξε ποινική υπόθεση για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης είπε στο πρακτορείο «RIA Novosti» ότι έχουν εντοπιστεί τα πτώματα οκτώ ανθρώπων και οι έρευνες συνεχίζονται.

Πηγές σε ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο αεροσκάφος επέβαινε και ο διοικητής της Wagner, Dmitry Utkin, ενώ ένα δεύτερο ιδιωτικό αεροσκάφος που φέρεται να συνδέεται με τον Πριγκόζιν και επίσης κατευθυνόταν στην Αγ. Πετρούπολη, μετά τη συντριβή του πρώτου επέστρεψε στη Μόσχα.

Στις 23-24 Ιούνη, ο Πριγκόζιν είχε ηγηθεί ανταρσίας κατά του Κρεμλίνου, με δυνάμεις της Wagner να κινούνται προς την Μόσχα. Μετά από διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ανταρσίας με μεσολάβηση του Μινσκ, συμφωνήθηκε η άρση των κατηγοριών κατά του Πριγκόζιν και η παραμονή του στη Λευκορωσία. Το επόμενο διάστημα ωστόσο ο Πριγκόζιν επέστρεψε στη Ρωσία και φέρεται να συμμετείχε ακόμα και σε σύσκεψη με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο θάνατος του επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στη Ρωσία «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν» εάν επιβεβαιωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν και τον επικεφαλής της CIA, σε δημόσιες δηλώσεις τους καλούσαν τον Πριγκόζιν να είναι «προσεκτικός», υπονοώντας ότι θα μπορούσε να δολοφονηθεί από ρωσικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα επίσης, ο πτέραρχος Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος έχει εξαφανισθεί μετά την ανταρσία της Wagner, απομακρύνθηκε από την ηγεσία των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας. Ο Σουροβίκιν για ένα διάστημα είχε αναλάβει επικεφαλής όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Διαρροές» του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγο για διεξαγωγή ερευνών για ενδεχόμενη συνέργεια του Σουροβίκιν στην ανταρσία της Wagner, καθώς και για κράτησή του κατ'οίκον.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ria Novosti»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου