Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Κίεβο για την πορεία της αντεπίθεσης

 
Νέο αμερικανικό πακέτο, με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

 Στο Κίεβο μετέβη αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, προκειμένου να ενημερωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ «από πρώτο χέρι» για τις εξελίξεις στο μέτωπο και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα στο στρατιωτικό και το «διπλωματικό» πεδίο.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν - η τρίτη από την έναρξη του πολέμου - έρχεται σε μια φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, κατά την οποία ανακοινώνονται όλο και βαρύτερα όπλα από τη «Δύση» για το Κίεβο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση, με μικρά εδαφικά κέρδη και μεγάλες απώλειες και για τις δυο πλευρές.

Η αργή πρόοδος της ουκρανικής αντεπίθεσης, που στηρίχθηκε πολύμορφα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, θα είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών.

«Διαβούλευση και ευθυγράμμιση» είναι, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται το CNN, το βασικό θέμα της διήμερης επίσκεψης του Μπλίνκεν, που είχε διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, τον ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, άλλους αξιωματούχους και εκπροσώπους της «κοινωνίας των πολιτών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Ουάσιγκτον και Κίεβο σκοπεύουν να «ευθυγραμμίσουν» τη στάση τους και για το μέλλον της σύγκρουσης με τη Ρωσία, και να την παρουσιάσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη του μήνα.

Το περασμένο διάστημα, μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων (σε «Wall Street Journal», «New York Times» κ.α.), αλλά και σε συναντήσεις ανώτατων Ευρωατλαντικών στρατιωτικών στελεχών με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία, εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την αργή πρόοδο της αντεπίθεσης και οι επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είχαν κατηγορηθεί ότι παρέβλεψαν τις επιχειρησιακές συστάσεις των υπερατλαντικών συμβούλων τους να επικεντρώσουν μόνο στο νότιο μέτωπο. Κατηγορούνταν ακόμα ότι αντί να «αποδεχθούν» τις τεράστιες απώλειες που καταγράφηκαν από τις πρώτες μέρες της αντεπίθεσης, συγκεντρώνοντας συνδυασμένες δυνάμεις, επέστρεψαν σε έναν «πόλεμο φθοράς» και κινήσεις μικρότερων δυνάμεων.

Οι συζητήσεις με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθούν επίσης με φόντο τις αποφάσεις του Προέδρου Ζελένσκι να αποπέμψει όλους τους περιφερειακούς διευθυντές των στρατολογικών γραφείων (εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά που οδηγούσε σε εκτεταμένη φυγοστρατία), να μεγαλώσει τη «δεξαμενή» των στρατεύσιμων συμπεριλαμβάνοντας οροθετικούς, φυματικούς κ.ά., να ορίσει νέο υπουργό Αμυνας τον Ρουστέμ Ουμέροφ, «αμερικανοτραφή» οικονομολόγο και «ακτιβιστή» Τατάρο της Κριμαίας, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται κοντά στον «ολιγάρχη» Ρινάτ Αχμέτοφ.

Τους προηγούμενους μήνες διάχυτες ήταν οι καταγγελίες για βαριά διαφθορά στους κόλπους του υπουργείου Αμυνας, με την αμερικανική πλευρά να ερευνά τις διαδρομές των δεκάδων δισ. δολαρίων «βοήθειας» που στέλνει στο Κίεβο.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο λίγο μετά την έγκριση του διορισμού του, ο Ουμέροφ είπε ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο για τη νίκη της Ουκρανίας - για να απελευθερώσουμε κάθε εκατοστό της χώρας μας και καθέναν από τον λαό μας (...) Σίγουρα θα επιστρέψουμε όλους όσοι βρίσκονται προσωρινά σε αιχμαλωσία - παιδιά, αιχμάλωτοι πολέμου, πολιτικοί κρατούμενοι, πολίτες».

Νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, ύψους 175 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τα πυρομαχικά αυτά θα μπορούν να εκτοξευθούν από τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, που πρόκειται να φτάσουν στην Ουκρανία το φθινόπωρο. Μέχρι στιγμής μόνο η Βρετανία έχει στείλει τέτοια πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Στο νέο αμερικανικό πακέτο περιλαμβάνονται ακόμα πρόσθετα πυρομαχικά για το πυραυλικό σύστημα HIMARS, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά συστήματα κ.ά.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες βράδυ στο Κίεβο νέα αμερικανική «βοήθεια», συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων (στην οποία περιλαμβάνεται και το παραπάνω πακέτο).

Ενα ακόμη θέμα της επίσκεψης Μπλίνκεν ήταν και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας ενόψει των χειμερινών μηνών.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Αντ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για «σημαντική» και «πολύ ενθαρρυντική πρόοδο» στην ουκρανική αντεπίθεση, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της επίσκεψης είναι «να διασφαλίσουμε ότι μεγιστοποιούμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε εμείς και άλλες χώρες, για την άμεση πρόκληση της αντεπίθεσης, καθώς και τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες να βοηθήσουμε την Ουκρανία να οικοδομήσει μια δύναμη του μέλλοντος που θα μπορεί να αποτρέψει (...) οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση».

Πριν φτάσει στο Κίεβο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, με φόντο την απόφαση της Κοπεγχάγης να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο και να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε αυτά.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που φέρουν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να προετοιμάζεται για συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν στη Ρωσία, ξεκαθάρισε πως η Βόρεια Κορέα θα «πληρώσει ένα τίμημα» για την παροχή όπλων στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού ισχυρίζεται 66.000 απώλειες για την Ουκρανία

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ επανέλαβε χτες ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να χορηγούν στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», που «σημαίνει να κρατούν την Ουκρανία σε κατάσταση πολέμου μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Ο δε Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού «εκτίμησε» ότι ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί 66.000 απώλειες αφότου άρχισε η αντεπίθεσή του τον Ιούνη.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ουκρανία έχει χάσει περίπου 7.600 οπλικά συστήματα και πρόσθεσε πως «σε καμιά από τις κατευθύνσεις επίθεσης οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πέτυχαν τον στόχο τους».

Το Κίεβο από την άλλη κάνει λόγο για διάσπαση της πρώτης αμυντικής γραμμής των ρωσικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια και χαρακτηρίζει πολλά υποσχόμενη την αντεπίθεσή του.

Συντρίμμια ρωσικού drone έπεσαν στη Ρουμανία

Σε ένα ακόμη περιστατικό που αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους επέκτασης του πολέμου σε κράτη του ΝΑΤΟ, ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας Angel Tilvar, επιβεβαίωσε χτες πως τμήματα ρωσικού drone έπεσαν στο έδαφος της Ρουμανίας, μετά από νέα ρωσική επίθεση κοντά στα ρουμάνικα σύνορα προχτές βράδυ.

Η Ρωσία, με χρήση κυρίως του ιρανικής κατασκευής drone «Shahed», πλήττει ουκρανικά λιμάνια επί του Δούναβη, που συνδέονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ιδιαίτερα από τότε που η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Τα ουκρανικά αυτά λιμάνια βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα με τη Ρουμανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Νέες επιθέσεις που είχαν στόχο την Ουκρανία σημειώθηκαν την Τρίτη το βράδυ «πολύ κοντά» στα σύνορα με τη Ρουμανία, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις. Τη Δευτέρα, η Ουκρανία είχε δηλώσει διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών ότι ρωσικά drones είχαν εκραγεί σε ρουμανικό έδαφος, κάτι που το Βουκουρέστι είχε τότε διαψεύσει.

«Είχαμε ακόμα επιθέσεις σήμερα (σ.σ. προχθές), ο υπουργός Αμυνας μου είπε ότι καταγράφηκαν σε απόσταση 800 μέτρων από τα σύνορά μας. Συνεπώς πολύ, πολύ κοντά», δήλωσε ο Γιοχάνις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξ. Μπετέλ.

Υπήρξαν περαιτέρω επιθέσεις με drones στην ουκρανική πλευρά του ποταμού τα ξημερώματα της Τετάρτης, μία από τις οποίες σκότωσε έναν εργάτη στη γεωργία, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο. Η Ρωσία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο και στην περιοχή της Οδησσού νωρίς χτες το πρωί. Κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν τρίωρης επίθεσης με drones στην Οδησσό, αρκετές γεωργικές και λιμενικές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, ενώ αναφέρθηκαν αρκετές πυρκαγιές στo Ιζμαήλ, έναν σημαντικό κόμβο εξαγωγής σιτηρών επί του Δούναβη.

Η εταιρεία συμβούλων γεωργίας «APK-Inform» είπε ότι υπήρξε πυρκαγιά στο μικρό λιμάνι Κίλια, το οποίο επικεντρώνεται στη διαμετακόμιση ξηρού φορτίου και δέχθηκε επίθεση για πρώτη φορά.

Βρετανία: Θα κηρύξει «τρομοκρατική οργάνωση» τη «Wagner»

Η ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner» πρόκειται να κηρυχθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τη βρετανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή θα είναι παράνομο να είναι κάποιος μέλος της ή να την υποστηρίζει.

«Η Wagner είναι βίαιη και καταστροφική οργάνωση που έχει δράσει ως στρατιωτικό εργαλείο στο εξωτερικό για τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική «έχει εμπλακεί σε λεηλασίες, βασανιστήρια και βάρβαρες δολοφονίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ντέιβιντ Λάμι, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, είπε ότι η κίνηση έρχεται «πολύ καθυστερημένα». «Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει για ένα Ειδικό Δικαστήριο για να διωχθεί ο Πούτιν για το έγκλημα της επίθεσης», είπε.

Η Βρετανία είχε επιβάλει κυρώσεις στον ιδρυτή της «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, το 2020, και στον όμιλο Βάγκνερ τον Μάρτη του 2022.

«Από νομικής άποψης δεν υπάρχει τέτοια οργάνωση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου