Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Στον πιάτο των ομίλων ο αιγιαλός, ο πυθμένας, οι λίμνες και τα ποτάμια

 Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων προσφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον αιγιαλό, τον πυθμένα της θάλασσας, τις λίμνες και τα ποτάμια μέσω του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, υπογράμμισε πως όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την διευκόλυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επενδυτών, οι συγκλίσεις όλων των άλλων κομμάτων «βγάζουν μάτι».

Συνοπτικά οι επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές κωδικοποιήθηκαν από τον Σάκη Βαρδαλή, προβλέπουν ότι ο πυθμένας και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, που μαζί με τον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη, ανήκαν στην ιδιοκτησία του κράτους, προσδιορίζονται πλέον ως «κοινόχρηστα στοιχεία». Ξεκαθαρίζεται ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα που απέκτησαν οι όμιλοι στον «παλαιό αιγιαλό». Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας κ.τ.λ. στους ΟΤΑ και στις δημοτικές τους επιχειρήσεις, και μέσω αυτών στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με την παραχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και των άλλων «κοινόχρηστων πραγμάτων» για την κατασκευή έργων.
Επιτρέπονται πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κατονομάζονται συγκεκριμένα, όπως υποδομές για την εκτέλεση «συγκοινωνιών κάθε μορφής», εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κάθε συνοδό έργο για την παραγωγή και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Γίνεται ειδική αναφορά στην παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, βραχονησίδων και οτιδήποτε άλλο «εξυπηρετεί τη διείσδυση των ΑΠΕ».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ίδρυση Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων και την «εθελοντική συνεισφορά» των εφοπλιστών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως το παράδειγμα της «Cosco» και όλες οι άλλες «επενδύσεις» δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τέτοιου είδους έργα, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι από την όξυνση των ανταγωνισμών. Αναφορικά με την «εθελοντική συνεισφορά» των εφοπλιστών, υπογράμμισε πως συνιστά πρόκληση και κοροϊδία μπροστά στο πλήθος προνομίων, φοροαπαλλαγών και κρατικών επιδοτήσεων απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.


Στη δευτερολογία του ο Σάκης Βαρδαλής επεσήμανε τις «τεράστιες συγκλήσεις» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και έγιναν ορατές και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ συμφωνούν με την ασιατική τράπεζα και ψηφίζουν υπέρ της εθελοντικής συνεισφοράς των εφοπλιστών και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός οτι γίνονται βήματα σύγκλισης σε μια πολιτική που δεν είναι υπέρ του λαού, αλλά του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου