Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Τα καμμένα φορτηγά και το «κατασκευασμένο» χάος στη Βενεζουέλα

Απειλούν να περάσουν «στην πράξη» οι ΗΠΑ

Την απειλή πως η Ουάσιγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μετά την αποτροπή των πρώτων προσπαθειών τους να βάλουν πόδι στη χώρα με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας». 
Ωστόσο, οι στημένες επιχειρήσεις στόχευαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για χρήση βίας στις προβοκάτσιες που έστησαν.


Τα καμμένα φορτηγά και το «κατασκευασμένο» χάος στη Βενεζουέλα

Φορτηγά με κιβώτια της βοήθειας των ΗΠΑ πυρπολήθηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας για τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων και σαν δικαιολογία για την στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το telesur.

Τα φορτηγά πυρπολήθηκαν στην πλευρά των συνόρων της Κολομβίας με την Βενεζουέλα από «διαδηλωτές» που θεάθηκαν να έχουν δοχεία βενζίνης. Οι «διαδηλωτές» πέταξαν επίσης βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις της Βενεζουέλας και ισχυρίστηκαν ότι έχουν υποστεί επίθεση χωρίς λόγο.

Αυτές οι τακτικές είναι παρόμοιες με τις παρελκυστικές τακτικές προφανώς για να δημιουργήσουν ψεύτικες ειδήσεις και να δικαιολογήσουν την στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργώντας θέμα για τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που κατόπιν μετέδωσαν την είδηση για το «στημένο» ή «κατασκευασμένο» χάος στη Βενεζουέλα. Ζητούμενο τέτοιων προσπαθειών  στρατιωτική επέμβαση, η οποία είναι ακριβώς αυτό που ο Τραμπ και ο Γκουαϊδό έχουν απειλήσει.

«Ο Πομπέo, ειδικός της CIA σε επιχειρήσεις με ψεύτικες σημαίες, νομίζει ότι θα κοροϊδέψει τον κόσμο με το φορτηγό που πήρε φωτιά στην Κολομβία από τους δικούς του πράκτορες… Ο Πομπέο και οι εκτελεστές του αναζητούν απελπισμένα για μια αιτία πολέμου. Σήμερα, η επιχείρησή τους απέτυχε. Εάν θέλετε να βρείτε εκείνους που ευθύνονται για το καμένο φορτηγό με την ψεύτικη ανθρωπιστική κρίση, ψάξτε ανάμεσα στο δικό σας προσωπικό», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Αρεάζα μέσω Twitter.


Μετά το περιστατικό με τα φορτηγά, ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε Μάρκες έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα υπόλοιπα οχήματα με βοήθεια που είχαν ξεκινήσει να κατευθύνονται προς τη Βενεζουέλα.

Η Ρωσία, που μαζί με την Κίνα και άλλες χώρες στηρίζουν τον Μαδούρο, προειδοποίησε ότι μη αδειοδοτημένες παραδώσεις βοήθειας στη Βενεζουέλα θα συνιστούν πρόκληση και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για στρατιωτική δράση κατά της νόμιμης κυβέρνησης.

Το σκηνικό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Το σκηνικό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στήθηκε και εκτελέστηκε «βάσει εγχειριδίου» και περιλαμβάνει όλα όσα προβλέπονται: «Διαμαρτυρίες» πολιτών στα σύνορα, προκλήσεις, επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, αλλά και μολότοφ στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας που φρουρούσαν τις συνοριακές διαβάσεις με τη Βραζιλία και την Κολομβία, αλλά και μεμονωμένα επεισόδια αυτομόλησης μελών της αστυνομίας προς την Κολομβία που φυσικά αναπαράχθηκαν κατά κόρον από τα μέσα ενημέρωσης.

Τα φορτηγά με τη «βοήθεια» και οι ομάδες ατόμων που εμφανίζονταν ως «εθελοντές» που προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βενεζουέλα από την Κολομβία και τη Βραζιλία, αλλά και το πλοίο που επιχείρησε να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας από το Πουέρτο Ρίκο, αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Η αντίδραση των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας στις απόπειρες εισόδου ατόμων και φορτηγών που μετέφεραν «ανθρωπιστική βοήθεια», χωρίς άδεια, είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμούς, αλλά και αναφορές για νεκρούς, κυρίως από ΜΚΟ προσκείμενες στην αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή στο Καράκας, αλλά και σε άλλες μεθοριακές κυρίως πόλεις πραγματοποιήθηκαν μεγάλες, μαζικές «διαδηλώσεις αξιοπρέπειας» με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα», ενώ εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον λαό της χώρας και κατά της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης πραγματοποιήθηκαν και στις ΗΠΑ.

Απειλούν να περάσουν στην «πράξη» οι παγκόσμιοι τρομοκράτες

Από την άλλη, ΗΠΑ και Γκουαϊδό κλιμάκωσαν τις απειλές και τις προκλήσεις σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας. «Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο μέσω Twitter.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και χαρακτήρισε «μπράβους» και «ένοπλες συμμορίες» τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στο νόμιμο πρόεδρο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τη Δευτέρα στην Μπογκοτά, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας της Λίμας.

Σε επέμβαση καλεί ο Γκουαϊδό
Ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας τη Δευτέρα στην Μπογκοτά. «Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Προετοιμασία βομβών μολότωφ για να εκτοξευθούν κατά των αστυνομικών και των στρατιωτικών.




1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου