Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ


Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τη φρίκη με τα «πλεούμενα» πτώματα ανοιχτά της Πύλου και τα γυναικόπαιδα που βούλιαξαν αβοήθητα κλειδωμένα στα αμπάρια των δουλεμπόρων.

Δεν υπάρχει παρηγοριά για όσους επέζησαν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας για να βάλουν τα παιδιά τους σε ένα σαπιοκάραβο και να τα χάσουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνει ο θάνατος συνήθεια. Δεν μπορεί να παρακολουθεί σιωπηλός τις διάφορες «Τατιάνες» της τηλεόρασης να ουρλιάζουν ότι «έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τα ασθενοφόρα» ή ότι όσοι γλίτωσαν «επιβαρύνουν τη χώρα». Δεν μπορεί να ανεχτεί τα κροκοδείλια δάκρυα όσων κυβέρνησαν και εφάρμοσαν αυτή την απάνθρωπη πολιτική.

Όπως λέει και το τραγούδι των «Κοινών Θνητών»:

«Η σιωπή είναι χρυσάφι για τις πολυεθνικές

Για τις τράπεζες, τις μητρικές και τις θυγατρικές

Φονιάδες των λαών είναι κι οι θεατές

που βλέπουν το ναυάγιο ξαπλωτοί απ’ τις ακτές.

Δεν φταίει ο πρόσφυγας, μα ’κείνος που τον έκανε

εκείνος που ολόκληρη τη γη πάντοτε ξέκανε,

Δεν είναι άνθρωπος σου λέω, δεν είναι έθνος.

Είναι το σύστημα που γέννησε το πένθος»

Δεν πρόκειται απλά για μια τραγωδία, αλλά για ένα στυγερό έγκλημα, προδιαγεγραμμένο και διαρκές. 20.000 άνθρωποι από το 2014 ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και πνίγηκαν στη Μεσόγειο.

Και όπως σε κάθε έγκλημα υπάρχει ένοχος και αιτία!

Είναι το βάρβαρο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, οι βουτηγμένες στο αίμα αξίες και απάνθρωπες συμφωνίες της ΕΕ και των αστικών κρατών.

Είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και τα πραξικοπήματα που εξαπολύουν ΕΕ - ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο, τις αγορές, τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας.

Μια ματιά στις χώρες προέλευσης όσων επέβαιναν στο πλωτό φέρετρο είναι ενδεικτική.

Για παράδειγμα η Λιβύη είχε βομβαρδιστεί το 2011 από χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για να «ρυθμιστεί» ποιοι ενεργειακοί κολοσσοί θα κάνουν κουμάντο στα πετρέλαιά της. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε λιμάνια και αεροδρόμια για να ξεκινάνε τα πολεμικά πλοία και τα βομβαρδιστικά των μακελάρηδων!

Σε Συρία και Αφγανιστάν οι λαοί ματώνουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που μεταξύ άλλων δημιούργησαν και εξόπλισαν τους Ταλιμπάν, τους τζιχαντιστές. Η χώρα μας έστειλε στρατό στο Αφγανιστάν και από το λιμάνι της Σούδας φορτώνονταν οι πύραυλοι που βομβάρδιζαν τη Συρία.

Στην Παλαιστίνη το κράτος - τρομοκράτης του Ισραήλ εγκληματεί εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, στην Αίγυπτο υπάρχει στρατιωτική χούντα, στην υποσαχάρια Αφρική οι ιμπεριαλιστές καταληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Τι κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις; Στηρίζουν το Ισραήλ, είναι σύμμαχοι με τη χούντα της Αιγύπτου, υπέγραψαν συμφωνία με τη Γαλλία που προβλέπει αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική για να ανοίξουν τον δρόμο στα γαλλικά μονοπώλια.

Και έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο και να λένε «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για αυτά». Και πότε θα έρθει αυτή η ώρα; Στο επόμενο ναυάγιο; Στον επόμενο πόλεμο; Στην επόμενη πολεμική στρατιωτική συμφωνία με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που θα υπογράψουν;

Μας λένε «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Όχι.

Μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στο μακελειό, για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να σταματήσουν οι αποστολές του ελληνικού στρατού εκτός συνόρων, να αποδεσμευτούμε από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτό είναι το χρέος μας και το διεθνιστικό μας καθήκον. Όπως κάναμε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας που στείλαμε εδώ στη Θεσσαλονίκη τα ΝΑΤΟικά τεθωρακισμένα στη λαχαναγορά. Όπως κάνατε πέρσι στο λιμάνι ενάντια στην αποστολή όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά την καταστολή και τις συλλήψεις.

Μπορούμε να αντιπαλέψουμε την απάνθρωπη αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ, την πολιτική της καταστολής με φράκτες, Frontex και επαναπροωθήσεις, την πολιτική του εγκλωβισμού και των απελάσεων. Να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, το δικαίωμά τους να μεταφερθούν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να υπάρξουν με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ υπηρεσίες καταγραφής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στην Τουρκία κ.α. χώρες, ώστε να αποφύγουν τα κυκλώματα των διακινητών.

Η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα στην ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού είναι αποκαλυπτική. Ουσιαστικά χρηματοδοτούν χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών ή και χώρες της Αφρικής για να χτίζουν φυλακές ψυχών. Είναι σε προχωρημένο στάδιο ο σχεδιασμός της Βρετανίας να στέλνει πρόσφυγες σε δομές - φυλακές στη Ρουάντα. Στην ΕΕ συζητάνε να πληρώνουν 20.000 ευρώ το κεφάλι σε χώρες όπως η Ελλάδα κ.α., για να μην πατήσουν το πόδι τους στη Βόρεια Ευρώπη. Τόσο κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές.

Αυτή είναι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Χειρότερη και πιο αντιδραστική γίνεται. Δίκαιη δεν μπορεί να γίνει γιατί κριτήριο έχει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν σε φθηνά εργατικά χέρια και με τους ανταγωνισμούς τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Έτσι οι «λευκοί, χριστιανοί» Ουκρανοί αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες και σωστά, αλλά οι «αλλόθρησκοι, μαύροι» Αφρικανοί πνίγονται στη Μεσόγειο!

Σε όλο τον κόσμο τα θύματα των πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης αντιμετωπίζονται απάνθρωπα.

Ποιος δεν θυμάται τη Μόρια του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος δεν αγανακτεί με τις υπερδομές φυλακές που χτίζει η ΝΔ στα νησιά;

Ποιος δεν πάγωσε μπροστά στις εικόνες των στοιβαγμένων πτωμάτων στους φράχτες της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας, των ανθρώπων που πάγωσαν κλεισμένοι σε φορτηγά ψυγεία στις ΗΠΑ του Μπάιντεν, σε αυτούς που κάηκαν ζωντανοί στο Μεξικό του Ομπραδόρ;

Ποιος δεν οργίζεται με τη δράση των διακινητών και δουλεμπόρων που αλωνίζουν και τρίβουν τα χέρια τους με τους φράκτες γιατί ανεβάζουν την ταρίφα του ταξιδιού και επιλέγουν πιο επικίνδυνες διαδρομές;

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Έχουν στηρίξει με όλη τους τη δύναμη και με κάθε τρόπο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όλων των τελευταίων χρόνων.

Έχουν στηρίξει και εφαρμόσει τις κατάπτυστες συμφωνίες του Δουβλίνου και την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που γιγαντώνει το πρόβλημα στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε απέραντη φυλακή ξεριζωμένων.

Έχουν συμφωνήσει στην παραχώρηση δικαιωμάτων φύλαξης των συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς όπως η Frontex και το ΝΑΤΟ.

Αναγνωρίζουν και παραχωρούν «χώρο» στη διαχείριση του Προσφυγικού σε αμαρτωλές ΜΚΟ.

Πρωτοστατούν στην καταστολή, στον αυταρχισμό και στην καλλιέργεια εθνικιστικού μίσους. Αλλά και στην υπογραφή συμφωνιών με άλλα κράτη ώστε να έρχονται στην Ελλάδα κατά χιλιάδες μετανάστες ως φτηνά εργατικά χέρια, άγρια εκμεταλλευόμενα.

Και επειδή ακριβώς συμφωνούν σε όλα αυτά, προτιμούν μια βολική αντιπαράθεση μόνο για τις επιχειρησιακές ευθύνες ή παραλείψεις του Λιμενικού. Ευθύνες σοβαρές και ερωτήματα αμείλικτα, που όμως έχουν τη ρίζα τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Να το πούμε απλά: Η εγκληματική πολιτική θα γεννά διαρκώς και εγκληματική διαχείριση ή αμέλεια.

Υπάρχει όμως κι άλλος δρόμος.

Στο δίλημμα ή με τα κέρδη ή με τις ζωές εμείς θα είμαστε πάντα με τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτό το αμείλικτο ερώτημα είναι που απαντάμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας όλο και πιο συχνά.

Το είδαμε στο έγκλημα στα Τέμπη όπου η ασφάλεια των μεταφορών θυσιάζεται για τα κέρδη των εταιρειών.

Στο διαλυμένο και εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας με τα ανύπαρκτα ασθενοφόρα, την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού, με τα πανάκριβα φάρμακα, τις λίστες αναμονής σε χειρουργεία και εξετάσεις.

Στην πανδημία με την εκατόμβη νεκρών ενώ οι ιδιωτικές κλινικές θησαύριζαν.

Στις πλημμυρισμένες γειτονιές με την πρώτη βροχή όπως είχαμε και σήμερα στην Πολίχνη, με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πάλι στην πρώτη γραμμή αφού «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Το βλέπουμε στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, γιατί για τα αφεντικά «ο χρόνος είναι χρήμα» και επομένως η γρήγορη επισκευή ενός πλοίου, ακόμα και η παράδοση μιας πίτσας είναι πολυτιμότερη από την ανθρώπινη ζωή.

Στα αλλεπάλληλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τις δολοφονίες νέων γυναικών, τις κακοποιήσεις ανήλικων παιδιών, τις επιθέσεις οπαδικών στρατών και τα διάφορα φαινόμενα σήψης αυτού του συστήματος που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια.

Στο ΑΠΘ με την ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων του, γιατί οι δαπάνες αυτές θεωρούνται κόστος.

Στη σχολική στέγη με τις αίθουσες κλουβιά στον Εύοσμο και το Κορδελιό, με τα κοντέινερ στο 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και το Γυμνάσιο Λαγκαδά. Εκεί μάλιστα πήγε ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά, αλλά αντί να ρωτήσει για τα κοντέινερ που άφησε όπως τα βρήκε η κυβέρνησή του, ρώτησε για την Τράπεζα Θεμάτων. Δεν ήξερε ο δύσμοιρος ότι στα γυμνάσια δεν υπάρχει Τράπεζα Θεμάτων! Εκτός κι αν ο υποψήφιος βουλευτής του ο Κεδίκογλου, που ως υφυπουργός νομοθέτησε την Τράπεζα Θεμάτων, σχεδιάζει να την επεκτείνει και στα Γυμνάσια!

Όλα αυτά και πολλά ακόμα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, δεν είναι τυχαία περιστατικά, αλλά πολλοί κρίκοι στην ίδια αλυσίδα ενός συστήματος που σαπίζει, γίνεται πιο επιθετικό για να εξασφαλίζει τα κέρδη των λίγων σε βάρος της δουλειάς και της ζωής των πολλών.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στη γαλέρα του τουρισμού. Είναι ωραία τα κουλούρια Θεσσαλονίκης και οι χοροί για τους τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου που έστησε ο δήμαρχος ο κ. Ζέρβας για να πανηγυρίσει για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού κρουαζιέρας, αλλά καλύτερα να ρωτήσει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής για τα εξαντλητικά ωράρια, για τη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα συνεχόμενα χωρίς ρεπό, για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό που δεν βλέπουν δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, επίδομα αδείας, που βολοδέρνουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο μεταξύ ανεργίας, μισοδουλειάς και ανασφάλειας.

Όσο για τις «πολλές και καλές δουλειές» που τάζει ο Μητσοτάκης, προβάλλοντας ως παράδειγμα τις μεγάλες επενδύσεις όπως της «Pfizer» και «Deloitte» εδώ στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες από τη μια βλέπουν τον αμύθητο πλούτο που παράγουν και από την άλλη βιώνουν την εντατικοποίηση, αγωνιούν με τα κανόνια που βαράνε παγκόσμια οι τράπεζες και οι τιμές των μετοχών, γιατί βλέπουν αμερικάνικους κολοσσούς σε ένα βράδυ να ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις ανάλογα με τα κέρδη τους. Οργίζονται εξίσου με τα πανάκριβα νοίκια και την ταλαιπωρία του ΟΑΣΘ, την έλλειψη ελεύθερων χώρων και δημόσιων δομών Υγείας. Αναρωτιούνται αν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα μπορούν να απολαύσουν τα πανάκριβα εμπορεύματα και υπηρεσίες που δημιουργούν με τη δουλειά τους. Για αυτό επιλέγουν να οργανώνονται και να ιδρύουν σωματεία με τους κομμουνιστές μπροστά!

Ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες που εργάζονται σε επιχειρήσεις στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης μπορούν καλύτερα να κατανοήσουν, από την ίδια τους την πείρα, τη μεγάλη αντίφαση της εποχής μας: Η επιστήμη να κάνει άλματα προς τα μπρος και οι ζωές μας να κάνουν βήματα προς τα πίσω!

Αν στην εποχή του 5G, της Τεχνητής Νοημοσύνης και του CHAT-GPT η «οικονομία» τους αντέχει καρότσες αγροτικών αντί για ασθενοφόρα, χειροκίνητα τρένα αντί για ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, να πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή και να καιγόμαστε στην πρώτη φωτιά, τότε το σύστημά τους χρειάζεται να ανατραπεί για να καταφέρουμε να ζήσουμε όπως ταιριάζει στην εποχή μας και στην εξέλιξη της επιστήμης!

Για να μεταφραστούν οι δυνατότητες της επιστήμης σε μια πραγματική καλύτερη ζωή για τη λαϊκή πλειοψηφία, ένα εμπόδιο πρέπει να βγει από τη μέση: η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Με κοινωνική ιδιοκτησία στα εργοστάσια, στις υποδομές, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας, με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, για να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία.

Πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή του λαού σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η εργατική εξουσία. Μια εξουσία με θεμέλιο τους τόπους δουλειάς και μόρφωσης, όπου ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε νέος και νέα θα έχει τον ελεύθερο χρόνο αλλά και το βήμα για να ενημερωθεί, να δραστηριοποιηθεί, να πει τη γνώμη του, να συμμετέχει στην άσκηση της εξουσίας.

Αυτές οι ριζικές αλλαγές είναι στο Πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο, όταν ο λαός το επιλέξει, να πρωτοστατήσει από θέσεις ευθύνης στην υλοποίηση αυτού του Προγράμματος με τους εργαζόμενους στην εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους.

Επειδή ακριβώς έχει αυτό το ανατρεπτικό Πρόγραμμα, για αυτό το ΚΚΕ μπορεί και σήμερα με συνέπεια και αποτελεσματικότητα να υπερασπίζεται το δίκιο και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, χωρίς δεσμεύσεις σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτό τελικά κρίνεται στις εκλογές της 25ης Ιούνη. Πόσο δυνατός θα είναι ο λαός απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά του που θα κλιμακωθεί.

Καμία κυβέρνηση, κανένας αντίπαλος δεν είναι παντοδύναμος όταν υπάρχει αποφασισμένος λαός και δυνατό κίνημα. Κι αυτό μπορεί να το καταφέρει ο λαός μας, μόνο μαζί με το ΚΚΕ. Όπως έκαναν οι φοιτητές με τη νίκη της ΠΚΣ, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που δεν έκατσαν να κλαίνε τη μοίρα τους αλλά πάλεψαν και βρίσκονται μια ανάσα πριν την υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ τους, που προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και κυρίως τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας για να μην θρηνήσουν κι άλλους νεκρούς συναδέλφους τους για τα κέρδη των αφεντικών.

Σε αυτούς τους αγώνες βρίσκεται η ελπίδα. Έτσι σπάει η αντίληψη του «δεν αλλάζει τίποτα», του «ΤΙΝΑ» που έκανε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση για να δικαιολογήσει τη συμφωνία του στα μεγάλα ζητήματα με τη ΝΔ, τις υποκλίσεις στην ΕΕ της διαφθοράς, στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, στο αδηφάγο κεφάλαιο. Και τελικά κατέληξε να τροφοδοτήσει τη νίκη της ΝΔ και να νεκραναστήσει το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύοντας ξανά πως το δήθεν «μικρότερο κακό» οδηγεί πάντα από το κακό στο χειρότερο.

Τώρα αυτό που μετράει είναι το τι θα βγάλει η νέα κάλπη της 25ης Ιούνη.

Αυτή θα καθορίσει το ποσοστό και τους βουλευτές του ΚΚΕ για την επόμενη τετραετία.

Αυτή θα φανερώσει την αποφασιστικότητα του λαού να πολεμήσει την επόμενη μέρα για τη ζωή του και να μην πετάξει λευκή πετσέτα!

Έχουμε στόχο να επανεκλεγούν και να αυξηθούν οι 26 βουλευτές του ΚΚΕ κόντρα σε έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο που κλέβει έδρες από το ΚΚΕ για να τις δώσει μπόνους στο 1ο κόμμα, στη ΝΔ.

Για να το πετύχουμε αυτό, κάθε ψήφος σε όλη την επικράτεια μετράει! Δεν χαρίζουμε κανέναν από όσους ψήφισαν το Κόμμα στις 21 Μάη και παλεύουμε να πείσουμε πολύ περισσότερους να κάνουν το βήμα και να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Γιατί μπορεί ο άδικος νόμος να κλέβει έδρες, αλλά η ψήφος μπορεί να κερδηθεί άνθρωπο τον άνθρωπο και να πάμε το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά, να κάνουμε την έκπληξη για 2η φορά!

Έχουμε ένα πλεονέκτημα σε αυτές τις εκλογές: Είναι πλέον καθαρό ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η ΝΔ, και άρα μπορούμε να απεγκλωβίσουμε περισσότερους από τα εκβιαστικά διλήμματα των αστικών κομμάτων του τύπου «σταθερότητα ή ακυβερνησία» ή «ψήφισε τον έναν για να φύγει ο άλλος». Το ψευτοδίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» έγινε «Μητσοτάκης με σπόνσορα τον Τσίπρα».

Το πραγματικό δίλημμα είναι καθαρό και σαφές: Απέναντι στην επόμενη, δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ που θα έχει τη στήριξη της συστημικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων μιας χρήσης, η μόνη πραγματική, 100% μαχητική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση θα είναι το ΚΚΕ.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει το know how, ξέρει πώς να πολεμά και να νικά την ΝΔ και την πολιτική που εφαρμόζει για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το απέδειξε μέσα στην πανδημία, σπάζοντας τις απαγορεύσεις και την καταστολή. Όταν οι άλλοι έλεγαν «θα λογαριαστούμε μετά» και πρότειναν υπουργούς κοινής αποδοχής.

Το απέδειξε στους χώρους δουλειάς, πρωτοστατώντας για να γίνει κουρελόχαρτο ο νόμος Χατζηδάκη και να ξεσπάσουν μεγάλοι, εμβληματικοί αγώνες στην «e-food», την COSCO, τη ΛΑΡΚΟ. Όταν οι άλλοι έλεγαν πως οι απεργίες έχουν φάει τα ψωμιά τους και ψήφιζαν τον μισό νόμο Χατζηδάκη!

Το απέδειξε στους φοιτητές με την ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, με το φρενάρισμα αρνητικών αλλαγών - συγχωνεύσεων - μετακινήσεων στο ΔΙΠΑΕ, με το γκρέμισμα της ΔΑΠ από την 1η θέση πανελλαδικά.

Το απέδειξε στη Σταυρούπολη και σε κάθε γειτονιά που τα έβαλε με τους φασίστες και το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Όταν ο Τσίπρας ψάρευε ψήφους στα θολά νερά του φασισμού, μιλώντας για δήθεν παραπλανημένους ναζί, ξεχνώντας τα εγκλήματα και τις δολοφονίες τους.

Το απέδειξε στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας. Όταν όλοι οι άλλοι χειροκροτούσαν τους ναζί του τάγματος Αζόφ στη Βουλή και υπέγραφαν τη μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, ενώ μετά τις εκλογές ετοιμάζουν επικίνδυνα παζάρια με την Τουρκία που ακουμπούν στη συνδιαχείριση του Αιγαίου και μπλέκουν τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Το αποδεικνύει κάθε μέρα στις λαϊκές γειτονιές, εκεί που ο λαός σώζει τα σπίτια και τα μικρομάγαζα του λαού, με τους κομμουνιστές βουλευτές και συνδικαλιστές στην 1η γραμμή, χωρίς σταματημό όπως έκαναν κι αυτές τις μέρες. Όταν, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στα κοράκια, έκανε τους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς και ιδιώνυμα αδίκημα το μπλοκάρισμά τους, για να έρθει η ΝΔ με τον νέο πτωχευτικό κώδικα να μας κάνει νοικάρηδες στα σπίτια μας!

Εκεί θα είμαστε και μετά τις εκλογές. Στον δρόμο του αγώνα που κερδίζονται κατακτήσεις και μέσα στη Βουλή να τους αποκαλύπτουμε και να καταθέτουμε προτάσεις ανακούφισης του λαού, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στα καύσιμα και την Ενέργεια, του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και των μικρών επαγγελματιών… Προτάσεις που απορρίπτουν όλα τα άλλα κόμματα ασυζητητί γιατί αποκαλύπτουν μια μεγάλη αλήθεια: Ότι για να κερδίσουμε τις ζωές μας πρέπει να χάσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του.

Αυτή την αλήθεια δεν θα τη βρείτε στα ιλουστρασιόν “κοστολογημένα” προγράμματα ούτε στα γελοία βιντεάκια στο TikTok των άλλων κομμάτων.

Ούτε την αλήθεια για την επόμενη μέρα και τις ζωές μας θα βρείτε εκεί. Αυτή είναι προαποφασισμένη στα σαλόνια της ΕΕ, στις Συνόδους του ΝΑΤΟ, στα γραφεία του ΣΕΒ.

Αυτή είναι γραμμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο μνημόνιο όπως ομολόγησε ο Μητσοτάκης με τα 350 συμφωνημένα αντιλαϊκά μέτρα. Τι προβλέπουν;

  • καμία αύξηση κατώτατου μισθού λόγω προϋπηρεσίας ως το 2029.

  • «αναμόρφωση» του φορολογικού συστήματος, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώνουμε πιο πολλά για να απαλλάσσονται οι «μεγάλοι»

  • επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των εξώσεων

  • νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών στο όνομα των πλεονασμάτων δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση για τις ανάγκες μας

  • επιτάχυνση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», δηλαδή μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και καταστροφή του περιβάλλοντος. «Πράσινη» ανάπτυξη βαφτίζεται η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την «Τιτάν», η ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη από τα ΕΛΠΕ, η ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, ακόμα και η εγκατάσταση πλωτού σταθμού LNG στον Θερμαϊκό με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον! Η Κομισιόν σφύριξε λήξη και σε όποια κρατική επιδότηση στο ρεύμα που σημαίνει επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και πιο ακριβό ρεύμα, αφού η τιμή του τζογάρεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η ΝΔ.

  • Τι άλλο προετοιμάζουν; Την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που μιλά για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, ώστε να λυθούν τα χέρια τους και να προχωρήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας Παιδείας και στην ίδρυση πανάκριβων ιδιωτικών ΑΕΙ για λίγους που αντέχει η τσέπη τους. Μια γεύση έχετε πάρει ήδη με τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την ίδρυση ξενόγλωσσου ΠΠΣ στην Ιατρική επί πληρωμή, την επιβολή αντιτίμου στη σίτιση του ΑΠΘ. Σε αυτά συμφωνούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τον Τσίπρα να δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει την κατάργηση του άρθρου 16 όταν έρθει η ώρα. Τι να κάνει τους 180 βουλευτές η ΝΔ, όταν έχει πάνω από 250 για να την στηρίζουν στα δύσκολα;

Ποιος λοιπόν θα σταθεί απέναντι σε όλα αυτά;

Δεν χωρά αμφιβολία. Μόνο το ΚΚΕ θα είναι εκεί, για αυτό πρέπει να βγει ενισχυμένο και στις εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ θα είναι η βολική συμπολίτευση στη ΝΔ όπως ήταν και την προηγούμενη 4ετία ψηφίζοντας ο μεν ΣΥΡΙΖΑ το 50% και το ΠΑΣΟΚ το 70% των νόμων του Μητσοτάκη. Μαζί ψήφισαν και 8 στις 10 αντιδραστικές αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στον πάτο, όταν για να κλέψει ψήφους φτάνει στο σημείο να λέει πως «κάθε ψήφος, στα μικρότερα κόμματα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά είναι ψήφος που ενισχύει και εξυπηρετεί τη ΝΔ». Τα περί «χαμένης ψήφου» είναι συμπλήρωμα της αντιδραστικής άποψης πως η μόνη «επιλογή» που έχει ο λαός, είναι ποιος θα κάθεται στον σβέρκο του κάθε τέσσερα χρόνια, στο τιμόνι των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Με αυτή τη λογική η μόνη κερδισμένη ψήφος σε αυτές τις εκλογές είναι στη ΝΔ, που θα βγει κυβέρνηση! Αυτή η λογική τελικά τροφοδοτεί τη ΝΔ, δεν την αντιπαλεύει.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ με 32% δεν έκανε καμία ουσιαστική αντιπολίτευση, ούτε αύριο πρόκειται να κάνει με 20%. Αλλά και το +1% σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ θα σημάνει +2 βουλευτές που στα κρίσιμα θα αθροίζονται στην κυβερνητική αντιλαϊκή πλειοψηφία, ενώ +1% για το ΚΚΕ θα είναι +2 βουλευτές που θα μάχονται για το δίκιο του λαού μας.

Η αλήθεια για τα κόμματα αυτά είναι ότι δεν γίνεται να αντιπολιτευτείς μια πολιτική που εφάρμοσες ως κυβέρνηση, υπερψήφισες ως αντιπολίτευση, υπέγραψες στην ΕΕ και μέχρι χθες δήλωνες πρόθυμος να υλοποιήσεις σε μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ακόμα και με τη ΝΔ χωρίς τον Μητσοτάκη!

Δε γίνεται να συγκρουστείς με τη «δεξιά» όταν έχεις συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ δύο φορές με τη ΝΔ. Όταν έχεις εφαρμόσει «δεξιά» αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της προόδου με 3ο μνημόνιο και σαλιαρίσματα με τους Αμερικάνους. Όταν έχεις υποψήφιους Αντώναρους και συμβούλους όπως τον Μαρατζίδη, τον γνωστό αντικομμουνιστή καθηγητή του ΠΑΜΑΚ, που ξεπλένει τους συνεργάτες των ναζί, τα Τάγματα Ασφαλείας. Τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης με τους συμβουλάτορες του Τσίπρα που δηλώνουν ότι η Αντίσταση ευθύνεται για τα εγκλήματα των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τρίζουν τα κόκαλα του Σουκατζίδη με τους ισαποστάκηδες που εξίσωνουν τους κομμουνιστές με τους ναζί εκτελεστές τους.

Τι να πούμε για το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται σαν νέο και άφθαρτο; 25 χρόνια στην κυβέρνηση, είναι βουτηγμένο στα σκάνδαλα ως τον λαιμό, ψήφισε 3 στα 3 μνημόνια και σήμερα κομπάζει πως έσωσε τη χώρα! Ειδικά οι μαθητές πρέπει να μάθουν ότι στα «παλιά καλά χρόνια του ΠΑΣΟΚ» ψηφίστηκε νόμος για να δίνουν πανελλαδικές στη Β και Γ Λυκείου σε 14 μαθήματα, στήθηκαν για πρώτη φορά δικαστήρια μαθητών ενάντια στις κινητοποιήσεις τους, επιβλήθηκε υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ μεικτά!

Τι τους καίει λοιπόν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Αυτό που ομολόγησε ο Πορτοσάλτε: «Θέλω μια συστημική αντιπολίτευση. Αν απογοητεύσει ο Μητσοτάκης να πάρει τη σκυτάλη». Αυτό είναι. Το σύστημα έχει ανάγκη τόσο από μια ισχυρή κυβέρνηση όσο και από μια συστημική αντιπολίτευση για να κάνει τη δουλειά του.

Από κοντά και διάφορα «μικρά» κόμματα μιας χρήσης, όπως αυτά που ζήσαμε τόσα χρόνια να εμφανίζονται με πάταγο, να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και μετά να εξαφανίζονται αθόρυβα. Κόμματα που αν μπούνε στην επόμενη Βουλή δεν θα πάρουν έδρες από τη ΝΔ που έχει μπόνους 40-50 εδρών, αλλά θα κλέψουν έδρες από το ΚΚΕ.

Τώρα έχουμε νέο φρούτο, το αρχηγικό μόρφωμα της Πλεύσης Ελευθερίας με την μεγαλοδικηγόρο Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πρωί - μεσημέρι - βράδυ σε ένα συστημικό κανάλι να κάνει καρδούλες και να μας λέει για τον άντρα της, αφού για τις θέσεις της δεν λέει κουβέντα.

8 χρόνια άφαντη στους αγώνες, αν εξαιρέσουμε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που δήλωνε παρούσα και τις δικαστικές αίθουσες να υπερασπίζεται από μαφιόζους μέχρι βιαστές η κατά τ' άλλα φεμινίστρια!

Θα φέρει τη δημοκρατία λέει στη Βουλή. Αυτή τη δημοκρατία που άφησε στο συρτάρι όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής και αρνήθηκε να φέρει προς συζήτηση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων. Αυτή τη δημοκρατία που ήθελε τους προφυλακισμένους ναζί στη Βουλή να ψηφίζουν ν/σ και να παίρνουν την κρατική χρηματοδότηση, όπως έλεγε τότε η Ζωή, και τώρα της το ξεπληρώνουν με ψήφους διάφορα φασιστοειδή. Ας πάει να μιλήσει για δημοκρατία στους υποψηφίους της που την καταγγέλλουν ότι βάζει στα ψηφοδέλτια σε εκλόγιμες θέσεις το σόι της και αποχωρούν!

Σε αυτά τα ψηφοδέλτια σε εκλόγιμες θέσεις θα βρούμε κι άλλα φυντάνια όπως ο 1ος στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης που υπέγραφε υπέρ της εισβολής των ΜΑΤ στο ΑΠΘ ή ο Μπιμπίλας που δηλώνει υπέρμαχος των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο λαός μας βέβαια ξέρει καλά και τον εγκληματικό ρόλο των φασιστών, των ορφανών της Χρυσής Αυγής. Με τον αγώνα του, τους έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων. Και στις επόμενες εκλογές πρέπει να στείλει μια και καλή όλους τους ναζί - όπως κι αν βαφτίζονται οι ίδιοι - στον αγύριστο μαζί με όσους τους θρέφουν!

Γιατί είναι πιο φανερές από ποτέ οι διασυνδέσεις τέτοιων συμμοριών και κομμάτων με το σύστημα, με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και εφοπλιστές, με τμήματα της Εκκλησίας και του κρατικού μηχανισμού. Έτσι εξηγούνται οι εισαγγελείς που αναλαμβάνουν επικεφαλής στα ψηφοδέλτιά τους και οι παχυλές χρηματοδοτήσεις τους.

Για άλλη μια φορά πρέπει να φάνε τα μούτρα τους.

Και στη Θεσσαλονίκη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, το ψηφοδέλτιο του αγώνα και της προοπτικής, μπορεί και πρέπει να είναι πιο δυνατό από τα κόμματα που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στον Μεσαίωνα και στον σκοταδισμό, πουλώντας καθρεφτάκια σε ιθαγενείς και κοροϊδία σε πιστούς είτε αυτά λέγονται χειρόγραφες επιστολές του Ιησού είτε ματζούνια από μοναχούς του Αγίου Όρους.

Σύντροφοι και φίλοι,

Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού το κάλεσμα και το νέο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Αξιοποιούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα που απομένει. Στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και τα στέκια της νεολαίας. Είναι χιλιάδες αυτοί που θέλουν να μάθουν τι λέει το ΚΚΕ, που το σκέφτονται και πρέπει να τους ωθήσουμε να κάνουν αυτή τη φορά το βήμα.

Τώρα είναι που πρέπει να δώσουμε όλοι το περισσότερο που μπορούμε. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Με φίλους, συγγενείς, γείτονες, συναδέλφους, συμμαθητές, με το ψηφοδέλτιο πόρτα-πόρτα. Καθένας μπορεί να συμβάλει να φτάσουμε σε περισσότερους.

Για να ανέβει το Κόμμα μας πιο ψηλά. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες. Θα τα καταφέρουμε!

Ομιλία του  Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση νεολαίας, μαχητική, με παλμό, στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου