Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Το βιβλίο ξεχωριστό δώρο


Το βιβλίο είναι σύντροφος παντός καιρού, κι όχι απλά μια καλή λύση για τις γιορτές και στις διακοπές.

Έτσι κι εμείς προτείνουμε σήμερα μερικά βιβλία που ξεχωρίσαμε μες στη χρονιά που πέρασε κι αφορούν είτε καινούριους τίτλους, είτε παλιότερους που διαβάσαμε τώρα και συνιστούμε στους αναγνώστες μας, εξηγώντας παράλληλα το σκεπτικό της επιλογής.
 

Καλή ανάγνωση

         

«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε»
της Ρένας Λευκαδίτου - Παπαντωνίου


Mέσα στις 350 και πλέον σελίδες του βιβλίου υπάρχει ένα σύντομο ιστορικό χρονικό για τη Μακρόνησο, αναλυτικές περιγραφές για τη σκληρή διαβίωση στον τόπο μαρτυρίου, τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, τις γυναίκες και τους νέους που εξορίστηκαν, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται κατάλογος με 6264 ονόματα Μακρονησιωτών, 1107 ονόματα Μακρονησιωτισσών και 319 ονόματα βασανιστών.

Όπως σημειώνεται στην έκδοση, «το άγος της Μακρονήσου ζωντανεύει μέσα από τη φωνή και την πένα των αδάμαστων ηρώων της. Με ακρίβεια, γιατί έτσι της πρέπει της Ιστορίας. Με αγωνία να μην παραλειφθεί ούτε μια μεγάλη στιγμή από τον τιτάνιο και άνισο αγώνα, ούτε ένα όνομα Μακρονησιώτη. Με ορκισμένη απαίτηση να παραδοθούν οι υπαίτιοι στην "κατάρα των γενεών". Με λαχτάρα να μάθει η νέα γενιά όλη την εντέχνως θαμμένη στα ερείπια αλήθεια.



     Γυάρος
         1947-1952, 1955-1961, 1967-1974
Θανατονήσι και Κάστρο Αγώνα
«...μια η απάντησή μας: Ζήτω το ΚΚΕ»
Εκδότης:«Σύγχρονης Εποχής»



Το βιβλίο έχει επιμεληθεί η Υπηρεσία Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ και περιέχει πλούτο ιστορικών και άλλων ντοκουμέντων και στοιχείων και για τις τρεις περιόδους λειτουργίας της Γυάρου ως τόπου εξορίας (1947-1952, 1955-1961, 1967-1974).

«Δυο χιλιάδες εφτακόσιες μέρες σ’ αυτό το νησί του διαβόλου, εννιά μίλια ανατολικά απ’ τη Σύρο, άγονο, άνυδρο, με μόνους κατοίκους τους αρουραίους, τους σκορπιούς και τα γαϊδουράγκαθα, να σε δέρνει μερόνυχτα εκείνος ο δαιμονισμένος άνεμος, να σε τυφλώνει η αντάρα του αγριεμένου πελάγου και να μη βλέπεις καΐκι για παρηγοριά μέρες πολλές, σκασμένος απ’ τη δίψα, νηστικός, άρρωστος, χωρίς γιατρό και περίθαλψη καμιά κι από πάνω να λυσσομανάει ο βούρδουλας -τα μπαμπού- του Γλάστρα, φορτωμένος πέτρες και βράχια όλη μέρα στην ανηφόρα προς το "Ιστίμπεη", να σπαρταράς κρεμασμένος στη "Συκιά" για παραδειγματισμό».


Έπεσαν για την ζωή
Συλλογικό
Έκδοση της Κ.Ε του ΚΚΕ


Με Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, ένα προς ένα τα ονόματά τους, μαζί με σύντομα βιογραφικά, συγκεντρώθηκαν σε μια πολύτομη έκδοση υπό τον τίτλο «Επεσαν για τη Ζωή».  

Ο αριθμός και μόνο συγκλονίζει: Περισσότεροι από 65.000 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές συγκροτούν το Μαρτυρολόγιο του αγώνα στον 20ό αιώνα.

Εκμυστηρεύσεις της Έλλης Αλεξίου
Εύα Νικολαΐδου
Εκδότης: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ



Η Έλλη Αλεξίου εκμυστηρεύεται στην Εύα Νικολαΐδου στιγμές από τη ζωή της, καταθέτει βιώματα και μνήμες από τη σπουδαία διαδρομή της στην εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε σαράντα χρόνια με αγάπη, ευαισθησία και συνέπεια.
 Θυμάται τους κοινωνικούς της αγώνες αλλά και τα παιδικά της χρόνια.




 Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
                     Θεσσαλονίκη. Μήτρα ταξικής πάλης                     
  Εκδότης: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ


 Η έκδοση μέσω μιας κωδικοποιημένης παρουσίασης, παρουσιάζει έναν ιστορικό οδηγό του ταξικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, από το 1909 μέχρι σήμερα.

 Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949)
( 4ης ΤΟΜΟΙ )


    Πρόκειται για συλλογική εργασία, στην οποία συνέβαλαν εκατοντάδες στελέχη του Κόμματος, ιστορικοί κ.ά. επιστήμονες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ (2017), πραγματοποιήθηκε Ειδική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (23 Ιούνη 2018), όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα τελικά κείμενα.
    Η εκ νέου μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματος για την περίοδο 1918-1949 «πατά» στα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη συλλογική έρευνα και αποτίμηση μιας σειράς κομβικών ζητημάτων της Ιστορίας του εγχώριου και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.     Αποτελεί προϊόν μιας πολύχρονης προσπάθειας του Κόμματος.

  100 χρόνια ΚΚΕ. Με το λαό για το σοσιαλισμό - Λεύκωμα

 Το Λεύκωμα αποτελεί μια νέα έκδοση, εμπλουτισμένη σε αναφορά αρχειακού υλικού. Αναδεικνύει σημαντικά και άλλα χαρακτηριστικά γεγονότα, αποτυπώνοντας την πάλη μελών και στελεχών του ΚΚΕ, της Νεολαίας του, των συμπορευόμενων αγωνιστών και αγωνιστριών, με σκληρό τίμημα θυσιών και αδιάλειπτης διεθνιστικής αλληλεγγύης.
Για την πραγματοποίηση της έκδοσης εργάστηκε με μεράκι, ενθουσιασμό και υπευθυνότητα ειδικά συγκροτημένη επιτροπή, η οποία ερεύνησε, μελέτησε και αξιολόγησε το αρχειακό υλικό.


ΚΑΡΤΕΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Η μικρή αυτή συλλεκτική έκδοση μας ταξιδεύει και μας συνδέει με μία από τις πιο ηρωικές σελίδες στην ιστορία του ΚΚΕ, τη ζωή στις φυλακές και τις εξορίες. Αναδεικνύει μέσα από ορισμένα έργα με αξιοσημείωτη καλλιτεχνική αξία αλλά και με μεγάλη ιστορική σημασία, τη δύναμη, την αντοχή και το μεγαλείο των δεσμωτών, αγωνιστών του ΚΚΕ, αντρών και γυναικών.
Η έκδοση αυτή είναι μια ακόμα αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας για όλους όσοι και όσες έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν,φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά μας.
Οι κάρτες και τα χειροτεχνήματα προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ.


Ο «Μαύρος», αναμνήσεις για τον Καρλ Μαρξ
 Η έκδοση της συλλογής αυτής γίνεται στο πλαίσιο της συνολικότερης εκδοτικής δραστηριότητας της «Σύγχρονης Εποχής», με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του επιστημονικού σοσιαλισμού και κορυφαίου επαναστάτη θεωρητικού Καρλ Μαρξ. Η συλλογή αυτή, περιλαμβάνει μοναδικά κείμενα αναμνήσεων και προσωπικών αφηγήσεων για τον Μαρξ, τα οποία προέρχονται από στενούς φίλους και συνεργάτες του καθώς και από μέλη της οικογένειάς του, από τους ανθρώπους εκείνους δηλαδή που έζησαν και δούλεψαν κοντά του καθ' όλη τη διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του. Πιο συγκεκριμένα περιέχονται κείμενα των Φρ. Ενγκελς, Β. Λίμπκνεχτ, Φρ. Λέσνερ, Φρ. Α. Ζόργκε, Π. Λαφάργκ, όπως επίσης και της συζύγου του Τζένι Μαρξ, της κόρης του Ελεονόρα και του εγγονού του Εντγκάρ Λονγκέ.

ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ ΙΛΙΑ:  ΘΥΕΛΛΑ ( ΔΥΟ  ΤΟΜΟΙ)
 Καθώς οι φασιστικές δυνάμεις κυριαρχούν στην Ευρώπη και προελαύνουν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση με την ανοχή των Δυτικών, ο Έρενμπουργκ αναδεικνύει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του λαού που πρωτοστάτησαν στην εμπροσθοφυλακή αλλά και στα μετόπισθεν της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και αυτό, σε αντίθεση με τον ηθικό ξεπεσμό της ολιγαρχίας του πλούτου, που συνέχιζε να κερδοσκοπεί και κάτω από τη ναζιστική κυριαρχία.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ (Επιμέλεια: Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ): ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Συλλογή κειμένων. Έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ)

   Έκδοση προς τιμήν των 70 χρόνων από την έναρξη του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αναδείχνει την  τρισένδοξη όσο και ηρωική εποποιία του ΔΣΕ, που συνεχίζει να μας εμπνέει και να  φωτίζει τα βήματά μας για οριστική έξοδο από τα καπιταλιστικά σκοτάδια που μας πνίγουν, στο δρόμο για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Η έκδοση περιλαμβάνει τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και μια σειρά θεματικών άρθρων όπως: η περίοδος της «Λευκής Τρομοκρατίας» (1945-1946), η στρατηγική του ΚΚΕ και ο αγώνας του ΔΣΕ, οι εκλογές και το δημοψήφισμα του 1946, ο συσχετισμός των δυνάμεων, επιχειρησιακές δράσεις και το ζήτημα των εφεδρειών του ΔΣΕ, η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, η γυναίκα στη ζωή και στη δράση του ΔΣΕ, η διαφώτιση στο ΔΣΕ, η κομμουνιστική και λαϊκή διανόηση κατά την τρίχρονη δράση του ΔΣΕ, ένα χρονολόγιο των κυριότερων πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων και άλλα ακόμα, όλα σημαντικά και διαφωτιστικά. Το βιβλίο είναι και μια καλή «αφορμή» για όποιον δεν έχει «καλή» σχέση με την Ιστορία του κινήματος και της τάξης του, να ξεκινήσει να την αποχτά…  
 
Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ πρέπει να πάρεις την εξουσία!
 (συλλογή κειμένων για νέους)
   Η ένδειξη στο εξώφυλλο «συλλογή κειμένων για νέους»… ας μη λειτουργήσει  αποτρεπτικά για όσους δεν είναι πια νέοι… αλλά αισθάνονται ακόμα νέοι… Ένα βιβλίο πάντως χρήσιμο για όλες τις ηλικίες, ειδικά για όσους δεν φροντίζουν με ζήλο (κακώς) για τον εμπλουτισμό του ιδεολογικοπολιτικού τους οπλοστασίου. Αν και από τον πρόλογο που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, δεν καταλάβαμε γιατί η συγκεκριμένη έκδοση «απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές, νέους επιστήμονες αλλά και ευρύτερα σε κάθε νέο που δε συμβιβάζεται, που αγανακτεί και ασφυκτιά μέσα στα πλαίσια της ζωής που ορίζει ο καπιταλισμός», και δεν γίνεται αναφορά και στους νέους εργάτες, το βιβλίο περιλαμβάνει υλικό ικανό να γίνει «εργαλείο» που θα ανοίξει «πλευρές στην καθημερινή πρακτική των νέων κομμουνιστών και των αγωνιστών». Τα κείμενα των Λένιν, Ένγκελς, Στάλιν, Τσε Γκεβάρα, Αϊνστάιν, Μπρεχτ, Χικμέτ, Γληνού κ.ά. αναμφισβήτητα συμβάλλουν «στην ενίσχυση του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό» και δίνουν μπόλικη τροφή για σκέψη, μελέτη και δράση. Σε αυτό άλλωστε στοχεύει το Κόμμα και η ΚΝΕ και με την έκδοση αυτή· μάλλον αυτό είχε κατά νου 100+ χρόνια πρωτύτερα ο σοφός Βλαδίμηρος όταν τόνιζε: «Το καθήκον της νεολαίας είναι να μαθαίνει»…

Απόστολος Μουσούρης: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΣΕ
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ)

   Αν πούμε απλά «συγκλονιστικό» θα αδικήσουμε το λεύκωμα με τις 1000  φωτογραφίες (εικόνες μοναδικές – ντοκουμέντα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά) του Απόστολου Μουσούρη. Είναι επίσης λίγο και δε μπορεί να μεταφέρει τα συναισθήματα που σε κυριεύουν αντικρίζοντας το μεγαλείο, τη λεβεντιά και την αντρειοσύνη των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ, που με πενιχρά υλικά μέσα, πολέμησαν σαν ίσος προς ίσο με έναν στρατό που στηριζόταν στον πακτωλό δολαρίων των ΗΠΑ και θα τον νικούσαν, αν… Στις σελίδες του λευκώματος καταγράφονται: Ο τόπος όπου κορυφώθηκε η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (Γράμμος, Βίτσι, Πρέσπες), η δράση του ΔΣΕ ως οργανωμένος λαϊκός στρατός, η ζωή των κατοίκων στην Ελεύθερη Ελλάδα, οι λαϊκές συνελεύσεις, η παραγωγική δραστηριότητα, η συμβολή των Σλαβομακεδόνων στο ΔΣΕ, καθώς και η προσπάθεια για το σώσιμο των παιδιών, το συντεταγμένο πέρασμα των τμημάτων του ΔΣΕ στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας Αλβανίας και η πρώτη περίοδος εγκατάστασης των πολιτικών προσφύγων στην ΕΣΣΔ, στην περιοχή της Τασκένδης. Κάθε ενότητα συνοδεύεται από σχετικό κείμενο που διαφωτίζει τον αναγνώστη. Είτε με αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, είτε με πρωτότυπα κείμενα από τα έντυπα του ΔΣΕ, που «υποστηρίζουν» το φωτογραφικό υλικό, δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα του μεγαλείου και των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ.

Ποιήματα αγωνιστριών στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ
 (διαφυλαγμένα από την Μάρθα Ξανθοπούλου – Αντονέν)
   Ένα κιτρινισμένο μπλοκ με 21 ποιήματα που έγραψαν αγωνίστριες φυλακισμένες στου Αβέρωφ ήταν η αιτία για την πολύτιμη αυτή έκδοση.Ένα ιδιαίτερης ιστορικής, ιδεολογικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής αξίας κειμήλιο-ντοκουμέντο που βρέθηκε ανάμεσα στα πράγματα της αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Μάρθας Ξανθοπούλου – Αντονέν, στο σπίτι της, που δώρισε στο Ίδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων «Το Σπίτι του Αγωνιστή». Η αγωνίστρια, κρατούμενη και η ίδια στις φυλακές Αβέρωφ, συγκέντρωσε και διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού, όσο ζούσε, τα κομμάτια χαρτί με τα ποιήματα και άλλα ενθυμήματα των συναγωνιστριών της. Μετά το θάνατό της το Σπίτι του Αγωνιστή φρόντισε για την έκδοσή τους σε ένα καλαίσθητο, εκτός από πολύτιμο, βιβλίο. Σε αυτό συντέλεσαν τα πολύ όμορφα σχέδια της εικαστικού Εύας Μελά, ενώ στις πρώτες κιόλας σελίδες ξεχωρίζει το πολύ γνωστό χαρακτικό της ζωγράφου – χαράκτριας Ζιζής Μακρή, που απεικονίζει τον φοίνικα στην αυλή της φυλακής. Το βιβλίο ξεκινάει με πρόλογο των Κώστα Μαραγκουδάκη – Φοίβου Τσέκερη και μια μεγάλη κατατοπιστική εισαγωγή και παρουσίαση των ποιημάτων από την Αριστούλα Ελληνούδη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλεκτική έκδοση που δεν πουλιέται στα βιβλιοπωλεία, αλλά δωρίζεται σε όλους τους συμπαραστάτες του Σπιτιού του Αγωνιστή.Έτσι κι αλλιώς το Σπίτι του Αγωνιστή χρειάζεται πάντα τη συμπαράστασή μας.

Γιώργου Φαρσακίδη: Ημερολόγιο του βουνού – 1944, Αθήνα 2014

   Ο Γιώργος Φαρσακίδης δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. Έχει εκδώσει 25 βιβλία με τα πολύτιμα και με αυτοβιογραφικές αναφορές λογοτεχνήματά του και τα ανυπέρβλητης αξίας  εικαστικά του, τα γεννημένα μέσα στη φωτιά των αγώνων του λαϊκού-επαναστατικού μας κινήματος. Το «ημερολόγιο» του το ξεχωρίζουμε, δίπλα σε άλλα βιβλία του, επειδή περιγράφει τα πρώτα βήματα μιας ζωής που πέρασε «από σαράντα κύματα», γεμάτη από αισθήσεις, από τέχνη, από αγώνα και έπλασε, διαμόρφωσε, έχτισε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο. Σελίδες πλημμυρισμένες από τον χειμαρρώδη μα και τρυφερό λόγο του Γ. Φαρσακίδη, τα εικαστικά του έργα και φωτογραφίες από τα χρόνια της πρώτης Αντίστασης, απέναντι στους Γερμανούς και Βούλγαρους καταχτητές. Από τα χρόνια τα πιο γλυκά της νιότης, τότε που το «ρουσάκι» νιώθει να πνίγεται στις σκλαβωμένες από τους ναζί γειτονιές του Ντεπό και αναζητά ανυπόμονα τη ―μοναδική γι’ αυτόν― διέξοδο στο βουνό. Εκεί τον σπρώχνει η περηφάνια του, αλλά και η αγάπη του για τη ζωή. Εκεί δίνει όρκο να γυρίσει πίσω με τη λευτεριά.
Κώστα Μπόση: ...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα

   «Αν ζούσε, τώρα, (πέθανε το 1994), ο Κ. Μπόσης (ψευδώνυμο του Κώστα Πουρναρά), θα μπορούσε να είναι βέβαιος ότι έδωσε ένα συγκλονιστικά προφητικό μήνυμα: μέσα στη ζούγκλα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, η Σοβιετική Ενωση πέφτοντας, εξακολουθεί να φωτίζει την άβυσσο», έγραψε πολύ εύστοχα ο Ριζοσπάστης για το βιβλίο. Η ζωή μιας ομάδας μαχητών του ΔΣΕ που μετά την ήττα στο Γράμμο βρίσκουν φιλοξενία στην ΕΣΣΔ, σε μια περιοχή στα βάθη της Ασίας.    
   Τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματα που κουβαλούν μαζί τους οι νιόφερτοι αγωνιστές, η προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στη νέα πατρίδα και οι συγκρούσεις που γεννιούνται μέσα τους ερχόμενοι σε επαφή με το καινούργιο: το χτίσιμο της σοσιαλιστικής  κοινωνίας, για την οποία και οι ίδιοι πολέμησαν. Ο συγγραφέας δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, προβάλλει τις αδυναμίες των χαρακτήρων του, ελλήνων και σοβιετικών, ξεσκεπάζει τα αρνητικά και τονίζει τα θετικά της πρωτόγνωρης διαδικασίας του «ξεχερσώματος» του παλιού. Μας δίνει μια ιστορία πλεγμένη με ευαισθησία και αγάπη για το νέο που χτίζεται μέρα με τη μέρα. Στο τέλος του βιβλίου, βγαίνουν από τα χείλη του κεντρικού ήρωα τα λόγια που θα μπορούσαν να είναι και η κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος: «Το φως είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας. Αυτοί να τα πουν, να ανοίξουν την καρδιά τους και μεις να τους εξηγήσουμε τις αιτίες. Από πού ξεκινήσαμε, που φτάσαμε, τι είχαμε και τι έχουμε… Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο, που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξει, απ΄ την αρχή, καινούριο…».

Θέμος Κορνάρος: Στρατόπεδο του Χαϊδαριού
   Άμεσες περιγραφές, χωρίς εξιδανικεύσεις, λυρικές, ρεαλιστικές, χωρίς πομπώδεις ύμνους κι εύκολους συναισθηματισμούς, που αποτυπώνουν μοναδικά τις αντιφάσεις, τη μάχη για τη ζωή, για αξιοπρέπεια, την τελευταία μάχη των 200 της Καισαριανής, τον άφταστο ηρωισμό τους, αλλά και αυτούς που βούλιαζαν στη μικροπρέπειά τους, τη σημασία του συλλογικού αγώνα ακόμα και μες στις φυλακές. Ένα πολύ δυνατό έργο, που συγκινεί τον αναγνώστη αλλά του μιλάει πρωτίστως στο μυαλό, στη συνείδησή του.

Αρκάντι Γκαϊντάρ:  “Το Σχολείο”

   Ο Μπόρις Γκόρικοφ είναι 15 χρονών, μαθητής της δεύτερης τάξης του Τεχνικού Γυμνασίου. Ζει στο Αρζαμάς, μια μικρή επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας, όπου η ζωή λιμνάζει σαν τα στάσιμα νερά. Στο σχολείο κάνει γαλλικά, θρησκευτικά, γεωγραφία… Το καλοκαίρι παίζει με τους φίλους του ναυμαχία στο ποτάμι… Τα βράδια διαβάζει περιπετειώδη μυθιστορήματα κι ονειρεύεται να γίνει ναυτικός. Ώσπου ο μικρός επαρχιακός κόσμος του αναστατώνεται από συγκλονιστικά γεγονότα…     Ξεσηκωμοί! Κι έρχεται η ώρα που ο Μπόρις θα γνωρίσει την πιο συναρπαστική, την αληθινή ζωή και το πιο μεγάλο, το πραγματικό Σχολείο…

ΜΚΡΙΤΙΤΣ Κ: Καμό
Η ζωή του μπολσεβίκου επαναστάτη Σιμόν Τερ-Πετροσιάν (1882-1922), που έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Καμό, αφιερώθηκε ολόκληρη στα υψηλότερα ιδανικά της ανθρώπινης απελευθέρωσης από τη σκλαβιά της τσαρικής απολυταρχίας και του καπιταλισμού. Ο Μαξίμ Γκόρκι τον ονόμασε «καλλιτέχνη της επανάστασης». Ο ίδιος θα μπορούσε δίκαια να υπερηφανεύεται για πολλά, ωστόσο, προτιμούσε να θυμάται πώς κατάφερε να βρει γλυκό καρύδι για το φίλο του τον Λένιν.

Ο Καμό, τον οποίο ο Λένιν χαρακτήριζε ως «άνθρωπο πέρα για πέρα απόλυτης αφοσίωσης, ανδρείας και δραστηριότητας», υπήρξε σπουδαία φυσιογνωμία των μπολσεβίκων, με ιδιαίτερο ταλέντο στην παράνομη δουλειά. Συμμετείχε στο στήσιμο παράνομων τυπογραφείων, στην εύρεση και στη μεταφορά όπλων την περίοδο της Επανάστασης, σε σειρά μαχητικών ενεργειών.

Τα στοιχεία για τη ζωή του Καμό και το επαναστατικό κίνημα στην περιοχή είναι πολύτιμα τόσο ως αναφορά σε σχετικά άγνωστες για το ελληνικό κοινό περιόδους της Ιστορίας, όσο και ως πηγή άντλησης διδαγμάτων σχετικά με την αυταπάρνηση, το θάρρος και την ευρηματικότητα των μπολσεβίκων λαϊκών αγωνιστών στην πάλη τους ενάντια σε πολυπρόσωπους μηχανισμούς που έμοιαζαν ακατανίκητοι.


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα

Η έκδοση της μελέτης του Νίκου Μπελογιάννη από τη "Σύγχρονη Εποχή", "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα".
Η εμφάνιση του βιβλίου δεν αποτελεί απλώς μόνο εκδοτικό στόχο, αλλά έχει επιστημονική διαχρονική σημασία με ευρύτερη οικονομική, πολιτική, ιδεολογική και ιστορική εμβέλεια.
Η εργασία αυτή διαφυλάχτηκε επί δεκαετίες, βρισκόταν στο αρχείο του ΚΚΕ και για πρώτη φορά δίνεται σε δημοσιότητα. Η έκδοση του βιβλίου του Νίκου Μπελογιάννη για το ξένο κεφάλαιο και τις οδυνηρές του επιπτώσεις στην Ελλάδα, αποτελεί φόρο τιμής στο λαογέννητο κομμουνιστή συγγραφέα και εκπλήρωση ενός χρέους προς αυτή τη σπάνια ηγετική κομμουνιστική μορφή επαναστάτη. Αλλωστε ήταν και η επιθυμία του. Στο τελευταίο γράμμα του στις 12/3/52 από το κελί του μελλοθανάτου, ο Νίκος Μπελογιάννης ανάμεσα στ' άλλα γράφει: "Η ανάπαυλα του 1945 μου 'δωσε τη δυνατότητα να συνεχίσω διάφορες μελέτες μου και να τελειώσω και δύο βιβλία μου: "Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας" και "Η ιστορία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας", που όμως είναι και τα δύο ανέκδοτα, γιατί οι νέοι διωγμοί εμπόδισαν την έκδοσή τους".

Ναζίμ Χικμέτ: Τα έργα του ( ΔΥΟ  ΤΟΜΟΙ)
Ο Ναζίμ Χικμέτ, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη 15 Ιανουαρίου 1902  πέθανε στην Μόσχα, 3 Ιουνίου 1963, ήταν Τούρκος ποιητής και δραματουργός, τα έργα του οποίου μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας. Πέθανε στην Μόσχα από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 61 ετών.

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ»



Aυτοβιογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη - μαρτυρία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

"Το ηλεκτροφόρο με το ρεύμα υψηλής τάσης και το συρματόπλεγμα με τις σκοπιές δεν ήταν μια απλή τεχνική εγκατάσταση, ένας αδιάβατος φράχτης.
Εδώ μια διαταγή όριζε να χωριστεί τελεσίδικα τα αρσενικό απ το θηλυκό
Μια διαταγή σε μέγεθος μοίρας
Μια διάσπαση του αιωνίου ζεύγους
 Ένα παραφύση κόψιμο των από ουρανό και γη ταγμένων να «έσονται εις σάρκαν μίαν».
 Η ζωή έσπασε η φύση είχε δολοφονηθεί
 Κι όμως αυτές οι Κυριακές ήταν οι μέρες του έρωτα στο Μαουτχάουζεν"

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ»


https://www.sep.gr/cms/site/gr.php?p=homepage


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου