Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Με τους αγώνες μας κάνουμε πράξη το σύνθημα: «Μόνο ο λαός, σώζει τον λαό»


Απάντηση ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές του λαού για τα κέρδη των λίγων έδωσαν χιλιάδες λαού με το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

Με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», «Νέα,νέε σου κλέβουν τη ζωή, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», «Πνιγμένοι στις βροχές, καμμένοι στις φωτιές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές» οι διαδηλωτές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα».

Δεκάδες εργατικά σωματεία, φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών και των φοιτητών,  διαδήλωσαν μαχητικά και μαζικά την απόφαση τους για απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Διακήρυξαν την απαίτηση τους για μέτρα προστασίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που έχουν δεχτεί πλήγματα από τις φυσικές καταστροφές.

Έστειλαν μυριόστομο το μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης για ζωή και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

 


Στο μεγάλο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη ΔΕΘ, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). (Δείτε εδώ βίντεο)

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην είναι σήμερα στην πόλη. Είναι εδώ όμως όλες εκείνες οι πολιτικές που μας έχουν ρημάξει τη ζωή!

Είναι εδώ οι πολιτικές που αφήνουν πίσω τους πνιγμένους, πόλεις και χωριά θαμμένα στο νερό και τη λάσπη, όπως σε όλη τη Θεσσαλία.

Είναι εδώ οι πολιτικές που έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς, που άφησαν στάχτη εκατομμύρια στρέμματα δάσους, όπως στον Έβρο, την Αττική, τη Ρόδο.

Είναι εδώ οι πολιτικές που έχουν αφήσει σχολεία και νοσοκομεία χωρίς αντισεισμικό έλεγχο.

Είναι εδώ οι πολιτικές που βάζουν στο ζύγι κόστους- οφέλους τις ζωές μας κι ευθύνονται για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Είναι εδώ οι πολιτικές που φέρνουν έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, με δουλειά όποτε, όπως και με όποιον μισθό θέλει ο εργοδότης.

Είναι εδώ οι πολιτικές που χώνουν τη χώρα βαθιά μέσα στην κόλαση των πολέμων.

Τώρα είναι η ώρα να αναμετρηθούμε αποφασιστικά, μαχητικά με όλες αυτές τις πολιτικές, που στο ζύγι του κέρδους και των ζωών μας, αυτές υπηρετούν το πρώτο.

Με αυτούς που τις υπηρετούν, προηγούμενους και τωρινούς στις κυβερνήσεις, με τους κολαούζους τους στο εργατικό κίνημα, που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ, αυτού του μεγάλου εχθρού των λαών.

Με αυτούς που την ώρα που μετράμε νεκρούς στη λάσπη, την ώρα που μετράμε πληγές, εκείνοι πανηγυρίζουν για την επενδυτική βαθμίδα που πήρε η χώρα!! Με τις περικοπές σε αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, με την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και με τα ματωμένα πλεονάσματα! Έτσι κέρδισαν την περιβόητη βαθμίδα τους! Αυτή είναι η ανάπτυξή τους!».

Ανέδειξε ότι «σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες εργάτες και νεολαίοι, μικροί επαγγελματίες, άνεργοι και γυναίκες δίνουν μια αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, στην εργοδοσία που τρίβει τα χέρια της από το ν/σ που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μπροστά στην επίθεση που δέχεται η τάξη μας δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή για το έγκλημα διαρκείας που συντελείται σε βάρος της. Καμία ανοχή στις πολιτικές που μας υποβαθμίζουν, που μας οδηγούν στην περαιτέρω φτώχεια, στην εξαθλίωση.

Και σήμερα, και σε κάθε μάχη που δίνουμε με τα σωματεία μας και τους φορείς του κινήματος ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι κανένας μόνος απέναντι σε αυτήν την επίθεση, πως το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει τον λαό" γίνεται στην καθημερινότητα πράξη με τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας, την οργάνωσή μας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο που στέλνει τους εργαζόμενους ολοταχώς στον μεσαίωνα σημείωσε: «Δεν θα τους περάσει. Οργανώνουμε μαζική, μαχητική, απεργιακή απάντηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο. Οργανώνουμε την απάντησή μας σε αυτούς που μας θέλουν να δουλεύουμε χειρότερα από ότι οι παππούδες μας πριν έναν αιώνα. (…) Ήδη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία παίρνουν αποφάσεις για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, οργανώνουν την πάλη για να πεταχτεί στα σκουπίδια ο σχεδιασμός κυβέρνησης και εργοδοσίας. Τέτοιο κίνημα θέλουμε! Τέτοια σωματεία έχουμε ανάγκη».

Και σάλπισε προσκλητήριο αγώνα: «Εδώ και τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας για να γίνουν πραγματικότητα οι διεκδικήσεις μας. Γιατί σήμερα, το 2023, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Γιατί το πραγματικά σύγχρονο, η κανονικότητα που μπορούν να ζουν οι εργαζόμενοι σήμερα είναι να δουλεύουμε με σταθερό ωράριο, με λιγότερες ώρες δουλειάς, και με απείρως καλύτερες αποδοχές, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Γιατί σήμερα είναι δυνατό να έχουμε όλοι εξασφαλισμένη δωρεάν την υγεία μας, να δουλεύουμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, τα παιδιά μας να έχουν πραγματικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη Παιδεία. Είναι δυνατό να έχουμε εξασφαλισμένο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, πάμφθηνες διακοπές. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα είναι να ξεμπλέξουμε με το κέρδος, και με τα παράσιτα που το καρπώνονται! Γι’ αυτό και απαιτείται μαζικός, μαχητικός αγώνας! Οργάνωση στα Συνδικάτα, κανένας μόνος του». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

 Χαιρετισμοί στο μεγάλο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη ΔΕΘ 

Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). (Δείτε εδώ βίντεο)

 Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος, εργασιακός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ3. (Δείτε εδώ βίντεο)

Γιώργος Μελιόπουλος, εκ μέρους της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ). (Δείτε εδώ βίντεο) 

 Χρήστος Κωνσταντινάκης, μέλος του ΔΣ συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και πλημμυροπαθής από το νότιο Πήλιο. (Δείτε εδώ βίντεο)

 Φάνης Κουτούφης, από τον Αγροτικό Σύλλογο «Κρύας Βρύσης» εκ μέρους των αγροτών . (Δείτε εδώ βίντεο)

 Χρήστος Κωνσταντινίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών. (Δείτε εδώ βίντεο)


 Στα πράσα πιάσανε οι διαδηλωτές τους ΝΑΤΟϊκούς στο λιμάνι

Την ώρα που οι διαδηλωτές από την Ημαθία επέστρεφαν προς το λιμάνι για να επιβιβαστούν στο λεωφορείο που τους μετέφερε στη Θεσσαλονίκη, βρήκαν την πύλη αμπαρωμένη και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να φυλάνε το χώρο.



Όπως διαπίστωσαν υπήρχε ΝΑΤΟϊκή δύναμη μέσα, στο πλαίσιο της μετατροπής του λιμανιού σε ορμητήριο πολέμου.

Οι εργάτες και αγρότες που μέχρι πριν λίγο διαδήλωναν στη ΔΕΘ, αντέδρασαν δυναμικά φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Απαίτησαν να ανοίξουν αμέσως οι πόρτες και κατήγγειλαν την προκλητική παρουσία της αστυνομίας για την «προστασία» των ΝΑΤΟϊκών την ίδια ώρα που ο λαός μας πνίγεται και καίγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου