Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Γιατί το ΚΚΕ χαρακτηρίζει απάνθρωπη την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό


 -- Γιατί το ΚΚΕ χαρακτηρίζει απάνθρωπη την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, από τη στιγμή που παίρνει μέτρα και δαπανά τεράστια ποσά για την αντιμετώπισή του;


Τα χρήματα που δαπανά η ΕΕ και τα μέτρα που αποφασίζει, δεν είναι για την ανακούφιση των κατατρεγμένων απ' τη φτώχεια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου συμμετέχει μαζί με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά για τη χρηματοδότηση μέτρων ανάσχεσης, αποτροπής εισόδου στην ΕΕ, καταστολής και εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα τύπου Μόριας. Ταυτόχρονα, αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες, εντείνοντας την προετοιμασία για νέους πολέμους και επεμβάσεις, που προκαλούν νέες καραβιές προσφύγων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, δεν δίνει χρήμα από ανθρωπισμό, αλλά για να κρατήσει τους φτωχοδιάβολους εγκλωβισμένους, ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην Ελλάδα, άλλωστε, είναι γνωστός ο πακτωλός ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνεται σε ΜΚΟ για τη διαχείριση του Προσφυγικού, οι οποίες παίζουν και ύποπτο ρόλο, καθώς οι περισσότερες έχουν διεθνή δράση και είναι ενταγμένες σε ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια.
Τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, είτε με εθνικιστικές κυβερνήσεις, όπως του Ορμπαν στην Ουγγαρία ή κατ' όνομα «προοδευτικές», όπως του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, συνυπογράφουν τις αποφάσεις για το Μεταναστευτικό, που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ για το Προσφυγικό, στις 29 Ιούνη του 2018, είναι αποκαλυπτική για την πορεία που προδιαγράφεται για τους ξεριζωμένους τα επόμενα χρόνια, καθώς αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Σε «εθελοντική βάση» δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή κέντρων κράτησης - σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες γλιτώνουν από τα σαπιοκάραβα, είτε από την Τουρκία είτε από τη Βόρεια Αφρική.
  • Αντιμετώπιση των «δευτερογενών μετακινήσεων», που σημαίνει πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και «επιστροφές» στις χώρες πρώτης υποδοχής (δηλαδή και στην Ελλάδα) προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στη βάση αυτή υπάρχει προτροπή για «στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών» και για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών.
  • Δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ σε αφρικανικές χώρες.
Εκεί πάνε τα χρήματα της ΕΕ και αυτές τις αποφάσεις τις χειροκροτούν όλοι. Οπως όλοι συνομολόγησαν την κατάπτυστη συμφωνία με την Τουρκία, με αποτέλεσμα τόσο στα εδάφη της γειτονικής χώρας όσο και στα ελληνικά νησιά να έχουν στοιβαχτεί χιλιάδες ψυχές, που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Η ΕΕ ξοδεύει τεράστια ποσά για την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής στα εσωτερικά και εξωτερικά της σύνορα, εγκλωβίζοντας μετανάστες σε χώρες όπως η Λιβύη, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ αυξάνει τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών. Μέχρι και για τα πενιχρά επιδόματα που δίνονται στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο για να μην πεθάνουν από την πείνα, η Κομισιόν παραδέχεται κυνικά πως το κόστος τους είναι «αποτελεσματικό», καθώς «διευκολύνει την ενσωμάτωση» και «ωφελεί την τοπική οικονομία»!

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες. Στηρίζει και υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ και ταυτόχρονα απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ, για να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός, να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με ευθύνη του κράτους για όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας, να διασφαλιστεί η μετακίνησή τους στις χώρες που επιθυμούν, ικανοποιώντας ουσιαστικά το αίτημα των ίδιων των προσφύγων και αντιμετωπίζοντας έτσι τα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιοχές εγκλωβισμού τους κ.ά. Αποδεικνύοντας έτσι και με αυτόν τον τρόπο πόσο «προοδευτική» είναι η πολιτική της.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Μάη. Δίπλα σε όλα τα άλλα, είναι μια πολιτική που απλώνει «βούτυρο στο ψωμί» ξενοφοβικών και ακροδεξιών ομάδων, που αξιοποιούν την άθλια κατάσταση στα νησιά για κατοίκους και πρόσφυγες για να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, απέναντι στο οποίο πρέπει με αποφασιστικότητα να σταθούν ο λαός και η νεολαία.

Οι μετανάστες που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, έχουν σ' αυτές τις εκλογές την ευκαιρία να στηρίξουν το ΚΚΕ, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους. Που μπαίνει μπροστά για τα δικαιώματα όλων των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στην πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, στην πάλη ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου