Ο Χατζηβασιλείου θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας και στο περιθώριο του συνεδρίου θα συναντηθεί με τον Ζαφέρ Σιράκαγια, αντιπρόεδρο του AKP και βουλευτή Κωνσταντινούπολης. Ετοιμάζεται έτσι σταδιακά κλίμα για το κυρίως πιάτο στα Ελληνοτουρκικά.
Θυμίζουμε, τη μεθεπόμενη Δευτέρα (16/10) επίκειται συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Μία μέρα μετά, στις 17/10 προγραμματίζεται συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.
Παραπέρα, τον Νοέμβρη θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο), ενώ στις 7/12 θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Υπολογίζουν, άλλωστε, να υπογραφούν, στο ανώτατο επίπεδο, Μνημόνια και Συμφωνίες συνεργασίας επί συγκεκριμένων δράσεων.
Σε αυτό το φόντο, χτες στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έσπευσε να διαψεύσει εκ νέου δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak» ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν τους έχει παραχωρηθεί», μιλώντας μάλιστα για «κίνηση - έκπληξη από την Αθήνα», την οποία συνέδεε με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλούνταν πηγές που «ανέφεραν ότι με τη νέα περίοδο μεταξύ των δύο χωρών, η επένδυση σε πυρομαχικά στα νησιά που ήταν οπλισμένα στο παρελθόν σταμάτησε και με τις θετικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την κατάσταση στα νησιά».
Ο Μαρινάκης έλεγε χτες σχετικά ότι «δεν υπάρχει ούτε έχει υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας». Επέμεινε, εξάλλου, ότι «δεν τίθεται καν σε κάποια συζήτηση, σε κανένα επίπεδο, πολλώ δε μάλλον σε ανώτατο επίπεδο, κανένα ζήτημα κυριαρχίας και κανένα τέτοιο ζήτημα από την ελληνική πλευρά», όπως και ότι «έχουμε εισέλθει εδώ και κάποιους μήνες σε μία φάση διαλόγου με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», από το οποίο «δεν παρεκκλίνουμε».
Ωστόσο, το πλαίσιο αυτό ορίζεται από την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων να επιταχύνουν μπίζνες στην Ανατολική Μεσόγειο και του ευρωατλαντικού άξονα να διατηρήσει τη συνοχή του στην περιοχή, προτεραιότητες στον βωμό των οποίων μπαίνουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ό,τι κι αν υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι στο παζάρι για τα Ελληνοτουρκικά η τουρκική αστική τάξη εγείρει διαρκώς ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, ο δε Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στα ελληνικά νησιά στην περιοχή ως «ΝΑΤΟικά νησιά»...
Εξάλλου, ακριβώς στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων επισημάνθηκε στον εκπρόσωπο ότι η κυβέρνηση έστειλε στην Ουκρανία τα τεθωρακισμένα BMP1 που υπήρχαν στο ελληνικό οπλοστάσιο και ήταν ανεπτυγμένα στα νησιά, με τη συμφωνία να αντικατασταθούν με άλλα τεθωρακισμένα τύπου Marder. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά θα πάνε στον Εβρο. Από την πλευρά του, ο Μαρινάκης απέφυγε να απαντήσει αν προχώρησε η αντικατάσταση των αρμάτων και αν το κενό στα νησιά καλύφθηκε με άλλα μέσα.
Επίσης, μετά την έλευση Ζελένσκι τον Αύγουστο στην Αθήνα και όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, έκανε γνωστό στη Βουλή, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημοσιοποιώντας μάλιστα και μια σειρά από έγγραφα, ότι οδεύει «προς ακύρωση» η «εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη των TOR-M1 & OSA-AK», η οποία αποτελούσε διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία.
Συνολικά, Πολεμική Αεροπορία και Ελληνικός Στρατός διαθέτουν αντίστοιχα 21 αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και 38 αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων OSA-AK/AKM. Τα OSA είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Θράκη είναι ο χώρος προβλεπόμενης επιχειρησιακής δράσης των Tor-M1. Την παραχώρησή τους έχουν ζητήσει εδώ και καιρό οι Ουκρανοί, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν και οι Αμερικανοί.
Στο ίδιο πλαίσιο, στους πίνακες του υπουργείου Αμυνας σχετικά με την προτεραιοποίηση και εξέλιξη των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, απουσιάζει κάθε αναφορά σε ένα απαραίτητο - όπως κρίνεται αρμοδίως - για την ελληνική αποτροπή πρόγραμμα, αυτό του εκσυγχρονισμού των τσεχοσλοβακικής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70, σύστημα το οποίο επίσης ζητάνε οι Ουκρανοί. Σημειώνεται ότι χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Στο μεταξύ, τον τόνο δίνουν και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, όπως έδειξε και η προχτεσινή αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν στην Κύπρο, όπου και ζήτησε συμφωνία αντίστοιχη με αυτή των Ισραήλ - Λιβάνου με τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.
Σε συνέχεια των δηλώσεων Φιντάν, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, συνεχάρη τον εθνικιστή ηγέτη και εταίρο της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την πρότασή του για μετονομασία του ψευδοκράτους σε «κράτος της Κύπρου», υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον Βορράς ή Νότος σε αυτό το θέμα. Από τη στιγμή που ο ελληνοκυπριακός τομέας λέει ότι εμείς είμαστε οι κυβερνώντες ολόκληρου του νησιού, αφαιρούμε τον "Βορρά" και διεκδικούμε πλέον το τουρκοκυπριακό κράτος και όλες τις θάλασσες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου