Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

11ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: Η ταξικη αντιπαράθεση συνεχιζεται

 Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (23 - 27/4/1953).
Το συνέδριο καταγγέλθηκε από την ΕΔΑ και το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ) ως νόθο, ενώ οι αποφάσεις του ως «προκαταβολικά άκυρες».

Δεκάδες σωματεία διαγράφηκαν από τη δύναμη της
Συνομοσπονδίας και αποκλείστηκαν από τις εργασίες του συνεδρίου της. «Δεν ξέρετε τίποτε για τις διαγραφές σωματείων, κ. υπουργέ;», ρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας Ε. Γονής όντας στο βήμα του συνεδρίου, για να απαντήσει: «Εχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε τους πράκτορας του κομμουνισμού».

 Κρίση στη ΓΣΕΕ: Πού είναι το περίεργο;

ΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ…

Το 1918 ιδρύεται η ΓΣΕΕ και συγχρόνως το ΚΚΕ. Στο ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ επικράτησε (158 – 21) η γραμμή της πάλης των τάξεων, σε βάρος της βενιζελικής και της αναρχοσυνδικαλιστικής τάσης, που ήθελαν το διαχωρισμό της πολιτικής από το συνδικαλισμό. Στη διοίκηση όμως, με κάποιες παραχωρήσεις των “ταξικών”, στο όνομα της “ενότητας”, εκλέχτηκαν 6 Βενιζελικοί και 5 σοσιαλιστές. Γρήγορα οι 5 σοσιαλιστές συλλαμβάνονται και φυλακίζονται από το κράτος και οι Βενιζελικοί τους καθαιρούν από τη διοίκηση. Αλλά το Εθνικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ καθαιρεί τους 6 Βενιζελικούς κι αναθέτει τη διοίκηση στους 5 σοσιαλιστές. Οι 5 σοσιαλιστές  συλλαμβάνονται ξανά και στέλνονται εξορία. Απελευθερώνονται ξανά, με πανελλαδική απεργία.
 ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου