Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Δεν υπάρχει αντιπυρική προστασία ακόμα και δίπλα σε νοσοκομεία


Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στους συναδέλφους υγειονομικούς του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και των άλλων νοσοκομείων (Καβάλας, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης) καθώς και στους συναδέλφους υγειονομικούς του ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τη δύσκολη μάχη που δίνουν τα τελευταία 24 ώρα στο πλευρό των ασθενών τους.

Νιώθουμε συντετριμμένοι για τον χαμό των 18 ξεριζωμένων ,από τον πόλεμο τη προσφυγιά τη φτώχεια και την εκμετάλλευση συνανθρώπων μας, ανάμεσα τους 2 μικρά παιδιά που απανθρακώθηκαν στο Δάσος της Δαδιάς. Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του βιοπαλαιστή που έχασε τη ζωή του για να προστατεύσει το βιός του.

Το γεγονός ότι η πύρινα λαίλαπα που μαίνεται, έφτασε στο σημείο να απειλήσει δημόσιες μονάδες υγείας όπως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης που εκκενώθηκε άρον άρον και το Θριάσιο νοσοκομείο, επιβεβαιώνει για ακόμη φορά ότι το περίφημο "επιτελικό" κράτος μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και γρήγορα για να εξασφαλίζει τα κέρδη των μεγάλων ομίλων και να προωθεί πρότζεκτς, αλλά παραμένει προκλητικά αδιάφορο και ανίκανο στην προστασία των λαϊκών αναγκών. Μέτρα αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, κατά τη δική τους ορολογία, όπως δεν είναι και η αντισεισμική θωράκιση και τα αντιπλημμυρικά γιατί δεν είναι ανταποδοτικά, δεν έχουν διόδια, δε φέρνουν κέρδη, δεν είναι στις προτεραιότητες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία μέριμνα για ουσιαστική αντιπυρική προστασία ακόμα και δίπλα σε νοσοκομεία ή σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η πυρκαγιά που ξέσπασε δίπλα στο Θριάσιο νοσοκομείο με τους εργαζόμενους να προσπαθούν με κουβάδες και λάστιχα να περιορίσουν τη φωτιά, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, είναι μία ακόμη απόδειξη της παντελούς ανυπαρξίας του κράτους όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής μας.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου ότι η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έγινε "λόγω των αναθυμιάσεων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης" και όχι επειδή το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης κινδύνευσε να τυλιχθεί στις φλόγες, πολύ περισσότερο που κάηκαν αίθουσες της Ιατρικής Σχολής που είναι δίπλα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.

Ας μας απαντήσουν. Αν ο λόγος που εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι η "ατμοσφαιρική ρύπανση" τότε γιατί δεν εκκενώθηκε σήμερα το Θριάσιο ή γιατί δεν εκκενώθηκε τον Ιούλιο στις προηγούμενες φωτιές της Μάνδρας, του Ασπροπύργου κλπ.

Τα σχέδια εκκένωσης των νοσοκομείων στο πλαίσιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιά, σεισμοί κλπ) είτε υπάρχουν, είτε δεν υπάρχουν. Όπως επίσης, είτε υπάρχουν, είτε δεν υπάρχουν και όλα τα αναγκαία μέσα για να υλοποιηθούν δεν καταρτίζονται την τελευταία στιγμή όταν η φωτιά απειλεί δημόσιες μονάδες υγείας. Ενδεικτικό για αυτή την προχειρότητα ήταν η επίταξη πλοίου της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη (που θα μπορούσε για οποιονδήποτε λόγο να ΜΗΝ βρίσκεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το βράδυ της Δευτέρας) που φυσικά είναι κοινό επιβατικό – οχηματαγωγό και όχι… "πλωτό νοσοκομείο" (όπως ειπώθηκε από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ). Δε μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τις εικόνες των ασθενών να νοσηλεύονται στο πάτωμα.

Για ποια ασφαλή μεταφορά νεογνών γίνεται λόγος όταν είναι γνωστό ότι το νοσοκομείο της Καβάλας ΔΕ διαθέτει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών;

Αναρωτιόμαστε πόσο ασφαλές είναι νεογνά που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών να διακομίζονται στο νοσοκομείο της Καβάλας σε κουνάκια και όχι σε θερμοκοιτίδες όπως προβλέπουν οι σύγχρονες προδιαγραφές μεταφορές νεογνών;

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό θέτουμε το ερώτημα ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των κινητών μονάδων πανελλαδικά για την ασφαλή διακομιδή νεογνών (ασθενοφόρα με κατάλληλο εξοπλισμό και στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό κλπ). Πόσες Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών διαθέτει η χώρα μας πανελλαδικά και πόσα νεογνά μπορούν να νοσηλεύσουν;

Εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες καταστάσεις!

Με ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους άμεσα:

  • Να ληφθούν μέτρα αντιπυρικής θωράκισης και πυροπροστασίας για όλα τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας. Επισημαίνουμε πως ούτε καν το πιο στοιχειώδες και αυτονόητο (αποψίλωση των υπαίθριων χώρων μέσα και γύρω από τον εξωτερικό περίβολο των νοσοκομείων) δεν έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι πάρα πολλά νοσοκομειακά κτήρια γειτνιάζουν με συστοιχίες δένδρων ή αγρούς.

  • Να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η οργάνωση αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιά, σεισμός κλπ) για το σύνολο των δημόσιων μονάδων υγείας

  • Να εκπονηθούν, όπου δεν υπάρχουν, άμεσα σχέδια εκκένωσης νοσοκομείων, και να εξασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι και τα μέσα για την υλοποίηση τους.

  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία εκπαίδευση (ασκήσεις ετοιμότητας κ.λ.π.)για το σύνολο του προσωπικού των δημόσιων μονάδων υγείας.

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εφεδρείες σε υποδομές ,προσωπικό και εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος υγείας που αναδεικνύει η περίπτωση της εκκένωσης του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και αποδείχθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάθε άλλο παρά πολυτέλεια είναι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου