Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Με το σταγονόμετρο τα μέτρα ανακούφισης, με τη σέσουλα οι αόριστες υποσχέσεις


 Με τη μαζική συμμετοχή πληγέντων πραγματοποιήθηκε χθες παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Τρικάλων από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, με τη συμμετοχή και των επιτροπών πληγέντων των συνοικιών Αμπελακίων και Αγίας Κυριακής Τρικάλων, καθώς και από άλλες συνοικίες και χωριά.

Οι πληγέντες διεκδίκησαν αποζημιώσεις στο 100%, μέτρα αποκατάστασης και μέτρα για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν έχουν γίνει ψεκασμοί για τα κουνούπια, δεν πλύθηκαν οι δρόμοι, δεν καθαρίστηκαν τα σχολεία, δεν έγιναν απολυμάνσεις, μεγάλος όγκος σκουπιδιών και πεταμένων πραγμάτων παραμένει εδώ και μέρες στους δρόμους του χωριού. Απαίτησαν επίσης αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να μην ξαναζήσουν παρόμοιες καταστροφές.

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων, τον Αχιλλέα Κανταρτζή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, τον Γιώργο Καΐκη, υποψήφιο δήμαρχο Τρικκαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και την περιφερειακή σύμβουλο Βάσω Μπακάση.

Η χθεσινή κινητοποίηση των πλημμυροπαθών ήταν συνέχεια μιας σειράς πολύμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, που στηρίζονται σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες, σε συνελεύσεις κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με κρατική - κυβερνητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τον βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιο Λιούτα, τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, τον νυν δήμαρχο Τρικκαίων κ.ά.

Κάτω από την πίεση των οργανωμένων παρεμβάσεων, οι πλημμυροπαθείς απέσπασαν ορισμένες δεσμεύσεις, αλλά και πολλές αόριστες και μελλοντικές υποσχέσεις από την κρατική - κυβερνητική αντιπροσωπεία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο σχέδιο - πρόγραμμα αποκατάστασης των καταστροφών από κράτος - κυβέρνηση - δήμο - Περιφέρεια.

Οι δεσμεύσεις που απέσπασαν οι πληγέντες αφορούν: Την άμεση - εντός 48ωρου - καταβολή των 6.600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό του χωριού, ποσό που θα πάρουν και όσοι έχουν σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα», παρότι αρχικά δεν προβλεπόταν, ενώ θα διορθωθεί η ψηφιακή πλατφόρμα στη δήλωση Ε9 για όσους έχουν εκκρεμότητες με αποδοχή κληρονομιάς. Την ίδια ώρα δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις για την αποζημίωση στο 100% των σπιτιών και του γεωργικού και ζωικού κεφαλαίου που καταστράφηκε, παραπέμποντας για την επόμενη βδομάδα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων τονίζει μεταξύ άλλων: «Ολοι οι Μεγαλοκαλυβιώτες πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να πιέζουμε σε κάθε κατεύθυνση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια! Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όσο χρειαστεί και με πολλούς τρόπους».

ΚΚΕ: Οι πληγέντες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ χαιρετίζει τη χθεσινή κινητοποίηση, τονίζοντας: «Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι πληγέντες δεν έχουν να περιμένουν ούτε μια μέρα απ' αυτό το κράτος, την κυβέρνηση, απ' αυτήν την τοπική διοίκηση, αφού δεν υπάρχει σχεδιασμός για κάτι ανάλογο. Μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα, τη δράση τους, να τον συντονίσουν με πληγέντες άλλων χωριών και συνοικιών. Αυτός είναι ο δικός τους μονόδρομος, ο μοναδικός τρόπος. Αυτός ακριβώς που κατάφερε να αποσπάσει τις όποιες θετικές δεσμεύσεις. Δοκιμασμένος δρόμος. Ωρα να τον ακολουθήσουν πολλοί περισσότεροι».

Μέλη των σωματείων των Ιωαννίνων σε ένα από τα χτυπημένα χωριά των Τρικάλων

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αμείωτο το κύμα της αλληλεγγύης
 Συνεχίζεται το κύμα εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Την Κυριακή από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων παραδόθηκε η υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε από τα σωματεία, την Ενωση Γονέων και Συλλόγους Γονέων, τους φοιτητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Οι 8 τόνοι αλληλεγγύης φορτώθηκαν και η παράδοση, με τη βοήθεια των ταξικών σωματείων των Τρικάλων, έγινε στα χωριά Μεγάλα Καλύβια, Αγία Κυριακή, Γλίνος, όπως και στο Στέκι Αλληλεγγύης στα Τρίκαλα.

Στα Μεγάλα Καλύβια, η Επιτροπή Αλληλεγγύης υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και συζήτησε τα αιτήματα που διεκδικεί για την πλήρη, στο 100%, αποζημίωση των πληγέντων. Τέλος, η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου μπήκε και έβγαλε κατεστραμμένα έπιπλα από σπίτι που της ζητήθηκε από ηλικιωμένο κάτοικο. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων θα συνεχίσει με κάθε τρόπο τη στήριξη των πληγέντων και των αιτημάτων τους για να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, για πλήρη, 100%, αποζημίωση των πληγέντων. Για να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που μετρά 17 δολοφονημένους, όπου ΕΕ - κυβέρνηση - δήμαρχοι και περιφερειάρχες - επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη!

Μεγάλη ποσότητα υλικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από τους εργαζόμενους και τον λαό της Εύβοιας παραδόθηκε στο Στέκι Αλληλεγγύης στα Φάρσαλα και θα άρχισε να διανέμεται από χτες στους κατοίκους της περιοχής που την έχουν ανάγκη.

Φόρτωση της υλικής βοήθειας για τους πληγέντες στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Φόρτωση της υλικής βοήθειας για τους πληγέντες στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Το φορτίο με τα είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας που μετέβησαν στην περιοχή.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικής βοήθειας στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα (Μ. Φριζή 10) Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. (Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης). Επίσης, η οικονομική ενίσχυση όποιου ποσού ο καθένας επιθυμεί με κατάθεση στον λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στην Εθνική Τράπεζα με τα εξής στοιχεία: IBAN: GR8501104880000048829601680 Δικαιούχος: ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ Αιτιολογία: «ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ» (τα χρήματα θα προωθηθούν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας).

Ακόμα, νέα αποστολή υλικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από Συνδικάτα της Αττικής, εργαζόμενους και μαζικούς φορείς φορτώθηκε χτες από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για να σταλεί στους πληγέντες της Θεσσαλίας.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου