Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Κούβα: Το 51% για Παιδεία και Υγεία


Το 51% του προϋπολογισμού της Κούβας πηγαίνει στην Παιδεία και την Υγεία
 
Σε εκτενές άρθρο στην Cubadebate ο υπουργός Υγείας της Κούβας Dr. Roberto Morales Ojeda στον απολογισμό του για το 2018 αναφέρεται στην σημερινή κατάσταση της Υγείας στην Κούβα.

Σημαντικές επιτυχίες σημειώθηκαν στους περισσότερους στόχους και ιδιαίτερα στην ανακάλυψη και παραγωγή νέων φαρμάκων που είναι ιστορική αναγκαιότητα για να ξεπεραστεί η απάνθρωπη πολιτική του εμπάργκο των ΗΠΑ.
Το 27% του προϋπολογισμού πηγαίνει στην Υγεία και το 24% στην Παιδεία. Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες μια εικόνα μας δίνουν οι πίνακες. Οι δαπάνες της Παιδείας είναι του 2015 και της Υγείας του 2017.

Σήμερα υπάρχουν 13.000 μονάδες Υγείας στην Κούβα που αναλογούν σε 150 Νοσοκομεία, 449 πολυκλινικές και 10869 κέντρα Υγείας. 94.000 γιατροί υπηρετούν σε αυτές τις μονάδες με πυκνότητα 8,2 γιατροί ανά 1000 κατοίκους, ποσοστό από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αυτή την στιγμή 101.000 φοιτητές ιατρικής φοιτούν στα 13 ιατρικά Πανεπιστήμια της Κούβας.


Στον κόσμο, σημειώνει ο Υπουργός, υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που δεν θα επισκεφτούν ποτέ ένα γιατρό σε όλη την ζωή τους.
Οι 20.000 γιατροί επέστρεψαν από την Βραζιλία με 4 αεροπλάνα την ημέρα δημιουργώντας ένα δυσβάσταχτο κόστος αλλά προείχε η ασφάλεια τους μετά την απαράδεκτη πολιτική του νέου προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο. Ο νέος Πρόεδρος, τονίζει ο υπουργός, προτιμά να υπηρετεί τον Πρόεδρο Τραμπ και την μαφία των φυγάδων Κουβανών στο Μαϊάμι παρά τους ανθρώπους στις απομακρυσμένες περιοχές της Βραζιλίας που για πρώτη φορά στην ζωή τους είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χάριν στους Κουβανούς γιατρούς.
Οι διεθνιστικές ιατρικές αποστολές συμπλήρωσαν φέτος 55 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία η πρώτη ήταν στην Αλγερία. Από τότε πραγματοποιήθηκαν 600.000 αποστολές σε 124 χώρες όπου πάνω από 400.000 υγειονομικό προσωπικό έχει πάρει μέρος. Αυτή την στιγμή 34.000 Κουβανοί γιατροί και νοσοκόμες συμμετέχουν σε 66 αποστολές εκ των οποίων οι 30 είναι στις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής εκεί που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Εκεί που προσφέρεται δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για πρώτη φορά στην ζωή των ανθρώπων.
Τα συγκριτικά στοιχεία στους πίνακες είναι συντριπτικά! Καμμία χώρα στον κόσμο δεν πλησιάζει τα στοιχεία της Κούβας ούτε στην Παιδεία ούτε στην Υγεία. Στον καπιταλισμό τα κονδύλια για την Υγεία και την Παιδεία συρικνώνονται και οι εθνικοί πόροι ανακατανέμονται υπέρ της κερδοφορίας των μονοπολίων και του διεθνούς ανταγωνισμού τους που γίνεται ολοένα σκληρότερος.
Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής στην παροχή υγείας και παιδείας. Στην Κούβα δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά. Οι παροχές είναι δωρεάν για όλους.
Η Επανάσταση στην Κούβα συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια. Τα αποτελέσματα της Επανάστασης φαίνονται καθαρά από τους αριθμούς και στον τομέα της Υγείας και της αλληλεγγύης.
Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να πλάσει ανθρώπους και κοινωνίες που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τις γνώσεις τους εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πατρίδα τους για να θριαμβεύσει ο ανθρωπισμός και η ομορφιά στον κόσμο.






Πάνος Αλ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου