Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Παζάρια και πολύμορφες παρεμβάσεις την ώρα που συνεχίζεται η «έξοδος» των Αρμενίων

 

Την ώρα που χιλιάδες Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εγκαταλείπουν τον θύλακα και φτάνουν στο κέντρο υποδοχής που έχει στήσει η αρμένικη κυβέρνηση στο Κόρνιτζορ, πληθαίνουν οι πολύμορφες παρεμβάσεις από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην κρίσιμη περιοχή του Καυκάσου.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι προχωρά η διαδικασία «αποστρατιωτικοποίησης» των αρμενικών αυτονομιστικών δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ «σε στενή συνεργασία με τους Ρώσους στρατιώτες».

Οι δυνάμεις των Αρμένιων αποσχιστών της λεγόμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, άρχισαν να παραδίδουν τον οπλισμό τους, όπως συμφώνησαν με τις αζερικές αρχές προ ημερών. «Στις 22 Σεπτεμβρίου παραδόθηκαν έξι τεθωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 800 ελαφρά όπλα και αντιαρματικά και περίπου 5.000 σφαίρες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται και διαπραγματεύσεις -παρουσία της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής- μεταξύ των αυτονομιστικών αρμενικών αρχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, για την επανένωση του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν και την ενσωμάτωση του αρμενικού στοιχείου.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, θα συναντηθούν στην Ισπανία στις 5 Οκτώβρη σε μια σύνοδο με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, του καγκελαρίου της Γερμανίας, Ολ. Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Ο Μακρόν εξέφρασε ανησυχία για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, τονίζοντας ότι το Μπακού «απειλεί» τα κοινά σύνορα και την «εδαφική ακεραιότητα» της Αρμενίας. «Έχουμε μια Ρωσία που είναι συνεργός του Αζερμπαϊτζάν, μια Τουρκία που πάντα ήταν υποστηρικτής των ελιγμών αυτών και μια εξουσία που δεν έχει δισταγμό και που απειλεί τα σύνορα της Αρμενίας», δήλωσε.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την σταθερή υποστήριξή τους στην Αρμενία, στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, που είχε επείγουσες συνομιλίες με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η αρμενική κυβέρνηση, που έχει κάνει μια «στροφή» προς τη «Δύση» τον τελευταίο χρόνο, συνεχίζει να επικρίνει τη Ρωσία για έλλειψη υποστήριξης στην αντιπαράθεση με το Αζερμπαϊτζάν. «Τα συστήματα εξωτερικής ασφαλείας στα οποία μετέχει η Αρμενία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα συμφέροντά της», δήλωσε ο Πασινιάν, συμπληρώνοντας: «Η Αρμενία δεν απαρνήθηκε ποτέ τις υποχρεώσεις της, ούτε πρόδωσε τους συμμάχους της. Ωστόσο, η ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι τα συστήματα ασφαλείας και οι σύμμαχοι στους οποίους βασιζόμαστε εδώ και καιρό, έθεσαν στόχο να δείξουν την τρωτότητά μας και την αδυναμία του αρμενικού λαού να έχει ανεξάρτητο κράτος».

Η Αρμενία συμμετέχει στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ρωσίας, αλλά έχει ήδη δείξει σημάδια απομάκρυνσης, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τον ρόλο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και για την έλλειψη υποστήριξης από άλλους «συμμάχους» στον CSTO.

Πριν μήνες η Αρμενία αρνήθηκε να φιλοξενήσει ασκήσεις του CSTO, ενώ πριν από δυο εβδομάδες διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ σε αρμενικό έδαφος, όπου να σημειωθεί διαθέτει στρατιωτική βάση η Ρωσία.

«Οι αρμενικές αρχές κάνουν τεράστιο λάθος επιδιώκοντας εσκεμμένα να καταστρέψουν τους ρωσοαρμενικούς δεσμούς, που έχουν πολλές πλευρές και εγκαθιδρύθηκαν πριν από αιώνες, και κάνοντας τη χώρα τους όμηρο γεωπολιτικών παιχνιδιών της Δύσης», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι τελευταίες δηλώσεις Πασινιάν επιβεβαιώνουν «πως διαδικασίες, που εμπνεύστηκαν από τη Δύση και υποκινήθηκαν από το Γερεβάν, και που καταστρέφουν την ίδια τη χώρα τους και τις διμερείς μας σχέσεις, δεν είναι περιστασιακές αλλά συστηματικές» με στόχο να ξεκινήσει «μια νέα φιλοδυτική πολιτική της Αρμενίας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν Ερντογάν και Αλίεφ

Πηγή: Associated Press

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάν Αλίεφ, στον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία, στο Ιράν και την Τουρκία.

Λίγες ημέρες μετά την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, η συνάντηση αποτέλεσε την επίσημη εκκίνηση της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του ανοίγματος του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ, ο οποίος θα επέτρεπε στο Μπακού να εξασφαλίσει εδαφική συνέχεια με το Ναχιτσεβάν και με την Τουρκία.

Το άνοιγμα δρόμων διασύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν καθώς και επιχειρηματικά σχέδια για πέρασμα αγωγών είναι μια βασική πλευρά των παζαριών Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν από το 2020 για συνθήκη «ειρήνης».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Αρμενία να κάνει «ειλικρινή βήματα» προκειμένου να «αδράξει την ευκαιρία» για να επιτευχθεί σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου