Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Γκαζωμένοι... στα παζάρια

 Γκαζωμένοι...

«Γκαζωμένα» τρέχει το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, με «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχουν καθοριστική συμβολή στην ατζέντα και στον «οδικό χάρτη» προς τη Χάγη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία για το Μεταναστευτικό που βρίσκεται στα σκαριά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο πνεύμα αυτής που ήδη υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Οπως ακούγεται, η επικείμενη διμερής συμφωνία θα «επικαιροποιεί» προβλέψεις της ευρω-τουρκικής, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. 
Με τη «νέα» συμφωνία τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, ενώ δεν ακούγεται τσιμουδιά για τα ανταλλάγματα που παζαρεύει η Τουρκία.

... στα παζάρια

Υπάρχει και άλλη μια σοβαρή πλευρά: Το Προσφυγικό «ακουμπάει» ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων (σύνορα, έρευνα και διάσωση κ.τ.λ.) και αποτελεί στοιχείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σ' αυτό το επικίνδυνο μωσαϊκό δεν υπάρχει ψηφίδα που να μην επηρεάζει τη μεγαλύτερη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Γι' αυτό δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, όπως αυτός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, χωρίζοντας την ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σε «σοβαρά» ζητήματα και «ήπιας πολιτικής». Τα «ήπια» δεν διευθετούνται ξέχωρα από το πλαίσιο, που καθορίζουν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί. 

Αντίθετα, στρώνουν το έδαφος για διευθετήσεις και στα λεγόμενα «σοβαρά» ζητήματα, «νομιμοποιώντας» τις αμφισβητήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Χρειάζεται επομένως επιφυλακή και εγρήγορση από τον λαό απέναντι στους σχεδιασμούς και τα παζάρια της αστικής τάξης και των συμμάχων της, που προωθεί «γκαζωμένη» η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, πρώτα απ' όλα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

1 σχόλιο:

  1. Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα "την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών" αποδεικνύει την απάτη της κυβέρνησης της ΝΔ για τα δήθεν θετικά αποτελέσματα της "αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής της". Αποδεικνύεται ότι η ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων, με επέκταση του φράχτη στον Έβρο, απελάσεις, επαναπροωθήσεις, Frontex και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν αντιμετωπίζει ούτε τα κυκλώματα των διακινητών ούτε πολύ περισσότερο την αύξηση των ροών, αλλά οδηγεί σε νέες τραγωδίες, ναυάγια, νεκρούς και αγνοούμενους. Γι' αυτό και η νέα προωθούμενη συμφωνία ΕΕ και Ελλάδας με την Τουρκία -μια νέα χειρότερη εκδοχή της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016- όχι μόνο δεν δίνει λύση, αλλά μετατρέπει τους ξεριζωμένους σε πιόνια ενός ευρύτερου επικίνδυνου γεωπολιτικού παζαριού.
    Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου