Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Οι «αβεβαιότητες»... γεννάνε βεβαιότητα για νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης

«Καμία χαλάρωση» και «δημοσιονομική σταθερότητα και ξερό ψωμί» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία ενόψει της αναμενόμενης αξιολόγησης από τους οίκους για την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα, των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ, των συναντήσεων με τα κλιμάκια της ΕΕ και του Γιούρογκρουπ της 15ης Σεπτέμβρη, όπου θα συζητηθούν πλέον στα γεμάτα η επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας και οι όροι της.

Παρά τα προπαγανδιστικά τερτίπια περί «θωρακισμένης» οικονομίας, οι «αβεβαιότητες» είναι παραπάνω από πολλές για την καπιταλιστική οικονομία και οδηγούν με βεβαιότητα σε έναν νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Πάνω πάνω στη λίστα βρίσκεται η πιθανότητα ύφεσης στην ΕΕ που αυξάνεται, με τη γερμανική οικονομία να βρίσκεται επί της ουσίας ήδη εκεί και την Ολλανδία επίσης, τη Γαλλία να αγκομαχά, και τις εκτιμήσεις των αστικών επιτελείων για την επιβράδυνση να πέφτουν έξω επί τα χείρω, σύμφωνα και με τα στοιχεία της περασμένης βδομάδας.

Τα «καμπανάκια» χτυπάνε έτσι και για τουρισμό, εξαγωγές και τις περιβόητες «επενδύσεις», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό (σε σημαντικό βαθμό και λόγω πληθωρισμού), όπως και τα ρεκόρ εξαγωγών του προηγούμενου διαστήματος, καμώνεται ότι η «εξωστρέφεια» της καπιταλιστικής οικονομίας τη θωρακίζει δήθεν από τις κρίσεις που βρίσκονται στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» είναι η κατάσταση και σε σχέση με τον πληθωρισμό, που ειδικά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα «τρέχει» με σπασμένα φρένα, αυξάνοντας τους κινδύνους η ύφεση να παραμείνει με τη διατήρηση της ακρίβειας, μιας κατάστασης που προσεγγίζει τον στασιμοπληθωρισμό.

Ενδεικτικά τα «διλήμματα» που μπαίνουν μπροστά στην ΕΚΤ, σχετικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι και σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, προκειμένου να «κάψει» και επιπλέον χρήμα, αυξάνοντας όμως την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού για καπιταλιστικά κράτη και επιχειρηματικούς ομίλους και επιβραδύνοντας κι άλλο την καπιταλιστική οικονομία, με τον οίκο «Scope» κατά την πρόσφατη «αναβάθμιση» της καπιταλιστικής οικονομίας, να λέει ότι για την ελληνική οικονομία «η μετάβαση στη χρηματοδότηση από την αγορά δεν είναι και κάτι τόσο θετικό - ειδικά κάτω από τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια για νέο δανεισμό», προσθέτοντας πως «το υψηλό χρέος εκθέτει την Ελλάδα σε συνεχή κίνδυνο κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή του κλίματος της αγοράς».

Αλλωστε, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαρρέει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μια μικρή επέκταση των καλαθιών - «καπαμά», προκειμένου να συντηρήσει την «αντοχή» της κατανάλωσης και τους τζίρους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι οι «οριζόντιες» επιδοτήσεις θα κοπούν μαχαίρι το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής σύσφιξης».

Στο μενού άλλωστε της συνάντησης με τα κλιμάκια της ΕΕ τις επόμενες μέρες και ξανά στις αρχές Οκτώβρη, θα βρεθεί ακριβώς το ζήτημα των «δημοσιονομικών μεγεθών» για την ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Ολα είναι γραμμένα «χαρτί και καλαμάρι» στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει διπλασιασμό των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να φτάσουν σταδιακά στο 2,5% του ΑΕΠ, που μεταφράζονται σε πάνω από 5 δισ. πρόσθετης φοροληστείας κάθε χρόνο, ενώ ο πάτος του βαρελιού για τον λαό δεν βρίσκεται ούτε εκεί, αφού τους επόμενους μήνες έρχεται το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, με το οποίο αυστηροποιείται ο έλεγχος για το πώς θα αξιοποιούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα, βάζοντας «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Τα νέα χτυπήματα στους λαούς είναι και το μόνο σημείο «ομοφωνίας» στο εσωτερικό της ΕΕ, με τις αντιθέσεις να βγαίνουν ξανά με ορμή στην επιφάνεια, εντείνοντας επίσης τις «αβεβαιότητες», όπως έδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη Μελόνι στην Ελλάδα, με την επικεφαλής της τρίτης οικονομίας της ΕΕ να ζητάει συνέχιση της προσωρινής αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας για έναν χρόνο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητάει μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αξιοποίηση των κονδυλίων για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις «πράσινες» μπίζνες, ενδεχόμενα που ούτε καν συζητάνε Γερμανία και άλλες χώρες.

«Μονά - ζυγά» σε κάθε περίπτωση ο λαός θα πληρώνει τα σπασμένα με την εκτίναξη της ακρίβειας, με τον «λογαριασμό» που ανεβαίνει κι άλλο για τα «μέτρα στήριξης» των ομίλων, κι ενώ από τώρα η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για την αποτελεσματική υλοποίηση των κατευθύνσεων της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, ράβει κουστούμι ύψους 76 δισ. στο λαό έως το 2030.

Οι «προτεραιότητες» αυτές καταγράφονται άλλωστε και στο αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, κι ενώ «πέφτουν κορμιά» για τη μοιρασιά της πίτας. Προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και για την «προσέλκυση επενδυτών» η ένταση της εκμετάλλευσης, όπως δείχνει και το αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση, και η υλοποίηση των δεκάδων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, με τα αστικά επιτελεία να μιλάνε για ανάγκη «αποφασιστικών αλλαγών» στην κρατική διοίκηση και «συντονισμού» του αστικού κράτους, ιδιαίτερα δήμων και Περιφερειών, στη διευκόλυνση των καπιταλιστών - «επενδυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου