Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Το ΚΚΕ μπορεί να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα και να διεκδικήσει ανακούφιση για το λαό


\ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1

 - Καλωσορίσατε, Γραμματέα. Ξεκινώ τη συζήτησή μας ζητώντας ένα σύντομο σχόλιο για τις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, εξ αφορμής των προκλήσεών τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να ζήσουμε κάτι αντίστοιχο και στον εθνικό μας χώρο και πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο;

- Νομίζω πρέπει να ανησυχούμε άσχετα αν πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα ζητήματα, ψυχραιμία που βέβαια δεν σημαίνει ενδοτικότητα ή υποχωρητικότητα ή αν θέλετε συγκάλυψη με την τακτική της στρουθοκαμήλου, που μας συνήθισε τα τελευταία χρόνια η σημερινή κυβέρνηση, να κρύβεται στην άμμο δηλαδή για να μη βλέπει την πραγματική επιθετικότητα και προκλητικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας ενάντια σε κυριαρχικά μας δικαιώματα και βεβαίως νομίζω ότι είναι ένα γαϊτανάκι εξελίξεων. Η τουρκική εξωτερική πολιτική, πιστεύω ακράδαντα, ποτέ στην ιστορία δεν ήταν μεμονωμένα γεγονότα και αυτό το βλέπει φαντάζομαι και όλος ο ελληνικός λαός πλέον. Πάει με σχέδιο, σταδιακά να κατοχυρώνει αυτό που θεωρεί η ίδια δικαίωμα, παραβιάζοντας και το διεθνές δίκαιο, αυτό που ισχύει σήμερα και βέβαια σταδιακά κατοχυρώνει αμφισβητήσεις, γκριζαρίσματα ζωνών κ.λπ.
- Η στάση της Ευρώπης απέναντί μας και απέναντι στην Τουρκία, πώς τη βλέπετε; Σας ικανοποιεί;
- Νομίζω ότι και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν απογοητευτικό, άσχετα απ' τους τόνους που, εγώ θα έλεγα για λόγους σκοπιμότητας, η κυβέρνηση ανέδειξε.... Θα υπάρξουν κυρώσεις ή θα μείνουμε στα λόγια;
Κατ' αρχάς δεν υπήρξε καμία κύρωση, υπήρξαν τα γνωστά «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα τις παρακολουθούμε και βεβαίως και τα δύο μέρη και κυρίως η Τουρκία σήμερα να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο». Αυτό έλεγε στην ουσία η απόφαση της ΕΕ και θα δούμε σε μια πορεία ανάλογα τις εξελίξεις. Ήδη σ' αυτή τη Σύνοδο η Γερμανία, η Ολλανδία ή άλλες χώρες ήθελαν να βάλουν και βέτο, να μην προχωρήσει ούτε καν αυτή η φραστική προειδοποίηση και τα λόγια του αέρα που ειπώθηκαν, αυτή τη δήλωση που έκανε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και απ' αυτή τη σκοπιά πιστεύω ότι χρειάζεται επαγρύπνηση, να βλέπουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι, ρεαλιστικά, γιατί τέτοια πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση, γιατί σταδιακά οδηγούμαστε σε ντε φάκτο διχοτόμηση έτσι κι αλλιώς της Κύπρου, η Τουρκία κατέχει το 40% εδώ και 45 χρόνια και προχωρά σε διεκδίκηση τέτοιων ζωνών, οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ και βεβαίως έχει τις διεκδικήσεις της και στο Αιγαίο και δεν ξέρω αν θα είναι άμεσα ή αργότερα, φοβόμαστε, αυτό λέει η ανάλυσή μας τουλάχιστον, ότι θα έχουμε και επεισόδιο της μιας ή της άλλης μορφής σε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως είναι στο Καστελόριζο για παράδειγμα που είναι ένα πιθανό σενάριο.
- Έρχομαι τώρα στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας και θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας αν ευελπιστεί το ΚΚΕ ότι θα έχει ένα αποτέλεσμα καλύτερο απ' αυτό των ευρωεκλογών. Σας ρωτάω διότι βλέπω ότι πάλι αρχίζει και στήνεται, όσο προχωρούμε προς τις 7 Ιουλίου, σκηνικό πόλωσης, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι ορισμένες απ' τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ, απ' την κυβερνητική του φθορά, οδεύουν σε μικρά κόμματα τα οποία είναι ανάμεσα στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ.
- Έχετε δίκιο στην επισήμανση ότι γίνεται προσπάθεια να στηθεί σκηνικό πόλωσης. Βέβαια, εδώ που τα λέμε κι ο ελληνικός λαός το βλέπει αυτό. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά και καταλαβαίνει ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 12 μονάδες, αν θα είναι 10, αν θα είναι 8 μονάδες. Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν θα αλλάζει τίποτα και απ' αυτή τη σκοπιά νομίζουμε ότι κατανοούν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, ο κόσμος σήμερα, ότι οι εκλογές αυτές είναι πολύ πιο κρίσιμες από τις ευρωεκλογές, είναι εθνικές εκλογές και χρειάζεται αυτή η δύναμη που την επόμενη θα μπορεί να καθυστερεί και να εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το κάνει αυτό.
- Αυτοί που απογοητεύτηκαν από την εφαρμογή μνημονίων από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα - τεσσεράμισι χρόνια, θα έρθουν σε εσάς ή θα πάνε στον Βαρουφάκη;
- Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να πάνε ούτε στον Βαρουφάκη ούτε σε άλλα τέτοια κόμματα «μιας χρήσης» που εμφανίζονται προεκλογικά. Έχουμε γνωρίσει πλέον, και υπάρχει εμπειρία τα τελευταία χρόνια, πώς εμφανίστηκαν και πού κατέληξαν και το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και η ΔΗΜΑΡ και ο ΛΑ.Ο.Σ. πιο πριν και μια σειρά τέτοια σχήματα που εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες, έπαιξαν το ρόλο τους για να αποσπάσουν ψήφους από έναν ριζοσπαστισμό, από μια διάθεση να εκφραστούν μέσα και από το ΚΚΕ λαϊκές δυνάμεις. Αυτόν το ρόλο θεωρούμε ότι παίζει ο Βαρουφάκης. Λειτουργεί δηλαδή αντικειμενικά ως ανάχωμα προς το ΚΚΕ. Ο ελληνικός λαός όμως πιστεύουμε έχει πείρα.
- Τον θεωρείται συστημική δύναμη;
- Επικίνδυνη συστημική δύναμη, όχι απλώς συστημική δύναμη. Άλλωστε η ίδια η πορεία αυτού του γνωστού «golden boy», ανθρώπου του Σόρος, όπως ο ίδιος έχει πει, ήταν χαρακτηριστική για το πού οδήγησε την ελληνική οικονομία και το πρώτο εξάμηνο που είχαμε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός Οικονομικών. Στην ουσία προετοίμασε το τρίτο μνημόνιο, υπέγραψε για προηγούμενα...
- Σήμερα είναι και η επέτειος των capital controls, Γραμματέα.
- Βεβαίως. Και ήταν ο βασικός υπεύθυνος και ο ενορχηστρωτής όλης αυτής της προσπάθειας τότε που έγινε και που κατέληξε στη γνωστή ουσιαστικά τραγωδία και σε εκείνο το περίφημο δημοψήφισμα, που το «Όχι» έγινε «Ναι» σε μια βραδιά, με ένα τρίτο μνημόνιο χειρότερο από ό,τι τα προηγούμενα και συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τον ελληνικό λαό τόσα χρόνια τώρα. Αλλά και οι σημερινές του απόψεις είτε για το Κυπριακό, που στην ουσία είναι υπέρ της διχοτομικής λύσης, σύμφωνα με αυτά που έχει πει, είτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε για μια σειρά άλλα ζητήματα, ακόμα και συνεργασιών, όπου βλέπει συνεργασία με τη ΝΔ -το έχει πει άλλωστε- ώστε να κολλήσει ως τσόντα. Γι' αυτό λέμε ότι είναι άχρηστη ψήφος αυτή, θα πρέπει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα η νεολαία ή τμήματα της νεολαίας που σκέφτονται να ψηφίσουν ένα τέτοιο κόμμα «μιας χρήσης», να απομακρυνθούν τώρα όσο είναι καιρός, γιατί αύριο θα το μετανιώσουν και να ενισχύσουν αυτήν τη δύναμη που μπορεί πραγματικά και μέσα στη Βουλή να εμποδίσει μέτρα. Φαντάζεστε να είχε το ΚΚΕ 15% για παράδειγμα; Ούτε τα μνημόνια θα μπορούσαν να περάσουν, ούτε τα αντιλαϊκά μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η αυριανή, αν θελήσει να περάσει τέτοια μέτρα.
- Ερώτημα απλό που φαντάζομαι ότι θα σας το θέτουν άνθρωποι που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, δεν είναι ίσως κομμουνιστές, αλλά είναι αριστεροί, που νιώθουν ξαναλέω προδομένοι από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Τι έχει να τους προσφέρει την επόμενη μέρα το Κομμουνιστικό Κόμμα αν το ενισχύσουν; Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις -να το πω έτσι- στη Βουλή αν μπείτε ενισχυμένοι με μεγαλύτερη δύναμη; Τι θα διεκδικήσετε;
- Κατ' αρχάς έχουμε έτοιμες προτάσεις νόμου που αφορούν και την ανακούφιση των ανέργων και τα ζητήματα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ζητήματα του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Και μια σειρά τέτοια προβλήματα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, αφορούν τον εργαζόμενο λαό, ο οποίος ματώνει όλα αυτά τα χρόνια και δεν βλέπει και καμιά προοπτική. Άρα, η στάση του ΚΚΕ στις ψηφοφορίες της Βουλής, οι προτάσεις που θα καταθέτει, η πίεση που θα ασκεί σε μια επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα βαδίζει στις ράγες της μεταμνημονιακής μεν εποχής, αλλά που θα είναι με όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και θα έχει και νέες δεσμεύσεις, όπως έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση και έχει δρομολογηθεί ουσιαστικά η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, με δεσμεύσεις απέναντι στην υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν και το Ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς και μια σειρά ζητήματα που αφορούν τον εργαζόμενο, τον μισθωτό, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται με μια μικρή επιχείρηση να τα βγάλουν πέρα και χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα και πλέον χρόνια, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ θα είναι εκεί. Θα μπορούμε να ανατρέπουμε τέτοια μέτρα και βεβαίως θα μπορούμε να αναπτύξουμε τους αγώνες, να πιέζουμε. Γιατί και έξω από τη Βουλή η παρουσία των οργανωμένων δυνάμεων, των συλλογικών φορέων, των μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος, έχει σημασία να ασκεί πίεση προς τους υπουργούς, προς την κυβέρνηση, για να μπορεί να παίρνει μέτρα, έστω στοιχειώδους ανακούφισης των εργαζομένων σε αυτή την κατάσταση σήμερα και βεβαίως θα σημάνει το άνοιγμα ενός δρόμου έτσι ώστε αύριο να γίνει δυνατό να υπάρξει μια πραγματικά λαϊκή διακυβέρνηση.
- Σας ευχαριστώ θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου