Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Στο επίκεντρο η συνέχεια των αγώνων

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τα συμπεράσματα και την πείρα από την πρόσφατη απεργιακή μάχη στις 28 Νοέμβρη, καθώς και για τη συνέχιση των αγώνων το επόμενο διάστημα, συζήτησε στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το μεσημέρι της Τρίτης 4 Δεκέμβρη.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΓ καλεί τα συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και εργαζόμενους, να δώσουν απάντηση στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2019
της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οργανώνοντας συλλαλητήριο στην Αθήνα, τη μέρα ψήφισής του στη βουλή. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη στήριξή της σε μια σειρά κινητοποιήσεις που οργανώνονται τις επόμενες ημέρες, όπως αυτές στα δημόσια νοσοκομεία, το πανελλαδικό συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στο Σύνταγμα, στις 15 Δεκέμβρη και καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να τις στηρίξουν και να συμμετέχουν.
Στη συζήτηση τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας υπογράμμισαν τη σημασία που είχε αυτή η απεργιακή μάχη, η οποία παρά την υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία την πολέμησε ανοιχτά, αποτέλεσε απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες, με την αποφασιστική συνεισφορά και μαζική παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Αποδείχτηκε ότι το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις του, διαθέτουν ισχυρούς δεσμούς με τους χώρους εργασίας, ικανούς να ξεπεράσουν τα εμπόδια που κάθε φορά θέτει η εργοδοσία και η τακτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Γι'αυτό αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα η σταθερή και επίμονη δουλειά μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία, η «δουλειά από τα κάτω», η οποία στη βάση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να πυροδοτήσει αγωνιστικές διαθέσεις και προβληματισμούς, να συσπειρώσει δυνάμεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική.
Αντίστοιχο είναι και το ενθαρρυντικό στοιχείο ότι στην απεργία συμμετείχαν νέοι στην ηλικία εργαζόμενοι από μεγάλες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, το χρηματοπιστωτικό, ο επισιτισμός.
Αυτός ακριβώς ο τρόπος δουλειάς που πετυχαίνει και εξασφαλίζει τη συμμετοχή στις αποφάσεις των ίδιων των εργαζομένων, μπορεί να δώσει νέα πνοή στη λειτουργία των σωματείων, να διευρύνει το ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις, να αποκαλύψει σε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων τι εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ, να τους κάνει καθαρό τον χαρακτήρα του, ως συσπείρωση συνδικάτων, ομοσπονδιών εργατικών κέντρων και συνδικαλιστών με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο πάλης. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην απεργία εκφράστηκε όχι μόνο στον όγκο των δυνάμεων που κινητοποίησε, στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό, σε αντίθεση με τις «συγκεντρώσεις - φαντάσματα» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στο πλατύ άνοιγμα μέσα στους χώρους δουλειάς, όπου η πλειοψηφία ούτε καν εμφανίστηκε, αλλά και στο ίδιο το περιεχόμενο των διεκδικήσεων, στα αιτήματα της απεργίας που βρίσκουν πλατιά ανταπόκριση μέσα στους εργαζόμενους.
Γεγονός που ανάγκασε τη ΓΣΕΕ, τουλάχιστον στα χαρτιά, να μην τολμήσει να απορρίψει το αίτημα για κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Ταυτόχρονα και σε αυτή την απεργιακή μάχη αναδείχτηκε η σημασία που έχει ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία, καθώς κλάδοι όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν είναι οργανωμένοι στα συνδικάτα παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη δυσκολία συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Γι' αυτό όπως επισημάνθηκε στην ΕΓ η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η δημιουργία νέων σε χώρους που δεν υπάρχουν παραμένει κρίσιμος στόχος καθώς και βασικό στοιχείο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου