Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Κάτω τα χέρια από την Κυριακή αργία

  Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ
Οι αυταπάτες πως το τελικό αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων δε θα συμπλέει με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα σύστημα, που κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, είναι επιζήμιες για τους εργαζόμενους και αποδεικνύεται στην πράξη με την προχθεσινή δημοσιοποιημένη απόφαση του ΣτΕ.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ βάζει μπουρλότο σε όλους τους κλάδους. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, ώστε η Κυριακή αργία να αποτελέσει ανάμνηση για όλους τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει νέο όσκαρ στην κοροϊδία. Η τροπαιοθήκη στα ψέματα και τις απάτες έχει πλέον γεμίσει. Μετά την άρνηση της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, που με σθένος υποσχόταν πριν το 2015 και τώρα προεκλογικά μετατρέπεται σε υπόσχεση αναιμικών αυξήσεων-ψίχουλων, μετά τη υιοθέτηση-επέκταση του ν. Βρούτση και τα νέα εμπόδια στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, το γερό ψαλίδισμα των συντάξεων με το ν. Κατρούγκαλου και τον απεργοκτόνο νόμο του προηγούμενου Γενάρη, σειρά τώρα έχει η κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), σταθερός υποστηριχτής της τωρινής κυβέρνησης, έχει τεράστιες ευθύνες στον εγκλωβισμό και την αδρανοποίηση του κλάδου μπροστά στις νέες αρνητικές εξελίξεις. Ενώ πέρσι μιλούσε για "νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του αγώνα τους" με βάση την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να την υλοποιήσει, έρχεται σήμερα και μυξοκλαίει βρίσκοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και μιλώντας για αρνητική εξέλιξη.
Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών τοποθετούμενη στο περιεχόμενο της περσινής απόφασης του ΣτΕ ανέφερε: "…την ίδια στιγμή που υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και ανατροπής του εργάσιμου χρόνου, δε μπορούμε να μετράμε ως νίκη μια δικαστική απόφαση που στο σύστημα της εκμετάλλευσης, μπορεί να λύνει ένα ζήτημα πρόσκαιρα, αλλά δεν το λύνει οριστικά".
Οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα την παραπάνω εκτίμηση. Οι κατακτήσεις που εξανεμίζονται καθημερινά προήλθαν από συγκρούσεις, αιματηρές θυσίες, πολύχρονους αγώνες. Ούτε χαρίστηκαν ούτε δόθηκαν απλόχερα στους εργαζόμενους με αποφάσεις δικαστηρίων.
Αν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου δε μπουν μπροστά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για να κατοχυρωθεί πλήρως η Κυριακή ως αργία και μέρα ξεκούρασης, αν μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς δε δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και της ενιαίας πολιτικής στάσης των κομμάτων που συμμετείχαν τόσο πριν όσο και σήμερα στις κυβερνήσεις που ψαλίδιζαν την Κυριακή-αργία, η ασφυξία από την εργοδοτική πίεση και την εντατικοποίηση θα φτάσει στο όριο. Ήδη μετράμε δεκάδες εργατικά ατυχήματα, θανάτους μέσα σε μεγάλους χώρους δουλειάς στον κλάδο του εμπορίου, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης.
Καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν στα σωματεία τους. Μόνο ο ενιαίος συλλογικός αγώνας στον κλάδο μπορεί να αποτρέψει μέτρα και αποφάσεις, να αποσπάσει κατακτήσεις που χάθηκαν προς στιγμή. Να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές στην ΟΙΥΕ και τις συμμαχίες τους. Δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα μας. Εκπροσωπούν συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι η φωνή τους. Έχουν κάνει τα πάντα για να εκφυλίσουν κάθε δυνατότητα αντίστασης στον κλάδο. Απεργίες χωρίς απεργούς, απεργίες χωρίς απεργιακές συγκεντρώσεις, απεργίες διαρκείας χωρίς να εμφανίζονται στους χώρους δουλειάς, χωρίς να ενημερώνουν, να παίρνουν μέτρα προετοιμασίας. Απεργίες δηλαδή κατ' όνομα και μόνο ως δελτία τύπου για τα ΜΜΕ, βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων.
Σήμερα απαιτείται οργάνωση, συλλογική δράση για την κατοχύρωση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για να μπουν οι ανάγκες μας μπροστά. Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Με όλο το αντεργατικό πλαίσιο της ευελιξίας και της κακοπληρωμένης εργασίας ενεργό στον κλάδο, κάθε βήμα πίσω από το σύνθημα "Κάτω τα χέρια από την Κυριακή Αργία", χτυπάει στην καρδιά τους εμποροϋπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου