Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Ανάπτυξη για λίγους με τις θυσίες των πολλών...

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Από τη «μεταμνημονιακή ανάπτυξη», είτε είναι «δίκαιη», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε «βιώσιμη», όπως λέει η ΝΔ, δεν έχει τίποτα να περιμένει ο λαός. Η ανάπτυξη που υπηρετούν με την πολιτική τους και οι δύο, όπως και τα άλλα κόμματα, δεν είναι για τους «πολλούς», όπως λένε, αλλά για τους λίγους.
Είναι δηλαδή για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που αξιοποιούν όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και να αυξήσουν τα κέρδη τους, συνθλίβοντας δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες.

Τα κέρδη, όμως, δεν πέφτουν από τον ουρανό και οι όμιλοι δεν επενδύουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το καπιταλιστικό κέρδος προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, διατήρηση και επέκταση όλου του αντεργατικού πλαισίου για μισθούς, ωράρια και δικαιώματα, νέες φοροαπαλλαγές, νέες κρατικές χρηματοδοτήσεις, τράπεζες απαλλαγμένες από «κόκκινα» δάνεια και με λαϊκά σπίτια «στο σφυρί».
Επομένως, ο δρόμος που προτείνουν και οι δύο για την επομένη των εκλογών δεν είναι καινούργιος και στο «τέρμα» του δεν βρίσκεται η ευημερία του λαού.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα
Η επόμενη μέρα είναι γνωστή, αφού τον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης τον βίωσαν και τον βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι.
  • Τον ζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ, στο Πλατύ Ημαθίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με «εθελούσιες» απολύσεις, καθώς το εργοστάσιο κλείνει για να «εκσυγχρονιστεί» και η εργοδοσία μεταφέρει την παραγωγή σε «ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη».Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι το μεγαλύτερο μονοπώλιο στον κλάδο του γάλακτος στην Ελλάδα και υπήρξε κερδοφόρα ακόμα και την περίοδο της κρίσης. Το μονοπώλιο της «Vivartia», που είναι η μητρική εταιρεία, έχει επιδοτηθεί με τεράστια ποσά από το υστέρημα των εργαζομένων, με τα διάφορα κρατικά «επενδυτικά» προγράμματα.
  • Τον ζουν επίσης οι 90 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Frigoglass» στην Αχαΐα, που βάζει λουκέτο, με στόχο την «αναδιάρθρωση του παραγωγικού της ιστού, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κοστολογικής της δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της». Ο όμιλος «Frigoglass» παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ως «στρατηγικός εταίρος των κορυφαίων εταιρειών αναψυκτικών και ποτών στον κόσμο», ως «ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά επαγγελματικών ψυγείων», καθώς και ως «ο βασικός προμηθευτής στον τομέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής». Μια τέτοια επιχείρηση, με αυτές τις περγαμηνές, δεν έχει κανένα πρόβλημα να κλείσει μέσα σε μια νύχτα το εργοστάσιό της στην Αχαΐα, αφού αυτό επιβάλλει η κερδοφορία των μετόχων της.
·         Και στα δύο αυτά παραδείγματα φαίνεται καθαρά ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη που υπηρετούν με την πολιτική τους ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Σ' αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, το τι παράγεται, με ποιον τρόπο, ποια εργοστάσια ανοίγουν και κλείνουν, καθορίζεται από το αν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι αν καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.
·         Αφού οι καπιταλιστές έφαγαν με το κουτάλι τα διάφορα πακέτα στήριξης (τα τελευταία 15 χρόνια η κρατική ενίσχυση των επενδύσεων των ιδιωτικών ομίλων έφτασε τα 12 δισ. ευρώ!), μια σειρά επιχειρήσεων που παρουσιάζονται συχνά ως «μοντέλα ανάπτυξης», ως «αγαπημένες οικογένειες», που φροντίζουν τάχα τους εργαζόμενους, μόλις οι πλουτοκράτες δουν ότι μπορούν αλλού να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, κλείνουν, μετακινούνται σε άλλες χώρες ή σε άλλες δραστηριότητες, πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο, αξιοποιώντας το ανεξάντλητο αντεργατικό οπλοστάσιο που τους παρέχουν οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων.
·         Από την άλλη, οι επενδύσεις και το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον», για το οποίο τσακώνονται ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, είναι ασύμβατα με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με καλούς μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα, πόσο μάλλον με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Απεργοί της ΔΕΛΤΑ έξω από το εργοστάσιο στο Πλατύ
·         Με την πολιτική τους δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε το δικαίωμα στην εργασία, όσο κι αν τάζουν προεκλογικά εκατοντάδες χιλιάδες «καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας» που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.
·         Ακόμα κι αυτές που θα δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και με χειρότερους όρους απ' αυτούς που υπήρχαν πριν από την κρίση. Αυτό δείχνουν η γενικευμένη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, που αφορά πλέον 6 στις 10 νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά και η κατρακύλα του μέσου μισθού για άλλη μια χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ.
·         ΔΕΗ και υδρογονάνθρακες
·         Ενα ακόμα παράδειγμα, αποκαλυπτικό της ανάπτυξης της ...προηγούμενης και της επόμενης μέρας, είναι αυτό της ΔΕΗ, που ετοιμάζει νέο σαφάρι για την είσπραξη παλιών οφειλών, βάζοντας στο στόχαστρο χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν. Της ΔΕΗ με το μειωμένο προσωπικό, με την εντατικοποίηση της εργασίας, τις εργολαβίες και τους κάθε λογής συμβασιούχους, με τις τσακισμένες εργασιακές σχέσεις.
·         Η σημερινή εικόνα της ΔΕΗ, για την οποία αλληλοκατηγορούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, φορτώνοντας και οι δύο τα σπασμένα στο λαό, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης που διαχρονικά προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας Οδηγίες της ΕΕ τα τελευταία 25 χρόνια τουλάχιστον.
·         Αλλωστε, το ζήτημα της παραπέρα «απελευθέρωσης» του κλάδου και οι συστάσεις για άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ περιγράφονται και στις «10 εντολές» για την κυβέρνηση της επόμενης μέρας, στο «μεταμνημονιακό» μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει η ΝΔ.
·         Αντίστοιχη εικόνα δίνουν οι συμβάσεις που υπογράφηκαν για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Ο λαός μας δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα από αυτές τις μπίζνες με την Ενέργεια.Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια ή το γεγονός ότι η λαϊκή οικογένεια πληρώνει πανάκριβα για να έχει ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση, προϊόντα πρώτης ανάγκης.
·         Οι μόνοι ωφελημένοι από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι οι πολυεθνικοί όμιλοι και βέβαια τα ΕΛΠΕ, που αναλαμβάνουν την έρευνα, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων, στερώντας τα από το λαό, που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για τη δική του ευημερία, έχοντας πάρει την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του.
·         Επίσης, η ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στο ενεργειακό «παιχνίδι» που εξελίσσεται στην περιοχή πάει πακέτο με τη βαθύτερη εμπλοκή σε σχέδια και ανταγωνισμούς που καθιστούν τη χώρα μαγνήτη κινδύνων για το λαό.
·         Κριτήριο ψήφου
·         Αξιοποιώντας λοιπόν την πείρα τους από όλα αυτά τα χρόνια, με δεδομένες τις δεσμεύσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ, στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, και γνωρίζοντας ότι τη Δευτέρα 8 Ιούλη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ που θα επισημοποιήσει το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον όλα τα στοιχεία για να διαμορφώσουν κριτήριο ψήφου ακόμα και την τελευταία ώρα, κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη.
·         Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην επόμενη κυβέρνηση, ανεβάζουμε στροφές στη μαχητική διεκδίκηση και, κυρίως, δημιουργούμε προϋποθέσεις αντεπίθεσης, για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με το λαό στην εξουσία, που θα αξιοποιεί τις υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου...

Γ. Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου