Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/09/1321

Πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης).

14/09/1812

Ο Γαλλικός στρατός υπό τον Ναπολέοντα εισέρχεται στη Μόσχα. Οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στην πόλη προκειμένου οι κατακτητές να μη βρουν εφόδια και να μη βγάλουν τον χειμώνα.

14/09/1814

Οι Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό την Φιλική Εταιρεία, στον πυρήνα της οργάνωσης, της επάνδρωσης και της υλικής υποστήριξης της οποίας βρισκόταν η αστική τάξη.

Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

14/09/1822

Ο αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» που οδηγούσε στην ανάγνωση των ιερογλυφικών.

14/09/1829

Ως αποτέλεσμα του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828-1829 που έληξε με νίκη των Ρώσων υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ άλλων, αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

14/09/1878

Γεννιέται ο πολιτικός και διπλωμάτης Ίωνας Δραγούμης.

14/09/1918

Τα στρατεύματα της Αντάντ διασπούν το Μακεδονικό Μέτωπο και συντρίβουν τον βουλγαρικό στρατό.

14/09/1930

Βουλευτικές εκλογές διενεργούνται στη Γερμανία μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι (αλλά με πτώση 5,27%) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Δεύτερο έρχεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ, το οποίο «εκτοξεύεται» από 2,6% (1928) στο 18,25%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο συγκεντρώνοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια ψήφους (13,13%).

14/09/1933

Υπογράφεται στην Άγκυρα το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο («Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης) που προβλέπει την αμοιβαία εγγύηση των κοινών συνόρων και τη συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις.

14/09/1943

Οι δυνάμεις κατοχής προβαίνουν σε ομαδικές σφαγές στα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Άγιος Γεώργιος της Κρήτης, δολοφονώντας 401 κατοίκους και καίγοντας 7 χωριά.

14/09/1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τις Σέρρες.

14/09/1944

Τα Σοβιετικά στρατεύματα προχωρούν στην επίθεση στις Βαλτικές χώρες.

14/09/1944

Απελευθέρωσης του Αγρινίου.

Απελευθέρωσης του Αγρινίου 

14/09/1944

Τμήματα Γερμανών και ταγματασφαλιτών με επικεφαλής τους Σούμπερτ και Πούλο κυκλώνουν τα Γιαννιτσά και δολοφονούν ομαδικά 104 πολίτες.

 Η σφαγή στα Γιαννιτσά

14/09/1952

Ο Δημήτρης Παρτσαλίδης διαγράφεται από μέλος του ΚΚΕ. Η οπορτουνιστική πλατφόρμα Παρτσαλίδη, η οποία επί της ουσίας καταδίκαζε το Δημοκρατικό Στρατό και υποστήριζε πως ήταν δυνατή μια «ομαλή εξέλιξη» μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική κατά την 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το 1950.

Διαγράφεται ο Δημήτρης Παρτσαλίδης

14/09/1968

Πεθαίνει στη Μόσχα ο κομμουνιστής ηθοποιός και πολιτικός πρόσφυγας Αντώνης Γιαννίδης.

14/09/1969

Με επιστολή τους, 905 κομμουνιστές κρατούμενοι στο στρατόπεδο Λακκί της Λέρου, εγκρίνουν τις θέσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Σύσκεψη των 75 Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που έγινε στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις αντισοβιετικές, αντιδιεθνιστικές και αντικομμουνιστικές διακηρύξεις της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδη - Δρακόπουλου - Μπριλλάκη. 

905 κομμουνιστές κρατούμενοι, της Λέρου υπέρ 12ης Ολομέλειας

14/09/2001

Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Στέλιος Καζαντζίδης.

 Γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης

5 σχόλια:

  1. Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, ήταν πολλές χιλιάδες οι Σερραίοι που είχαν κατακλύσει το δρόμο από τα ασβεστάδικα και το εξοχικό κέντρο του Τσέλιου μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, για να αποθεώσουν τους ελευθερωτές αντάρτες του ΕΛΑΣ των τμημάτων του Μπόζνταγ, που βάδιζαν περήφανοι και καμαρωτοί, κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες, αλλά και σημαίες των συμμάχων κατά του άξονα κρατών .
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/09/blog-post_534.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 14-09-2001. “”Στέλιος Καζαντζίδης. Ο λαϊκός βάρδος του απανταχού Ελληνισμού.””
    O Στυλιανός Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Ήταν γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη με καταγωγή από τον Πόντο και της Γεσθημανής (Χατζίδαινας) με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Ο πατέρας ήταν οικοδόμος και στα χρόνια της Κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και δούλεψε για την Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕΤΑ). Μετά την απελευθέρωση στον Εμφύλιο Πόλεμο δολοφονήθηκε από παρακρατικούς ακροδεξιούς.
    Ορφανός πια ο Καζαντζίδης σε ηλικία 13 ετών αναγκάστηκε να δουλέψει σε εργοστάσιο στη Νέα Ιωνία. Το αφεντικό του τον άκουσε να τραγουδά την ώρα της δουλειάς και εκτιμώντας την φωνή του του χάρισε την πρώτη του κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη ανέλαβε ο Στέλιος Χρυσίνης, ο μεγάλος τυφλός συνθέτης.
    Το 1950 εμφανίστηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά στην Κηφισιά. Το 1952 ο Καζαντζίδης κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με το τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα. "Για μπάνιο πάω". Ήταν γραμμένο για τον καύσωνα που επικρατούσε εκείνο το καλοκαίρι. Ο δίσκος δεν πούλησε γιατί μιμήθηκε τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη. Ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου όμως αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της φωνής του Καζαντζίδη και το τραγούδι του «Οι βαλίτσες» γίνεται μεγάλη επιτυχία και το φαινόμενο Καζαντζίδης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία σειρά επιτυχιών με διακρίσεις και με εμφανίσεις σε γνωστά λαϊκά κέντρα της εποχής. Τότε γνωρίζει και αρραβωνιάζεται την Καίτη Γκρέυ και παράλληλα δουλεύει μαζί της ως το καλοκαίρι του 1957. Μετά από τότε χώρισαν οι δρόμοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Το 1959 έρχεται σε δικαστική διαμάχη με την δισκογραφική COLUMBIA, με αφορμή τις μεγάλου μεγέθους πωλήσεις του τραγουδιού "Μαντουμπάλα", πωλήσεις ρεκόρ, που την εποχή εκείνη άγγιξαν τις 100.000 η εταιρεία έβγαζε εκατομμύρια από το δίσκο αλλά ο ίδιος ο τραγουδιστής πήρε λιγότερες από 1000 δραχμές. Αυτό συνέβη γιατί οι τραγουδιστές τότε πληρώνονταν εξαρχής ένα ποσό για τον κάθε δίσκο και δεν λάμβαναν ποσοστά από τις πωλήσεις. Στον Καζαντζίδη χρωστούν πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές, αφού πρώτος αυτός διεκδίκησε ποσοστά και η προσπάθειά του δικαιώθηκε.
      Την εποχή εκείνη ο Καζαντζίδης και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης με μουσική και στίχους αντίστοιχα δημιούργησαν τον ύμνο της ΑΕΚ που ερμήνευσε ο Παπαϊωάννου: "Νικήστε, νικήστε". Γνωρίζεται με την Μαρινέλλα και ξεκινά μια λαμπρή συνεργασία. Έκαναν μεγάλες επιτυχίες με κορυφαίους συνθέτες όπως τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Χιώτη, τον Καλδάρα, τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τον Ξαρχάκο, τον Λοΐζο,τον Μαρκόπουλο και εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα λαϊκά κέντρα. Το Μάιο του 1966 παντρευτήκαν άλλα ο γάμος τους κράτησε μόνο δυο χρόνια μέχρι το 1968. Όμως έμειναν για πάντα φίλοι.
      Τo 1965 στο απόγειο της καριέρας του, αποφάσισε να μην παρουσιαστεί ξανά σε νυχτερινά κέντρα. Αιτία είναι η αποστροφή του για την κατάσταση που επικρατούσε με ένα αμείλικτο σύστημα διαπλοκής από νεόπλουτους θαμώνες, αφεντικά της δισκογραφίας και μπράβους της νύχτας. Τήρησε τον λόγο του αυτή ως το τέλος της ζωής του και η μόνη επαφή με το κοινό ήταν μέσω των δίσκων του.

      Διαγραφή
    2. 3
      Το 1969 αποσύρεται για περίπου δύο χρόνια από τη δισκογραφία. Προσπαθεί να δημιουργήσει δική του εταιρεία, την "STANDAR" αλλά τα κατεστημένα συμφέροντα και η λογοκρισία στα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν τον αφήνουν. Επίσης άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η εκτροφή βατράχων και το ούζο "Υπάρχω" που κυκλοφόρησε αργότερα δεν είχαν επιτυχία. Το 1975 βγάζει τον δίσκο "Υπάρχω" σε συνεργασία με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Πυθαγόρα. Αυτή ήταν και η αποχώρηση του Στέλιου από τη δισκογραφία για δώδεκα χρόνια έως το 1987. Το 1982 παντρεύεται την Βάσω Κατσαβου που πάντα αποκαλούσε θησαυρό του και μένουν μαζί μέχρι το τέλος. Το 1988 χάνει την πολυαγαπημένη μητέρα του Γεσθημανή. Τότε επανέρχεται στην δισκογραφία κάνοντας πλατινένιες επιτυχίες.
      Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τραγούδησε δημιουργίες μεγάλων συνθετών και στην πλούσια δισκογραφία του έχει σχεδόν εκατό έργα. Δίσκοι που πουλούσαν δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και τα τραγούδια που γίνονταν σουξέ μέσα σε λίγες ώρες, όπως το «Υπάρχω», «Η ζωή μου όλη», «Ότι αγαπάω εγώ πεθαίνει», «Δεν θα ξαναγαπήσω», «Αγριολούλουδο», «Ζιγκουάλα».
      Ύστερα από σκληρή, πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, έφυγε από την ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001 σε ηλικία 70 ετών σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρη την Ελλάδα κλείνοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Η ταφή του έγινε στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, πλάι στον τάφο της μητέρας του Γεσθημανής, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος, ενώ η κηδεία του εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, πολλών χιλιάδων θαυμαστών του που για ώρες του έδωσαν τον τελευταίο χαιρετισμό. Τον αποχαιρέτησαν με μια υπόσχεση: «Όσο υπάρχουμε, θα υπάρχεις».
      Ταξίδι Στον Χρόνο - Time Travel

      Διαγραφή
  3. 14/9/1943 πεθαίνει ο Κώστας Σπέρας , ενας άνθρωπος που ξεκίνησε με τα ταξικά ιδανικά ενός αγνού εργάτη συνδικαλιστή, και που κατέληξε σαν ένας δωσίλογος φασίστας εθνικιστής.
    Η αλλοπρόσαλλη πορεία του, κάνει στις μέρες μας αναρχικούς και εθνικοσοσιαλιστές να ερίζουν, για το ποιος θα τον εντάξει στον δικό του ιδεολογικό χώρο.
    Η αλήθεια όμως είναι, ότι η εμπάθεια που είχε ενάντια στο ΚΚΕ και ο αντικομμουνισμός του, τον οδήγησαν στην ιδεολογική κατρακύλα, και βήμα-βήμα, έφτασε στο σημείο να προδώσει την τάξη του και να καταστεί ένας εχθρός του λαού.
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10800251
    https://youtu.be/e3gF0CdLkII?si=bTr6FIX0lhvNJsbB

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου