Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την απόπειρα πραξικοπήματος - Αντιδρούν Κούβα, Βολιβία

Τη σφοδρή αντίδρασή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, εξέφρασαν η Βολιβία και η Κούβα. Από την πλευρά της η Ισπανία δηλώνει ότι δεν στηρίζει την απόπειρα, αλλά μόνο τον Γκουαϊδό, ενώ η Ουάσιγκτον, αφού δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι «ενήμερος», έσπευσε να στηρίξει την «Επιχείρηση Ελευθερία», όπως ονόμασε την απόπειρα πραξικοπήματος.'
Οπως ήταν αναμενόμενο, Κολομβία και Βραζιλία, έσπευσαν να στηρίξουν τον πραξικοπηματία...

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ, σε ανάρτησή του στο Τwitter, δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος αποτελεί ξεκάθαρη παρέμβαση, με στόχο να προκληθεί βία στη χώρα. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, επίσης με ανάρτησή του στο Τwitter, καταδίκασε την απόπειρα, χαρακτηρίζοντάς την ιμπεριαλιστική και τονίζοντας ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της ακροδεξιάς.

Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας. «Δεν ...έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

Από τη συγκέντρωση έξω από το Μιραφλόρες
Η Ουάσιγκτον έσπευσε, όπως συνηθίζει άλλωστε, να ονοματίσει την απόπειρα πραξικοπήματος του Γκουαϊδό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαικ Πομπέο, έσπευσε στο Τwitter να αποκαλύψει την ονομασία της «Επιχείρηση Ελευθερία» («Operation Libertad») και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως το λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία», έγραψε, ενώ ο ο Τζόν Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, κάλεσε και πάλι το στρατό της Βενεζουέλας να συμμετάσχει στην απόπειρα. «Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Από την πλευρά του, ο Ιβάν Ντούκε, πρόεδρος της Κολομβίας κάλεσε σήμερα τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό «Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της #Venezuela να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό».

Αξιοσημείωτη είναι η στάση της Βραζιλίας: Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων χωρα, Ερνέστο Αραούζου δήλωσε πως η χώρα του «υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα», αλλά παράλληλα, κάλεσε τον στρατό της χώρας, να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου