Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Μπαίνουν μπροστά με πρωτοβουλίες για το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης

 
Κοινές πρωτοβουλίες για το μείζον θέμα της φοιτητικής στέγης αναλαμβάνουν 20 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που την Παρασκευή παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας ενδεικτικά στοιχεία για τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα και για τον «Γολγοθά» που αντιμετωπίζουν φοιτητές που έρχονται από άλλη πόλη στην Αθήνα για σπουδές.

Αναλυτικά οι σύλλογοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι:

Από ΕΚΠΑ: Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Κοινωνιολογίας, Δασκάλων, Νηπιαγωγών. Από ΕΜΠ: Τοπογράφων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων. Από ΠαΔΑ: Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Υγείας, Σχολής Επιστημών Τροφίμων, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Επίσης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της ΑΣΟΕΕ και του Πανεπιστημίου Πειραιά και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων: ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσίασαν:

  • Στην Αθήνα δεν υπάρχει καν φοιτητική εστία για 6 ιδρύματα: Το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το ΠαΔΑ, το Πάντειο, το Χαροκόπειο και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών - δηλαδή ιδρύματα που δέχονται χιλιάδες εισακτέους από όλη τη χώρα.
  • Στην Αττική σε σύνολο 262.686 εγγεγραμμένων φοιτητών και 127.246 που δεν ξεπερνούν τα ν+2 έτη σπουδών υπάρχουν μόλις 2.262 κλίνες στις εστίες.
  • Η διαδικασία για την είσοδο στις εστίες αποτελεί πραγματικό «διαγωνισμό φτώχειας». Κριτήρια - «κόφτες» οδηγούν κάθε χρόνο στην απόρριψη εκατοντάδων αιτήσεων ακόμα και σε φοιτητές που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν τους δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσουν ένα σπίτι. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με το γεγονός πως οι εισδοχές πραγματοποιούνται στα μέσα του χειμερινού εξαμήνου και όχι από την αρχή του.
  • Σε αυτές τις ελάχιστες εστίες που υπάρχουν ένας φοιτητής ζει μία αξέχαστη εμπειρία. Αρκετές φορές τον χειμώνα μένει χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό και αρκετές φορές το καλοκαίρι χωρίς ψύξη. Μάλιστα, αν βρίσκεται στη Φοιτητική Εστία Αθηνών ή στην παλιά Εστία του ΕΜΠ έχει την ευκαιρία να συγκατοικήσει μαζί με ζωύφια!

«Ολα τα παραπάνω έχουν προκύψει και έχουν δημιουργηθεί από την επιλογή τού να αντιμετωπίζεται από όλες τις κυβερνήσεις η ανάγκη των φοιτητών για στέγαση ως κόστος.

Την ίδια ώρα που έχουν αφαιμάξει τις οικογένειές μας βάζοντάς τες να πληρώσουν το 95% της φορολογίας και με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα, επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά ότι η ένταση των φραγμών στην Παιδεία, και όχι μόνο, είναι επιλογή», σημειώθηκε εισηγητικά στη σύσκεψη, από τον Μιχάλη Φαναρτζή, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά.

Με αυτά να ισχύουν η αναζήτηση στέγης για τον κάθε νέο γίνεται ατομική υπόθεση καταλήγοντας να παλεύει ανάμεσα στα αρπακτικά της περίφημης «αγοράς ακινήτων».

Η κατάσταση αυτή έχει ως εξής:

  • Τα ενοίκια στην Αθήνα σήμερα ξεκινάνε από τα 350 ευρώ στην καλύτερη για μία γκαρσονιέρα και φτάνουν μέχρι τα 500 ευρώ, ενώ για ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα ανεβαίνουμε στα 600 ευρώ.
  • Το σημερινό κόστος διαβίωσης για έναν φοιτητή που νοικιάζει ανέρχεται στα 750 - 800 ευρώ, όσο είναι δηλαδή και ο βασικός μισθός. Αυτό σημαίνει πως ένα ολόκληρο μηνιάτικο δίνεται για να μπορέσει ένα παιδί να σπουδάσει.
  • Το περσινό καλοκαίρι υπήρξε αύξηση 30% στα νοίκια και φέτος η κατάσταση χειροτερεύει με νέες αυξήσεις της τάξης του 15% με 20%.

Διαρκής υποβάθμιση και ΣΔΙΤ που δεν απαντούν στο πρόβλημα

«Είναι αδιανόητο σήμερα εν έτει 2023 μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας να μη διαθέτουν εστίες», είπε χαρακτηριστικά φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά για το ίδρυμά του: «Την ώρα που το ΠαΔΑ και άλλα πανεπιστήμια της χώρας διαφημίζονται για τις συμπράξεις και τις μπίζνες που κάνουν με δήμους, τη σύνδεσή τους με πανεπιστήμια του εξωτερικού, την εξωστρέφειά τους και άλλα, για τις ανάγκες των φοιτητών και ειδικά για το ζήτημα της στέγασης δεν κουνιέται φύλλο. Είναι χαρακτηριστικό για το ΠαΔΑ ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη, διπλωματική εργασία από φοιτητή του Πανεπιστημίου για ανέγερση εστίας δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη 2 και δεν αξιοποιείται.

Ολόκληρη η ακίνητη περιουσία ιδρυμάτων προορίζεται για εμπορική χρήση, αποδεικνύοντας με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι για το κράτος το δικαίωμα χιλιάδων φοιτητών στη δωρεάν στέγαση μπαίνει και αυτό στη ζυγαριά κόστους - οφέλους».

Εμπειρία όμως μεταφέρθηκε και από τους... «τυχερούς» φοιτητές που βρήκαν δωμάτια στις υπάρχουσες εστίες: «Υπάρχουν δυσκολίες και με τα πιο απλά ακόμα ζητήματα, όπως τα πλυντήρια, τα οποία αντιστοιχούν το καθένα σε 200 περίπου άτομα. Τα ασανσέρ μας τα οποία χαλούν διαρκώς και δυσκολεύουν τη ζωή ειδικά σε ΑμεΑ. Αλλά και το νερό μας το οποίο δεν είναι πόσιμο. Τα αναγνωστήριά μας στην εστία είναι απωθητικά! Η σίτισή μας τα καλοκαίρια καθώς και το Πάσχα και τα Χριστούγεννα διακόπτεται γιατί... κρίνεται παράνομη από τους αρμόδιους υπουργούς.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν και μεγάλους κινδύνους που καραδοκούν... Ενδεικτικά οι εστίες του ΕΜΠ δεν έχουν σύμβαση πυρασφάλειας... για να μη μιλήσουμε για την απαράδεκτη κατάσταση με τα αντίστοιχα μέτρα πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις και πέριξ των εστιών. Ενώ την ίδια ώρα στη Φοιτητική Εστία Αθήνας μάς είχαν κυνικά ενημερώσει ότι σε περίπτωση σεισμού... κανείς δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά ότι είναι ασφαλής! Σε αυτά οδηγεί η αντιμετώπιση της φοιτητικής στέγης με επιχειρηματικούς όρους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση», σημείωσαν φοιτητές.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι σχολίασαν, επίσης, τα σχέδια που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση για αύξηση των κλινών πανελλαδικά με δημιουργία νέων εστιών με Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σημείωσαν σχετικά με αυτό: «Διαλαλούν πως έχουν τη λύση στο πρόβλημα, με την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει λόγο και να παρουσιάζει σχέδια για ανέγερση εστιών μέσω ΣΔΙΤ με νοίκια (συνεχίζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) παρουσιάζοντας το μέτρο ως καινοτομία. Τους απαντάμε πως το 'χουμε ξαναδεί το έργο, ΣΔΙΤ στις εστίες υπάρχουν ήδη.

Αυτές τις συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα τις ζούμε μέσα στις εστίες με τους εργολάβους που λυμαίνονται τη σίτιση. Την χορτάσαμε αυτήν την καινοτομία που λέει η κυβέρνηση όταν οι εργολάβοι αποφάσιζαν να μας κόβουν τη σίτιση μέσα στην εξεταστική μας.

Η δημιουργία εστιών με ΣΔΙΤ φέρνει την πλήρη κατάργηση της δωρεάν στέγασης.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι είναι οι επενδύσεις ιδιωτών που δημιουργούν συνολική αύξηση του κόστους της στέγασης, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός, αναπαράγοντας το πρόβλημα και δημιουργώντας μία ακόμη μεγάλη κατηγορία φοιτητών που θα είναι πελάτες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι».

Αγωνιστική διεκδίκηση με βάση τη συλλογική πείρα

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκαθάρισαν πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα παλέψουν συλλογικά για το δικαίωμα όλων των φοιτητών στη στέγαση:

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα συμβιβαστούμε ούτε θα αποδεχτούμε την κατάσταση! Για μας τα όνειρα και τα δικαιώματά μας δεν βγαίνουνε σε πλειστηριασμό.

Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάσταση που σήμερα οδηγεί το 47% των φοιτητών να δουλεύει ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα με το κόστος σπουδών. Μάλιστα, τώρα μας καλούνε με το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά να δουλεύουμε 13 ώρες τη μέρα, μιας και δεν τους φτάνει η μαύρη απλήρωτη εργασία.

Αυτή η κατάσταση δεν θα είναι δεδομένη. Αρκεί οι φοιτητές να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας. Τη δύναμη της οργάνωσης και της διεκδίκησης. Γι' αυτό πραγματοποιούμε τη σημερινή μας σύσκεψη, για να προχωρήσουμε συλλογικά χωρίς καμία αναμονή, γιατί ακριβώς δεν χωράει, στη διαμόρφωση κοινού σχεδίου δράσης και πρωτοβουλιών, για να προτάξουμε τα δικά μας αιτήματα. Κάθε φοιτητής που αναζητά κατοικία να το ξέρει: Στην προσπάθεια που κάνει για να στεγάσει τα όνειρά του δεν είναι μόνος!

Και οι πολλοί που σκέφτονται πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι χρειάζεται να ξέρουν ότι όταν βρισκόμασταν σε αδιέξοδα, όταν όλα έμοιαζαν δύσκολα δόθηκε λύση μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση. Εχουμε πείρα! Πέρυσι, στην αρχή της χρονιάς, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, καταφέραμε να αξιοποιηθούν 200 δωμάτια σε ξενοδοχεία για να μείνουν συνάδελφοί μας. Πετύχαμε στο μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας να ανοίξουν 3 φορές οι αιτήσεις για εισδοχές στις εστίες.

Με αυτήν την παρακαταθήκη προχωράμε και βγαίνουμε μπροστά για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμορφώνουμε πρόγραμμα δράσης και πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που μπορούν να ανακουφίσουν τις λαϊκές οικογένειες από το βάρος της φοιτητικής στέγης».

Αμεσες διεκδικήσεις για τους φοιτητές που έχουν ανάγκη

Προτάσσοντας τις ανάγκες τους και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για λύσεις και ανακούφιση των φοιτητών που αλλάζουν πόλη για να σπουδάσουν, οι φοιτητικοί σύλλογοι κατέληξαν από κοινού σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο πάλης και σε κοινές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν την Τρίτη 5/9 παρέμβαση στο Σύνταγμα για να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους, ενώ ζητούν συνάντηση με τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους για αξιοποίηση ξενοδοχείων και λοιπών αδιάθετων χώρων, αλλά και για αύξηση του στεγαστικού εισοδήματος και διεύρυνση των δικαιούχων.

Παράλληλα, καλούν και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους να οργανώσουν την πάλη, να ασκήσουν πίεση για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης, να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη.


Το πλαίσιο αιτημάτων που κατέληξαν οι φοιτητικοί σύλλογοι περιλαμβάνει:

  • Αμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν από τις αρχές εξαμήνου.
  • Αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για τη δωρεάν στέγαση όσων φοιτητών κάνουν αίτηση για εστία, με ευθύνη του κράτους.
  • Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 400 ευρώ μηνιαία για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023 με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.
  • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές.
  • Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».
  • Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές στις πόλεις που σπουδάζουν. Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται τα έξοδα των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου