Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Μπαράζ δολοφονικών επιδρομών από Ισραήλ

Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινιακών εδαφών, δολοφονώντας αμάχους, ανάμεσα τους ένα μωρό και την έγκυο μητέρα του. Ο συνολικός απολογισμός από την ισραηλινή βαρβαρότητα είναι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες.


Τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μέχρι και προσφυγικούς καταυλισμούς. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί όταν χτυπήθηκε μια ομάδα Παλαιστινίων στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μπουρέιζ. Τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό αλ Σάτι.
 
Δολοφονεί γυναικόπαιδα το Ισραήλ
Χθες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές. Η αδελφή του κοριτσιού τραυματίστηκε σοβαρά όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους.
«Είχαμε καθίσει στο τραπέζι για να φάμε όταν το σπίτι βομβαρδίστηκε από ένα ισραηλινό αεροπλάνο. Η Σάμπα σκοτώθηκε επί τόπου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ξάδελφος του πατέρα της μικρής.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έγραψε στα αραβικά στο Twitter ότι ο θάνατος της μητέρας και του βρέφους πιθανόν να οφείλεται σε παλαιστινιακά πυρά, ωστόσο, πέρα από την δημιουργία εντυπώσεων δεν έδωσε άλλες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Οι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περίπου 250 ρουκέτες εναντίον περιοχών του νότιου και του κεντρικού Ισραήλ. Πολλές από αυτές αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας πως το 70% των ρουκετών έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές. Ένας 60χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν ρουκέτα έπεσε στο σπίτι του στην πόλη Ασκελόν και τραυματίστηκε σοβαρά μια 80χρονη ισραηλινή.
 
Χτυπήθηκαν τα γραφεία τουρκικού πρακτορείου
Η ισραηλινή αεροπορία ανακοίνωσε πως «στοχοθέτησε» 120 θέσεις της Χαμάς και άλλων Παλαιστινιακών οργανώσεων. Επίσης, κατέστρεψε δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι σε ένα από αυτά βρίσκονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς.

Σε ένα από τα πολυώροφα κτίρια στεγάζονταν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου «Anadolu». Ευτυχώς το προσωπικό του είχε απομακρυνθεί από το κτίριο λίγο πριν το πλήγμα, καθώς υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά. Η επίθεση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
 
Εξισώνουν το θύτη και το θύμα
Η Αίγυπτος που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέθηκε επί της ουσίας στον Παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή της πατρίδας του, καθώς ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Ως συνήθως οι ΗΠΑ δεν κράτησαν ούτε καν τα προσχήματα, τονίζοντας ότι στηρίζουν «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό Νικολάι Μλαντένοφ κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν στην κατανόηση των τελευταίων μηνών».

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου