Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Στις μάχες της επόμενης μέρας με μεγαλύτερη δύναμη, με το ΚΚΕ

Η σημαντική άνοδος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, που στα αστικά κέντρα έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στα ψηφοδέλτιά του, είναι στοιχεία πραγματικά ελπιδοφόρα για τον λαό την επόμενη μέρα των εκλογών.

Σε συνέχεια του θετικού αποτελέσματος που κατέγραψε το Κόμμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των τοπικών - περιφερειακών εκλογών επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν είναι «στάσιμο», ότι παρά τον αρνητικό συσχετισμό που παραμένει υπάρχουν θετικές διεργασίες, υπάρχουν δυνατότητες χειραφέτησης από την κυρίαρχη πολιτική μέσα στη μάχη, μέσα στον καθημερινό αγώνα.

* * *

Επιβεβαιώνεται ότι μέσα στον λαό και τη νεολαία υπάρχει και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ότι παρά τις προσπάθειες να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα κανάλια, εργατικές - λαϊκές δυνάμεις καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν από τα αστικά κόμματα, και αυτό εκφράζεται στη μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ από ένα τμήμα εργαζομένων που δεν το έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποτυπώθηκε και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στους πάνω από 20.000 υποψήφιους που έδωσαν τη μάχη των εκλογών, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά στο πλάι του ΚΚΕ.

Παρά τη «μασίφ» στάση αστικών κομμάτων και κρατικών επιτελείων, των ΜΜΕ τους, των δημάρχων και περιφερειαρχών τους, που όλοι με μια φωνή προβάλλουν ως μονόδρομο την ανταγωνιστικότητα, τη θωράκιση της κερδοφορίας, την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, η φωνή της αμφισβήτησης αυτού του δρόμου δυναμώνει.

Το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που σε σημαντικά αγωνιστικά ξεσπάσματα εξέφρασε αυτήν την αμφισβήτηση, η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται ιδιαίτερα με αφορμή τις μεγάλες και απανωτές καταστροφές που βιώνει ο λαός, η διάθεση μεγαλύτερου τμήματος εργαζομένων να ακουμπήσουν στα σωματεία τους, στην οργανωμένη - συλλογική διεκδίκηση, δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτό το ρεύμα, να εκφραστεί ειδικά στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Και αυτό τώρα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα, μπροστά στη νέα κλιμάκωση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, μπροστά στις παλιές και νέες απειλές για την ίδια τη ζωή του λαού από την «κανονικότητα» των «ακραίων φαινομένων», τους κινδύνους που παραμονεύουν από την ιμπεριαλιστική πολεμική κλιμάκωση.

* * *

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον λαό, θα δώσει νέα ανάταση και ελπίδα η επικράτηση των υποψήφιων δημάρχων που στηρίζει το ΚΚΕ σε 5 δήμους στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών: Σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Τύρναβο.

Το δίλημμα με το οποίο δόθηκε η μάχη στον α' γύρο απέναντι στους υποψηφίους και την πολιτική των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ παραμένει, όπως και το κριτήριο, που για τον λαό πρέπει να είναι συνολικά η ζωή του, από την ακρίβεια και τους αντεργατικούς νόμους μέχρι την έλλειψη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας κ.λπ.

Μπροστά στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, στην οποία θα βάλει τη σφραγίδα της και η Τοπική Διοίκηση για να υπηρετηθούν τα κέρδη των λίγων, εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ανέδειξε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Οτι ο λαός δεν έχει κανέναν λόγο να στηρίξει με την ψήφο του δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα είναι τα «καλά παιδιά» του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, υπηρέτες των εκάστοτε κυβερνήσεων και μεσάζοντες επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ετσι, στους δήμους όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι στον β' γύρο η λαϊκή απάντηση θα δοθεί με ψήφο για αγωνιστική δημοτική αρχή, για να έχουν οι κάτοικοι έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα τους, για να βάζουν εμπόδια στην εχθρική πολιτική κράτους και κυβερνήσεων. Με το ίδιο κριτήριο πρέπει να καταψηφιστούν, με άκυρο - λευκό, όλοι οι υποψήφιοι των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να δοθεί το μήνυμα ότι ο λαός δεν δίνει «πράσινο φως» για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

* * *

Μπροστά λοιπόν στα ακόμα πιο δύσκολα που έρχονται για τον λαό σε όλα τα επίπεδα, υπάρχουν οι δυνατότητες να «κοπούν» τα κυβερνητικά χαμόγελα για το αποτέλεσμα που πήραν οι συνδυασμοί της ΝΔ, να χρεοκοπήσει κάθε προσπάθεια καλλιέργειας απογοήτευσης στον λαό μέσα από τις σκόπιμες αναλύσεις που διακινεί και ο ΣΥΡΙΖΑ περί «κυριαρχίας της ΝΔ παρά τις μεγάλες καταστροφές των τελευταίων μηνών».

Γιατί, παρά τον αρνητικό συσχετισμό, σε μεγάλα τμήματα εργαζομένων δυναμώνουν η οργή και η αγανάκτηση, είναι δε φανερό ότι ακόμα και η μαζική υπερψήφιση υποψηφίων των αστικών κομμάτων δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», αφού χιλιάδες είναι όσοι τους ψήφισαν με «βαριά καρδιά» και ακόμα περισσότεροι όσοι απείχαν, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο μια διαμαρτυρία. Πρόκειται για μηνύματα από έναν λαό που παλεύει να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες, τα οποία προειδοποιούν ότι η όποια ανοχή γρήγορα αναποδογυρίζει, ότι όσοι νομίζουν ότι έχουν τους εργαζόμενους στο χέρι μπορεί να διαψευστούν απότομα.

Απέναντι σ' αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν αποτελούν εναλλακτική ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, που αναζητούν πιο εντατικά «κοινό βηματισμό» για την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, μπας και αναθερμανθούν αυταπάτες. Η φθορά που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος χώρος, η κακοφορμισμένη του πορεία, που αποτυπώνεται και στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν περισσότερους λόγους για να πάρουν οριστικό διαζύγιο μαζί του ακόμα και όσοι του έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στις πρόσφατες εκλογές, να συνειδητοποιηθεί πιο πλατιά ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια «αριστερή», «ριζοσπαστική» κυβέρνηση στο πλαίσιο του συστήματος.

* * *

Η «επόμενη μέρα» είναι ήδη εδώ. Και για κάθε εργαζόμενο που αγωνιά και αναζητά διέξοδο, που συνειδητοποιεί ότι οι προσδοκίες του για καλύτερη ζωή, οι δυνατότητες που υπάρχουν για να ζει πραγματικά καλύτερα τον 21ο αιώνα δεν χωράνε σ' αυτό το σάπιο σύστημα, το αποκούμπι του δεν είναι άλλο από το ΚΚΕ.

Τώρα μπορεί να γίνει ένα ακόμα πιο αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη συσπείρωση στα σωματεία, την οργάνωση της καθημερινής πάλης κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και στη συναίνεση από τα άλλα αστικά κόμματα.

Σε αυτήν την υπόθεση εγγύηση αποτελούν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ σε κάθε δήμο και Περιφέρεια, για την ενίσχυση της διεκδίκησης.

Για να εμποδιστούν νέα μέτρα και να φουντώσει ο αγώνας για πραγματική ανακούφιση εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων. Για τη διεκδίκηση έργων και υποδομών που θα υπηρετούν την προστασία του λαού.

Για να εκφραστεί η αντίθεση στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στην εμπλοκή της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέους βρώμικους ρόλους στο πλευρό του ισραηλινού κράτους - τρομοκράτη και σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Για να δυναμώσει κι άλλο η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε ο λαός να καθορίσει τις εξελίξεις, να βάλει τη σφραγίδα των δικών του αναγκών, κόντρα στα κέρδη των λίγων, που τον τσακίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου