Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι

 Κινητοποίηση των εργατών γης της Νέας   Μανωλάδας  στο Υπουργείο   Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνέχισαν τη σημερινή τους κινητοποίηση των μεταναστών εργατών γης της Νέας Μανωλάδας, όπου στα πλαίσιά της, έγινε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα για το ζήτημα των δημοσίων εγγράφων που
καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το καλοκαίρι και δεν έχουν ακόμα επανεκδοθεί.
Αναφορικά με το σχετικό πρόβλημα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, στη συνάντηση που έγινε με την αντιπροσωπεία, επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να χορηγηθούν άδειες για "ανθρωπιστικούς λόγους" σε όσους όσους έχασαν τα έγγραφα τους στη φωτιά.
Εξάλλου, το ζήτημα της έκδοσης διαβατηρίων τέθηκε το πρωί και στην πρεσβεία του Μπαγκλαντές, καθώς μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί μόλις ένα διαβατήριο. Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας ενημέρωσαν πως το Σάββατο 12 Γενάρη θα παραδοθούν τα πρώτα 60 διαβατήρια και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τα υπόλοιπα.
Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστές επισήμαναν πως οι καθυστερήσεις και το κόστος που αφορά την έκδοση των διαβατηρίων είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι μετανάστες εργάτες και ζήτησαν να δοθεί λύση. Ξεκαθάρισαν ακόμα στους εκπρόσωπους της πρεσβείας πως η οποία προσπάθεια παρεμπόδισης των κινητοποιήσεων και της συμμετοχής των μεταναστών σε αυτές θα πέσει στο κενό, ενώ ανέδειξαν στους συναδέλφους τους τις ευθύνες και της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές που οδηγεί το λαό της χώρας στη φτώχεια και τη μετανάστευση.
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών και των μεταναστών είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, Ανδρέα Νεφελούδη.
Όπως κατήγγειλε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, η υπουργός δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση παρά το γεγονός ότι οι Ομοσπονδίες είχαν έγκαιρα ενημερώσει για την κινητοποίηση. Η αντιπροσωπεία έθεσε όλα τα ζητήματα και τα αιτήματα που έχουν αποφασίσει οι μετανάστες μέσα από Γενική τους Συνέλευση. Ωστόσο, η μόνη υπόσχεση που έλαβαν ήταν αυτή για έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους διέμεναν στον καταυλισμό που κάηκε το καλοκαίρι.
Όπως τόνισε ο Βασίλης Σταμούλης, ακόμα κι αυτή η δέσμευση δεν πρόκειται να γίνει πράξη χωρίς την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, είναι η δεύτερη κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργατών γης για τα ίδια προβλήματα χωρίς να έχει δοθεί καμία απολύτως λύση. Έτσι, οι μετανάστες εξακολουθούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι σε ποσοστό 90% ενώ ξεκινά τις επόμενες μέρες η νέα καλλιεργητική περίοδος στη Μανωλάδα.
Στην περιοχή, αλλά και σε όλη τη χώρα μέσα στη βαρυχειμωνιά χιλιάδες εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ζουν σε καταυλισμούς χωρίς στοιχειώδη προστασία από το κρύο. Όσον αφορά την ανάγκη για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών, το υπουργείο ισχυρίστηκε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα και ευθύνη, ενώ το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα οι εκπρόσωποι της πρεσβείας του Μπαγκλαντές.
Ο Βασίλης Σταμούλης κάλεσε τους εργαζόμενους σε οργάνωση στο Εργατικό Κέντρο και στα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε αγώνα μαζί με την Ομοσπονδία Τροφίμων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τους εργάτες γης, καθώς σήμερα δεν υπάρχει τέτοια Σύμβαση. Τόνισε την ανάγκη οι μετανάστες εργάτες να παλέψουν ακόμα πιο δυναμικά ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, αλλά και της κυβέρνησης, που τους θέλει ανασφάλιστους και «παράνομους» για να τους εκμεταλλεύονται πιο στυγνά οι εργοδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου