Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο»

Πλήθος κόσμου συμμετείχε την Κυριακή, στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Λουκά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Η παρουσίαση έγινε στο λιμανάκι του Κερατσινίου, στον χώρο των Αλιέων Ερασιτεχνών, και έδωσε αφορμή για μια όμορφη μουσική βραδιά.

Για το βιβλίο μίλησαν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ και διευθυντής των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής». Στις σελίδες του βιβλίου μάς «ξενάγησε» ο ίδιος ο δημιουργός, Στέφανος Λουκάς, με μουσική επένδυση σε επιμέλεια Γρηγόρη Βασίλα.

Παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους η Ελένη Μπέλλου και ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, καθώς και ο Γιώργος Καλαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρευρέθηκαν επίσης τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Λουκάς Αναστασόπουλος, Δημήτρης Γόντικας, Μαρία Λαμπρινού, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, καθώς και τα μέλη της ΚΕΟΕ, Νίκος Λάππας, Αντώνης Ραλλάτος και Χρύσα Κακουλίδου.

Το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών που αγαπούν το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Πολλοί από αυτούς είχαν ήδη διαβάσει την έκδοση, ενώ άλλοι την προμηθεύτηκαν από το βιβλιοπωλείο που λειτουργούσε στον χώρο. 

Τον «λόγο» μετά τις ομιλίες πήραν δεκάδες μουσικοί, που με τις μελωδίες τους «ταξίδεψαν» τον κόσμο σε χιλιοτραγουδισμένα και αγαπημένα τραγούδια. Συμμετείχαν οι Θεοδώρα Αθανασίου, Βιβή Αποστολάτου, Αλέκος Αρβανίτης, Γρηγόρης Βασίλας, Παναγιώτης Γαλάνης, Γιώργος Βεντουρής, Αιμιλία Γαλιάτσου, Νώε Ζαφειρίδης, Γιώργος Ζορμπάς, Μαρία Καπετανίδου, Μανώλης Καλπάκης, Γιάννης Λεμπέσης, Θοδωρής Μέρμηγκας, Αργύρης Νικολάου, Γιώργος Νικόπουλος, Εύα Ξένου, Λάκης Ορφανίδης, Γιάννης Παπαβασιλείου, Φίλιππος Παχνιστής, Θύμιος Στουραΐτης, Κώστας Τσιγώνιας.

Ο Στ. Λουκάς με τις παρεμβάσεις του στάθηκε σε σημαντικές πλευρές, οι οποίες σηκώνουν μέχρι και τις μέρες μας συζήτηση. Προσέγγισε θέματα σχετικά με τη σχέση της εργατικής τάξης με το ρεμπέτικο, τη συζήτηση της ετυμολογίας της λέξης «ρεμπέτικο» και την εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού.

Το βιβλίο ανιχνεύει τη διαδρομή του λαϊκού τραγουδιού με έναν ξεχωριστό τρόπο

Ο Δ. Ξεκαλάκης στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου για τη διάθεση του χώρου και τη στήριξη που παρείχαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και στις ευθύνες του κράτους, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους πληγέντες.

Σχετικά με το βιβλίο σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εκτός από το μεράκι και την αγάπη για το λαϊκό τραγούδι του σ. Στέφανου Λουκά, ανιχνεύει, όπως λέει ο τίτλος του, τη διαδρομή και τις ρίζες του λαϊκού τραγουδιού στο βάθος του χρόνου με έναν ξεχωριστό τρόπο από αυτόν που έχουμε συναντήσει σε ανάλογες εργασίες και από αυτήν την άποψη έχει τη δική του ξεχωριστή συμβολή στη βιβλιογραφία για το λαϊκό τραγούδι.

Αξιοποιώντας τη μέθοδο του ιστορικού υλισμού, αντιμετωπίζει την Τέχνη ως μορφή κοινωνικής συνείδησης, παρακολουθεί την πορεία της λαϊκής δημιουργίας στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης, της αντίστοιχης πορείας ανάπτυξης του καπιταλισμού, της κοινωνικοταξικής διάρθρωσης και της πάλης των τάξεων.

Τέλος, απαντάει, κατά τη γνώμη μας, εύστοχα και τεκμηριωμένα σε μια σειρά από παραποιήσεις και ιστορικές αναλήθειες που προσβάλλουν και το λαϊκό τραγούδι και τους δημιουργούς του και κυρίως τον ίδιο τον λαό και την πάλη του για μια καλύτερη ζωή.

Με τρόπο απλό και κατανοητό κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, προσφέρει έναν σημαντικό όγκο πληροφοριών και γνώσεων που ξεπερνά στενά το λαϊκό τραγούδι, βοηθάει στον τρόπο σκέψης και στη μέθοδο για την αναζήτηση της αλήθειας».

Η μαρξιστική διαλεκτική το μεθοδολογικό όπλο της έκδοσης

Η Αλ. Παπαρήγα στην ομιλία της σημείωσε ότι «ο συγγραφέας, αξιοποιώντας υπάρχουσες γνωστές πηγές, αναδεικνύει την ιστορική πορεία του λαϊκού τραγουδιού, το μεγάλο χρονικό του βάθος. Δηλαδή, από τα βάθη της εμφάνισης των πρωτόλειων μορφών του, με πηγή τους ήχους της φύσης που μιμείται η ανθρώπινη φωνή υπηρετώντας την ανάγκη της επικοινωνίας με τον λόγο, τη γλώσσα.

Ξεκινά από πολλούς, ανώνυμους, ενώ στη μακρόχρονη πορεία αποκτά και πιο ατομικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μια πορεία από τους ανώνυμους μουσικούς στους επώνυμους, από μεμονωμένα άτομα σε ομάδα ατόμων, μια μακρόχρονη πορεία με πρωταγωνιστές ταλαντούχους αλλά χωρίς μουσική παιδεία συνθέτες ως τους πιο σύγχρονους με μουσικές σπουδές, μορφωτικό επίπεδο.

Ο Στ. Λουκάς μελέτησε προϋπάρχουσες μελέτες και αξιόπιστες πηγές, αξιοποίησε εύστοχα τα Δοκίμια Ιστορίας του ΚΚΕ. Με βάση όλα τα παραπάνω, σημειώνει ότι από τα βάθη του 13ου ως τον 17ο αιώνα, στις συνθήκες περάσματος από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό και στην πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το λαϊκό τραγούδι πρόβαλλε και με ένα πνεύμα αντίθεσης απέναντι στους νόμους και την πρακτική της εξουσίας, απέναντι στην αδικία.

Για το Κόμμα μας το αστικό εργατικό - λαϊκό τραγούδι όπως και το δημοτικό των αγροτικών περιοχών, δεν ήταν μόνο μια μορφή και μέσο ψυχαγωγίας, διασκέδασης, αλλά και μια μορφή επικοινωνίας, ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ως και αυθόρμητης διαμαρτυρίας για τα λαϊκά βάσανα, τελικά μορφή κοινωνικής συνείδησης σε κάθε φάση ή περίοδο. Το αστικό εργατικό - λαϊκό τραγούδι εξέφραζε και τα βάσανα, τα αισθήματα των ημιπρολεταριοποιημένων αγροτών που αναζητούσαν δουλειά, επιβίωση στα αστικά κέντρα.

Η συγκεκριμένη έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής" είναι σημαντική και αξιόπιστη (ανεξάρτητα αν προκύψουν και διαφορετικοί προβληματισμοί), γιατί το μεθοδολογικό όπλο της είναι η μαρξιστική διαλεκτική, η μόνη επιβεβαιωμένη μέθοδος επιστημονικής γνώσης όλων των φαινομένων του εξωτερικού κόσμου, της κοινωνικής ζωής και της φύσης, παίρνοντας βέβαια υπόψη ότι στη λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία ο εξωτερικός κόσμος αντανακλάται ως περιγραφή κατάστασης, είτε χωρίς κριτική είτε και με κάποια μορφής κριτική. Εμπεριέχει, δηλαδή, το στοιχείο της άγνοιας, της μερικής, αποσπασματικής γνώσης, της μη ακριβούς γνώσης των αντικειμενικών, ανεξάρτητων από την ανθρώπινη θέληση, παραγόντων, δηλαδή των νόμων που διέπουν τον εξωτερικό κόσμο. Εμπεριέχει το στοιχείο και της μη ακριβούς γνώσης της ιστορικότητας της εξέλιξης, της προοπτικής, πολύ περισσότερο της εναλλακτικής λύσης για να ζήσουν οι λαοί καλύτερα, χωρίς βάσανα και δυστυχία.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αντανακλάται η αντικειμενική, εξωτερική, δηλαδή, πραγματικότητα στη συνείδηση των λαϊκών καλλιτεχνών: Αφορά σε τραγούδια που όλοι και όλες κατά καιρούς τραγουδάμε, γλεντώντας, παρά το γεγονός ότι πολλοί από εμάς δεν συμφωνούμε με τους στίχους, ή δεν αισθανόμαστε άνετα με εκείνους που περιγράφουν την ανισότιμη θέση της γυναίκας και μάλιστα στις πιο παραδοσιακές και ξεπερασμένες και προσβλητικές μορφές της, ενώ εκθειάζεται μέχρι λατρείας η γυναίκα μάνα, η γυναίκα δηλαδή στους λεγόμενους παραδοσιακούς ρόλους.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι σκοπός του καλλιτέχνη και του ή της στιχουργού ήταν η υπεράσπιση, η εξιδανίκευση του περιθωριακού γυναικείου ρόλου ιδιαίτερα της συζύγου, της συντρόφου, της φίλης. Είναι η περιγραφή μιας πραγματικότητας, που θεωρούνταν φυσική, στη συνείδηση ανθρώπων που δεν έχουν διαμορφώσει και αναπτύξει ένα ορισμένο επίπεδο κοινωνικής, πολιτικής συνείδησης στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο συγγραφέας αναδεικνύει με στοιχεία και για το πώς το ρεμπέτικο, δηλαδή ορισμένοι ρεμπέτες και ρεμπέτισσες επηρεάστηκαν, θετικά από την πορεία της ταξικής πάλης, τον αντικατοχικό αγώνα του '41 - '44, της περιόδου του ΔΣΕ, ή και την άλλη πλευρά, πώς επηρεάστηκαν κάποιοι άλλοι από την κυρίαρχη αστική ιδεολογία και τους μηχανισμούς της, κυρίως όμως από τους όρους και τους εκβιασμούς των εταιρειών κ.λπ.».

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στη γνήσια λαϊκή δημιουργία, στις συνθήκες εμφάνισης του ρεμπέτικου, στην τακτική της αστικής τάξης, αλλά και στη σχέση και τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο ρεμπέτικο, καθώς και στις γυναίκες ρεμπέτισσες.

4 σχόλια:

  1. Εν τω μεταξύ, τρέχουν σημαντικές εξελίξεις, που θα σφραγίσουν το κομμουνιστικό κίνημα και τις άοκνες προσπάθειες ανασύνταξής του, εν μέσω απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης:
    ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
    και....
    ...τίτλοι τέλους μιας προσπάθειας, που έθρεψε ελπίδες, δυστυχώς φρούδες!
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
    Τηλεδιάσκεψη της Πλήρους Ολομέλειας των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ECI) πραγματοποιήθηκε στις 9/9/2023 για να συζητηθεί η προβληματική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα στην ΕΚΠ μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.
    Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, πολλές συνεισφορές αξιολόγησαν θετικά τη δραστηριότητα της EΚΠ για την περίοδο 2013–2022, τη συμβολή της στον συντονισμό των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και την κοινή μελέτη και επεξεργασία ευρωπαϊκών και σημαντικών διεθνών θεμάτων με στόχο την ενίσχυση του αγώνα της ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις τους.
    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι σημαντικές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, που προέκυψαν διαχρονικά και οι οποίες επιδεινώθηκαν από το ξέσπασμα του πολέμου, που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας, που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην συνέχιση της ΕΚΠ, αξιολογήθηκαν.
    Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της δραστηριότητας και λειτουργίας της ΕΚΠ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι η ίδια η ζωή και η ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο θα καταστήσει αναγκαία την επόμενη περίοδο την εγκαθίδρυση μιας νέας μορφής διακομματικής συνεργασίας μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, η οποία θα αξιοποιήσει τη χρήσιμη εμπειρία, που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια από τη δραστηριότητα της ΕΚΠ.
    Η Γραμματεία της ΕΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 11/9/23 2:14 μ.μ.

      Ευχαριστούμε τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή αναγκαία τηλεδιάσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, που οδήγησαν στην αναστολή της δράσης της και υπονόμευσαν τη συνέχιση της πορείας της.
      Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια ως χώρος συνεργασίας μεταξύ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου και συγκεκριμένων δεσμεύσεων.
      Συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων και στην ουσιαστική συζήτηση σημαντικών ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων. Έχει οργανώσει παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία.
      Η ΕΚΠ εμπλούτισε τις αρχικές κατευθύνσεις της και απέκτησε σημαντικό προσανατολισμό:
      • Ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, για τη στήριξη των αρχών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την πείρα της Σοβιετικής Ένωσης, τα επιτεύγματα και τα επιτεύγματά της, τα προβλήματα που αντιμετώπισε, τις ελλείψεις, τα λάθη που οδήγησαν στην αντεπανάσταση, η ανατροπή του σοσιαλισμού και η παλινόρθωση του καπιταλισμού.
      • Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την εξάλειψη των αιτιών του, των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των ανταγωνισμών.
      • Ενάντια στην αστική τάξη σε κάθε καπιταλιστικό κράτος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, σοσιαλδημοκρατικών ή φιλελεύθερων.
      • Ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
      • Στην ιδεολογική - πολιτική πάλη ενάντια στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και γενικότερα στον οπορτουνισμό.
      • Στην πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, στη στήριξη των ΚΚ, που διώκονται και αγωνίζονται σε συνθήκες παρανομίας και κάθε είδους απαγορεύσεων.
      • Σε αλληλεγγύη με τον κουβανικό λαό, την Κούβα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και το αίτημα για τερματισμό του αποκλεισμού, που επέβαλε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, καταδίκη των επεμβάσεων της ΕΕ και κάθε επέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας.
      • Σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό και όλους τους λαούς.
      • Σε αλληλεγγύη με τους ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
      Αξιολογούμε θετικά τη δουλειά που επιτέλεσε η ΕΚΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εμφανιστούν στο εσωτερικό της οι έντονες διαφωνίες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και άλλα προβλήματα, που είχαν καταλυτική και αρνητική επίδραση στην πορεία της.
      Η Γραμματεία κατέβαλε προσπάθειες να συντονίσει τις παρεμβάσεις της ΕΚΠ, να διασφαλίσει τη συνέχειά της, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές απόψεις, που εκφράστηκαν σε διάφορα θέματα, το γεγονός ότι η συμβολή των μερών ήταν άνιση, ότι ορισμένα μέρη δεν συμμετείχαν τακτικά και δεν συμμετείχαν στην εφαρμογή της.

      Διαγραφή
    2. (2/3)
      Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, το ΚΚΕ έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους για τη θεμελίωση, εδραίωση και ανάπτυξη της δράσης της ΕΚΠ με βάση την ιδρυτική της διακήρυξη και τις θέσεις που υιοθέτησε στη συνέχεια.
      Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα μέρη υποχώρησαν από το συμφωνημένο πλαίσιο της ΕΚΠ και εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες.
      Ορισμένα κόμματα αμφισβήτησαν το χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού ως μονοπωλιακού καπιταλισμού, του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού όπως ορίζεται από τις λενινιστικές αρχές. Εκφράστηκαν θέσεις που περιόριζαν τον ιμπεριαλισμό στις ΗΠΑ και την εξωτερική τους πολιτική και αμφισβητούσαν ότι κάθε καπιταλιστικό κράτος συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάλογα με την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική του ισχύ, στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης.
      Εκφράστηκαν επίσης διαφωνίες σχετικά με τη στάση της ΕΚΠ απέναντι στους ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες και ορισμένα κόμματα αντιτάχθηκαν στην έκφραση υποστήριξης και αλληλεγγύης.
      Τα προβλήματα οξύνθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας και την απαράδεκτη εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας.
      Υπογραμμίζουμε ότι σημαντικός αριθμός κομμάτων της Πρωτοβουλίας καταδίκασαν την εισβολή, απέρριψαν τα προσχήματα που χρησιμοποιούν αφενός οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και αφετέρου η ρωσική ηγεσία και επεσήμαναν ότι ο πόλεμος καθοδηγείται και διεξάγεται από τις αστικές τάξεις και επομένως είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές.
      Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν την εργατική τάξη και τους λαούς να αντιταχθούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να συνεχίσουν την πάλη με βάση τα δικά τους ανεξάρτητα συμφέροντα ενάντια στην εμπλοκή των χωρών τους στον πόλεμο, ενάντια στις αστικές τάξεις και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της ανατροπής της αστικής εξουσίας.
      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    3. (3/3)
      Κόμματα της Πρωτοβουλίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο υπέγραψαν κοινές ανακοινώσεις που προτείνουν, στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την αποδέσμευση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ από τον πόλεμο και γενικότερα τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
      Ωστόσο, μια σειρά κόμματα συντάχθηκαν με την καπιταλιστική Ρωσία στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δικαιολόγησαν και στήριξαν τη ρωσική ηγεσία και την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ισχυριζόμενοι ότι αυτός ο πόλεμος είναι αντιφασιστικός, αντιτάσσοντας τη θέση ότι ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός, εκφράζει οξύτατους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και διεξάγεται για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για την ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς, οδηγώντας τους λαούς στο σφαγείο του πολέμου.
      Με άλλα λόγια, στην πράξη, ορισμένα κόμματα έχουν πάρει θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις συμφωνημένες κοινές θέσεις της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δημιουργώντας συνθήκες που οδήγησαν στην παρεμπόδιση της δράσης της.
      Επιπλέον, ορισμένα κόμματα της Πρωτοβουλίας προσπαθούν να παρουσιάσουν την Κίνα ως σοσιαλιστικό κράτος, ενώ οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής έχουν επικρατήσει εδώ και καιρό στην Κίνα και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και του ανθρώπου από άνθρωπο, που είναι ο ίδιος ο ορισμός του καπιταλισμού, εντείνεται. Τα κινεζικά μονοπώλια πρωτοστατούν στη διεθνή αγορά, εξάγοντας κεφάλαια και εμπορεύματα, ενώ η Κίνα και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται για την υπεροχή στο καπιταλιστικό σύστημα.
      Επιπλέον, ορισμένα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας συμμετέχουν στη λεγόμενη Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα, η οποία στηρίζει τη Ρωσία στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την Κίνα στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτή η δημιουργία επιδίδεται σε κατασκευασμένες προκλητικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων κομμάτων της Πρωτοβουλίας και ιδιαίτερα εναντίον του ΚΚΕ, ενώ ορισμένα κόμματα της Πρωτοβουλίας δημοσιεύουν τις προκλητικές θέσεις της λεγόμενης Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας στις ιστοσελίδες τους.
      Οι διαφωνίες που έχουν προκύψει αφορούν ζητήματα στρατηγικής σημασίας, τα οποία οξύνονται.
      Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία έχει ουσιαστικά τερματίσει τη δράση της, δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και τίθεται το ζήτημα της διάλυσής της.

      Η Γραμματεία αναλαμβάνει την ευθύνη να εκδώσει σύντομη δήλωση για το σκοπό αυτό.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου