Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Κινητοποίηση των εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης»

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης» έξω από καταστήματα της «Market In» απαιτώντας από την επιχείρηση να τους παράσχει εργασία μετά και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που τους δικαίωσε, διατάσσοντας την επιστροφή τους στην εργασία.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στην Καρόλου Ντηλ στο κέντρο της πόλης.
Μάλιστα, έπειτα από παρέμβαση του σωματείου τους στο ΣΕΠΕ, υπήρξε παρέμβαση της υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν οριστεί τριμερής συνάντηση στο ΣΕΠΕ στις 17 Απρίλη και εργατική διαφορά στις 19 Απρίλη.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Να σταματήσει κάθε δίωξη εργαζόμενου.
Παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους σε Γιάννενα και Θεσσαλονίκη, η εταιρεία αρνείται να τους προσλάβει, με διάφορες δικαιολογίες. Επίσης, εδώ και τρία χρόνια, ενώ έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν στους εργαζόμενους χρήματα που διεκδίκησαν, ακόμη δεν τους έχουν καταβληθεί.
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Πρωτοδικείου, που εκδόθηκε αρχές Μάρτη, αναγνωρίζεται ότι «έχει επέλθει καθολική μεταβίβαση επιχείρησης» από τα Σούπερ Μάρκετ «Καρυπίδης» στη «Market In». Η «Market In» υποχρεώνεται «να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων σύμφωνα με τους όρους εργασίας που ίσχυαν, κατά τη μεταβίβαση της επιχείρησης». Η απόφαση τέλος κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή.
Η απόφαση αφορά 60 εργαζόμενους από καταστήματα της Θεσσαλονίκης που είχαν προσφύγει δικαστικά. Ενώ την περασμένη εβδομάδα εκδικάστηκε άλλη μια προσφυγή ομάδας εργαζομένων.
Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση «Market In» έχει εξαγοράσει τα 110 από τα 130 σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», από το Νοέμβρη του 2016, επομένως εξαρχής τα καταστήματα της «Market In» θα έπρεπε να λειτουργούν με εργαζόμενους της «Καρυπίδης», βάσει του ΠΔ 178/02.

 Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην «Καρυπίδης»

Με ανακοίνωσή του, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην «Καρυπίδης» (πρώην «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ») σημειώνει: "Αυτή η απόφαση αποτελεί νίκη του σωματείου και των συναδέλφων που επί τρία χρόνια δεν κάναμε πίσω, παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Μια νίκη και μια απόφαση την οποία καλούμαστε να την υπερασπιστούμε και να την επιβάλουμε. Αυτό που υποστηρίζαμε από την αρχή ήταν ότι με μεταβίβαση της επιχείρησης κάτω από το τραπέζι, η "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ" προσπαθεί να ξεφορτωθεί παλιούς εργαζόμενους με δικαιώματα και να τους αντικαταστήσει με νέους αναλώσιμους».


Αναφερόμενο στη στάση κυβέρνησης, εργοδοσίας και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τονίζει: «Αν το υπουργείο ήταν στο πλευρό των εργαζομένων, όπως ισχυρίζεται, θα έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να επιβάλει στη "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ" να τηρήσει το ΠΔ. Αντιθέτως, το προηγούμενο διάστημα κλιμακωνόταν η τρομοκρατία των σούπερ μάρκετ "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ", που ασκούσε με όλα τα μέσα πίεση στους εργαζόμενους της επιχείρησης "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ". Κρούσματα τρομοκράτησης εργαζομένων είχαμε στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη, με τα ΜΑΤ να συνοδεύουν κάθε μας κινητοποίηση, να προστατεύουν τα καταστήματα του "ΚΑΡΥΠΙΔΗ" και τώρα της "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ".

Οι μηνύσεις, οι συλλήψεις των συναδέλφων, η οργανωμένη επίθεση από μπράβους της επιχείρησης, τη μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στα Γιάννενα, είχαν τη στήριξη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που για μια ακόμη φορά μας απέδειξε σε ποιους βάζει πλάτη, ενθαρρύνοντας την εργοδοτική ασυδοσία και ποιους κυνηγά. Ευθύνη έχουν και οι πλειοψηφίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ που από όλο αυτόν τον αγώνα απουσίαζαν. Και όποτε έκαναν την εμφάνισή τους, προσπαθούσαν να σπείρουν την απογοήτευση, να πείσουν να εγκαταλείψουμε τον αγώνα και να παραιτηθούμε"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου