Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

159η επίλεκτη Ταξιαρχία του ΔΣΕ

Το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ (διοικητής Χρόνης Βάης - Αχιλλέας Πετρίτης, πολιτικός επίτροπος Νίκος Φίνογλου - Γερονίκος), που είχε συγκροτηθεί μόλις τον Φλεβάρη στα μετόπισθεν του εχθρού στην πολιορκημένη Μουργκάνα, πετυχαίνει μεγάλη νίκη, 21/05/1948, καταλαμβάνοντας την κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα γύρω χωριά.


Οι κυβερνητικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για να το παγιδέψουν και να το καταστρέψουν δεν τα κατάφεραν. Τουναντίον, οι μαχητές του ΔΣΕ πέτυχαν αλλεπάλληλες νίκες το επόμενο διάστημα, στους Μπαουσούς Ιωαννίνων (διαλύοντας μια ίλη ιππικού), στα υψώματα της Λίππας (κατά της διοίκησης της 76 Tαξιαρχίας), από τη Φιλιππιάδα έως τα περίχωρα της Πρέβεζας κ.ά. Ακολούθως, το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ μετονομάστηκε τιμητικά σε 159 επίλεκτη ταξιαρχία.


Η 159η επίλεκτη Ταξιαρχία του ΔΣΕ 

Από το επίλεκτο σώμα της 1ης μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (διοικητής Χαρίλαος Φλωράκης), αποσχίστηκε η 159η Ταξιαρχία υπό τον Πολυχρόνη Βάη ( Αχιλλέα Πετρίτη), με κατεύθυνση το Σούλι. Η πορεία που ακολούθησαν φαίνεται στο σκαρίφημα.
Το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ που είχε συγκροτηθεί μόλις το Φλεβάρη στα μετόπισθεν του εχθρού στην πολιορκημένη Μουργκάνα, πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας την κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα γύρω χωριά.



ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ του ΔΣΕ 28 ΜΑΗ 1948 :
 
ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Ο ΔΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.
 
Ο ΛΑΟΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ.
 
ΣΥΝΤΡΙΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΛΑΦΥΡΑ 140 

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ 35 ΟΜΗΡΟΙ.

Από τις πρωινές ώρες της 21/5 και μέχρι το μεσημέρι της 22/5 ο εχθρός με 4 αεροπλάνα που βομβάρδιζαν με εγκληματική μανία τον άμαχο πληθυσμό και με δυνάμεις του 629 μοναρχοφασιστικού τάγματος , του 66 τάγματος Εθνοφρουράς και χωραφυλομάυδων, επετέθηκε προς ΒΔ υψώματα της Παραμυθιάς και τα υψώματα Σελιανής.
Οι μοναρχοφασίστικες δυνάμεις χτυπήθηκαν αποφασιστικά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για να το παγιδέψουν και να το καταστρέψουν δεν τα κατάφεραν. Τουναντίον, οι μαχητές του ΔΣΕ πέτυχαν αλλεπάλληλες νίκες το επόμενο διάστημα, στους Μπαουσιούς Ιωαννίνων (διαλύοντας μια ίλη ιππικού), στα υψώματα της Λίππας (κατά της διοίκησης της 76ης Tαξιαρχίας), από τη Φιλιππιάδα έως τα περίχωρα της Πρέβεζας κ.ά. Ακολούθως, το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ μετονομάστηκε τιμητικά σε 159 επίλεκτη Ταξιαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου