Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Πασχαλιάτικες κάρτες από φυλακές και τόπους εξορίας

Εκατοντάδες ήταν οι γυναίκες στις Φυλακές Αβέρωφ που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γιορτάσουν αγωνιστικά τις δικές τους στιγμές.

 Χιλιάδες άνθρωποι, για τα σχεδόν 50 χρόνια που βρισκόταν το ΚΚΕ στην παρανομία, πέρασαν αυτές τις μέρες σε εξορίες και φυλακές, μακριά από τις οικογένειές τους, βιώνοντας τα βασανιστήρια του αστικού κράτους, παρά το γεγονός ότι για τους δεσμώτες τους αυτές οι μέρες ήταν «άγιες».
  Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Απελευθέρωση και την υποχώρηση του ΔΣΕ, άνοιξαν και πάλι τα ξερονήσια και οι φυλακές σε όλη την Ελλάδα. Για μια εικοσαετία και πλέον χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν μακριά από τις οικογένειές τους, περνώντας πολλές κακουχίες για χρόνια μέσα στις φυλακές.

 Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ, οι Οργανώσεις του, οι αγωνιστές του έκαναν ό,τι μπορούσαν μέσα και έξω από την Ελλάδα για τη στήριξη των φυλακισμένων αγωνιστών.

Με την καθοδήγηση του Κόμματος οργανώνονταν μαζικές εξορμήσεις σε όλες τις λαϊκές γειτονιές, φτιάχνονταν επιτροπές αλληλεγγύης και βοήθειας των εξόριστων και φυλακισμένων αγωνιστών, προκειμένου να οργανώσουν το γιορτινό δέμα του φυλακισμένου και εξόριστου αγωνιστή.

Μέσα στις δυσκολίες, προσπαθούσαν αυτές οι μέρες να είναι μέρες που δυνάμωναν η αλληλεγγύη και η στήριξη στην απόφαση να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του Κόμματος, αγωνιστικά.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν να απευθυνθούν πλατιά στο λαό και σε καινούριο κόσμο, με σκοπό να δυναμώσουν περισσότερο η αλληλεγγύη και ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά και να ανοίξουν τα ζητήματα που αφορούν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο λαός, τον κίνδυνο πολέμου που υπήρχε, την ένταση της τρομοκρατίας και παράλληλα κατήγγειλαν την προσπάθεια του αστικού κράτους και των ΗΠΑ να εξοντώσουν τους αγωνιστές, στέλνοντας ακόμη και φυματικούς στα Γιούρα.

 Παρά τις κακουχίες, σωματικές και ψυχολογικές, πολλοί ήταν οι αγωνιστές που άντεξαν και δεν λύγισαν στις πιέσεις του αστικού κράτους.

Η πίστη στα ιδανικά του σκοπού για τον οποίο παλεύανε, για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με ειρήνη και συναδέλφωση ανάμεσα στους λαούς. Ηταν άνθρωποι που είχαν διαπαιδαγωγηθεί από το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, και συνέχιζαν την πάλη τους, θυσιάζοντας την ελευθερία τους, ακόμη και τη ζωή τους.

 Στις εικόνες που ακολουθούν θα δούμε γιορταστικές και πασχαλιάτικες κάρτες, που φιλοτέχνησαν φυλακισμένοι και εξόριστοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες), από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

 


Αι Στρατη 26 4 59


Κάρτα απο τις φυλακές Κέρκυρας  (Μουσείο Μακρονήσου)











Κάρτα απο την Μακρόνησο με μακάβριο σχέδιο  (Μουσείο Μακρονήσου)

Γολγοθάςκαι τα Πάθη του λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου