Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

Ο μύθος γύρω από το φύλλο της «Πανσπουδαστικής» νο.8

Το "επίμαχο" φύλλο νο. 8 της "Πανσπουδαστικής" (όργανο της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ)
    Μέρες που είναι, είπαμε να πιάσουμε λίγο και άλλον έναν πολύ διαδεδομένο αστικό μύθο που επαναλαμβάνεται εν χορώ, από σχετικούς και άσχετους, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

Η πορεία του ΚΚΕ της ΚΝΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι και το ΠΑΜΕπρος την αμερικάνικη πρεσβεία

Με το αντιιμπεριαλιαστικό σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» να δονεί την ατμόσφαιρα, έφθασε έξω από το αμερικανικό προξενείο η πορεία, προς τιμήν των 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στη Θεσσαλονίκη.
Οι συγκεντρωμένοι σε μία συμβολική κίνηση έκαψαν το σύμβολο του ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη σημαία, ενώ τα συνθήματα

Υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο;

Κάποτε ρώτησαν τον Γκέμπελς αν υπήρχαν κρεματόρια κι αν οι ναζί είχαν επιδοθεί στην εξολόθρευση των Εβραίων. Κι εκείνος απάντησε: «Αδύνατον, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το γνώριζα»! Η ιστορία του γκεμπελισμού είναι επομένως παλιότερη των αποβρασμάτων που την υπηρετούν. Η διαφορά πλέον είναι ότι ο γκεμπελισμός πέραν των παλιών μεθόδων, αξιοποιεί και νέες μορφές διάχυσής του, όπως για παράδειγμα αυτός ο παράλληλος και συχνά ανεξέλεγκτος κόσμος του διαδικτύου.

“100 χρόνια ΚΚΕ, με το λαό για το σοσιαλισμό, σεμνή υπογραφή στις λεωφόρους του μέλλοντος”

«Εις το ξενοδοχείον "Πειραιεύς", εις την αίθουσαν του σωματείου των μηχανικών ατμοπλοίων... συνήλθε χτες εις την πρώτην συνεδρίασίν του το πρώτον σοσιαλιστικόν συνέδριον της Ελλάδος, με κύριον σκοπόν την συνένωσιν όλων των εν Ελλάδι σοσιαλιστικών ομάδων εις ένα ενιαίον κόμμα διοικούμενον ενιαίως και αντιπροσωπευόμενον εις την Διεθνή...».

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Ο Ολυμπιακός του Γόδα και ο «Ολυμπιακός» του Τσουκαλάο κομμουνιστής ποδοσφαιριστής του
λοχαγός του ΕΛΑΣ Νίκος Γόδας
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα λεγόμενα μιας γραφικής τηλεοπτικής περσόνας δεν θα άξιζαν κανενός σχολιασμού. Ωστόσο, η πρόσφατη ρατσιστική αναφορά του γνωστού τηλεοπαδού Τσουκαλά ενάντια στον καλαθοσφαιριστή Θ. Αντετοκούνμπο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι το συμβάν έδωσε αφορμή για πολιτική σπέκουλα και εκμετάλλευση. Παίζοντας για άλλη μια φορά το παιχνίδι της εντυπωσιοθηρίας, ο πρωθυπουργός φόρεσε τη φανέλα με το όνομα του Αντετοκούνμπο ποζάροντας ως «τιμητής» του αντιρατσισμού. Όσα επικοινωνιακά τερτίπια κι’ αν σκαρφιστούν στο κυβερνών κόμμα, όσο κάλπικο αντιφασισμό κι’ αν πουλήσουν εν’ όψει εκλογών, γεγονός αδιαμφισβήτητο

Πολυτεχνείο 1973 στην Θεσσαλονίκη


Στις 17 Νοέμβρη 1973 και ενώ έχει ξεκινήσει ο ξεσηκωμός στην Αθήνα, η Θεσσαλονίκη παίρνει τη σκυτάλη του αγώνα. Από την Παρασκευή 17 Νοέμβρη το πρωί, άρχισαν να εισέρχονται μαζικά οι φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές της κάθε σχολής έκαναν συνελεύσεις εκλέγοντας την επιτροπή

Κατέθεσαν στεφάνια στο Πολυτεχνείο

Το στεφάνι του ΚΚΕ κατέθεσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και της ΚΝΕ ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν με συνθήματα για την ηρωική δράση του ΚΚΕ μέλη και φίλοι του Κόμματος που ήταν στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου.

Πανηγυρισμοί Λαγού για τα ιδιωτικά σχολεία που δεν τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Χαράς ευαγγέλια για τον υπόδικο βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγό και το κόμμα του, με τη στάση πολλών ιδιωτικών σχολείων να μην εορτάσουν καθόλου την επέτειο του Πολυτεχνείου ή να αφιερώσουν μικρό μόνο μέρος της μέρας στον εορτασμό. Ο Λαγός εξέφρασε τη “χαρά του” για το γεγονός αυτό, θεωρώντας πως προφανώς έτσι αποκτά παραπάνω επιχειρήματα στο φιλοχουντικό παραλήρημα που έβγαλε χθες από τα έδρανα.
    Το ανησυχητικότερο είναι βέβαια πως ο Σύνδεσμός

Εύσημα στο ναύτη που αντέδρασε ξανά στη νατοϊκή αποστολή της φρεγάτας “Ναβαρίνον”

    Αντιδράσεις ανάμεσα στους στρατευμένους προκαλεί η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως η «Sea Guardian», στην οποία τις επόμενες μέρες θα πάρει μέρος η φρεγάτα «Ναβαρίνον» του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο πλήρωμα, το πλοίο θα αποπλεύσει στις 20 Νοέμβρη από τη Σαλαμίνα για το ΚΕΝΑΠ της Σούδας και μετά από ολιγοήμερη προετοιμασία θα αναλάβει αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη

     Η οργάνωση της πάλης για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Η εισήγηση του Λ. Στολτίδη:
    Η σημερινή σύσκεψη έχει σκοπό και στόχο να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε την πάλη μας, πως θα σχεδιάσει, το κάθε συνδικάτο, τα

Η συζήτηση για τα πυρηνικά αποδεικνύει την επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

 Την κλιμάκωση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών σε ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσία κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Η απόφαση Τραμπ να αποχωρήσει από τη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων αποδεικνύει πόσο επικίνδυνα κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.
Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων,

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

Μικρό χρονικό των ημερών της εξέγερσης

Από την αρχή του 1973 εκφράστηκε με ανεβασμένες μορφές πάλης η λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα όπως η κατάληψη της Νομικής, το Φλεβάρη του 1973, η διαδήλωση στις 4 Νοέμβρη 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, όπου έγιναν και συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση 3.000 φοιτητών για συμπαράσταση στους συλληφθέντες στις 8 Νοέμβρη. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις σχολές.
Αλλά ας δούμε το χρονικό των τριών ημερών της εξέγερσης:

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους απαιτώντας την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Με σύνθημα «ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρουγκαλου, να καταργηθεί» κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ- ΝΑΤ- Π.Σ.Σ. Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ.
Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί οργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο στο Άγαλμα όπου θα συμμετέχουν συνταξιούχοι από Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη.
Ταυτόχρονα οργανώνουν την κάθοδό τους και στην Αθήνα στο μεγάλο πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη.

Η ηγεσία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ απολύει και διώκει συνδικαλιστές στο ΕΛΙΝΥΑΕ

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης στο παράρτημα Τρίπολης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών και ταυτόχρονα συνδικαλιστικό στέλεχος, απαιτεί το ΠΑΜΕ.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ομάδα Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ) υπηρετούν το ρόλο τους στην πράξη:

Π.Α.ΜΕ: Χαιρετίζει και τιμά την 45η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας από τον αταλάντευτο και διαρκή αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική δικτατορία, αλλά και η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και τις εξορίες αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματά μας.

Καλεί σε σύσκεψη για την απεργίας στις 28 Νοέμβρη

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη μελών των ΔΣ των συνδικάτων, υπευθύνων κλάδων και συσπειρωμένων με τα ψηφοδέλτια των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς και κλάδους, για την καλύτερη προετοιμασία της Πανελλαδικής Απεργιακής Μάχης στις 28 Νοέμβρη.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 15 Νοέμβρη, στις 7.00 μ.μ. στο ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

Αφιερωμα στο ποιητη της εργατιάς Γ. ΡίτσοΟ Κ.Παλαμάς στον Γ. Ρίτσο 

«Το ποίημά σου το πικρό το ζουν ιχώρ κι αιθέρας
καθάριος όρθρος της αυγής, μηνάει το φως της μέρας.
Σε μια φρικίαση τραγική χαμoγελάει μιας πλάσης ρυθμός. 

Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις»


Σχόλιό του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επαναφέρει τον «χωροφύλακα»
στις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων


    Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο κρούσμα αστυνόμευσης του εργατικού κινήματος, μέσα σε λίγες μέρες, όπου σήμερα ασφαλίτης τράβηξε όπλο σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης συνδικαλιστών οικοδόμων, στην Αθήνα.

Πολυτεχνείο 1973: 6 σχέδια – αφίσες του Γ. Φαρσακίδη


Ιστορικό Ντοκουμέντο

Ανακοίνωση του Π.Γ. του ΚΚΕ για το πολυτεχνείο

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
(Εγκρίθηκαν στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, Ιούλης 1976)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Κεφάλαιο 1
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ TOΥ 1973
1. Η κρίση της δικτατορίας βαθαίνει
2. Αναπτύσσεται και δυναμώνει η λαϊκή αντίθεση
3. Το επίπεδο οργάνωσης των λαϊκών δυνάμεων
4. Το πείραμα «φιλελευθεροποίησης»
Κεφάλαιο 2
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥΣ
1. Μπροστά στα γεγονότα. Οι θέσεις μας
2. Διαμόρφωση ατμόσφαιρας ξεσηκωμού

Καλεί σε μαζική συμμετοχή στον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, όταν ο "γίγαντας" λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», σημειώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας ότι «οι ηρωικές εξάρσεις, του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και η

Ντοκιμαντέρ για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Από τις 29 Νοέμβρη θα προβάλλεται στους κινηματογράφους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το Ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας», που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Καρέ - καρέ μέσα σε 100 λεπτά διατρέχει την πλούσια Ιστορία του ΚΚΕ. Σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, δραματοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπη μουσική. Πάνω από 100 συντελεστές, οι οποίοι δούλεψαν ακούραστα και εθελοντικά.
Για τα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε κινηματογραφική ομάδα αποτελούμενη από τους: Σήφη Στάμου, Παυλίνα Αγαλιανού, με υπεύθυνο

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Απαιτούμε να μας δώσουν πίσω ότι μας έχουν αφαιρέσει γιατί είναι δικά μας χρήματα

«Απαιτούμε πίσω να μας δώσουν πίσω ότι μας έχουν αφαιρέσει γιατί είναι δικά μας χρήματα», τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης 13 Νοέμβρη στον «ΣΚΑΪ», επισημαίνοντας ότι το γεγονός πως οι συντάξεις συζητιούνται και βρίσκονται στο προσκήνιο είναι επειδή το συνταξιουχικό κίνημα είναι δυνατό, παλεύει και απαιτεί.
Αναφερόμενος για τις αιτήσεις για τα αναδρομικά ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι καλλιεργείται μια λογική ότι αν κάνεις μια αίτηση θα πάρεις πίσω τη σύνταξή σου.

Συνεχίζουμε πιο δυνατά για Εργατικό Κέντρο υπερασπιστή των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών

Με περισσότερη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα Εργατικό Κέντρο υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και αυτό τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει, τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα», μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών του
Συνεδρίου «μνημείου εργατοπατερισμού και

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

“Λάθος η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον Κατσίφα, το ΚΚΕ διαφωνεί”

     Μετά την παρέμβαση Καραθανασόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα,που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Νικήτα Κακλαμάνη “άκαιρη”, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της εθνικιστικής αξιοποίησης του περιστατικού, ακόμα πιο σαφής έγινε η θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα με την αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θανάση Παφίλη κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Τα ψέματα τους για τα αναδρομικά

Η κυβέρνηση μέσω της τροπολογίας που ψήφισε για την καταβολή των αναδρομικών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, που κρίθηκαν δεσμευτικές για το κράτος με δικαστικές αποφάσεις, επιχειρεί να καλλιεργήσει το αίσθημα της …δικαιοσύνης και να την πουλήσει ως μέριμνα και κοινωνική πολιτική.

Π.Α.ΜΕ: πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη

Ολοι στον απεργιακό αγώνα», με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων», ήταν η κατακλείδα της μαζικής σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοέμβρη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων που έχουν πάρει αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί η οργάνωση της απεργίας, την οποία αναγκάστηκε να κηρύξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις 28 Νοέμβρη, αφού είχαν ήδη

Όλοι στη μάχη για δυνατό ΚΚΕ

    «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Με το σύνθημα αυτό άνοιξε η αυλαία της εκδήλωσης - συνεστίασης των ΤΕ Χανίων και Ρεθύμνου του ΚΚΕ το βράδυ της Παρασκευής 9 Νοέμβρη, στην οποία μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα 
    Η αίθουσα της εκδήλωσης γέμισε με εργαζόμενους και νέους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων του Κόμματος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος των Χανίων, ο οποίος πρόσφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα μια έκδοση αφιερωμένη στην πόλη.

“Σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες” – Ο ασφαλίτης που πιάστηκε τσακωτός στο ΕΚΘ από το ΠΑΜΕ σε παλιότερες περιπέτειες

Μπορεί τα κυρίαρχα ΜΜΕ να μη θεώρησαν πολύ σημαντικό το ζήτημα για να παίξουν την είδηση, αλλά οι αναγνώστες της Κατιούσα θα θυμούνται ασφαλώς τον ασφαλίτη που έπιασαν στα πράσα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο πρόσφατο Συνέδριο του ΕΚ Θεσσαλονίκης, με τον ανώτερό του να ισχυρίζεται πως ήταν ο οδηγός του που είχε μπει στο χώρο του ξενοδοχείου, για να πάρει έναν καφέ.