Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Σινιάλο επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», με τις παρακαταθήκες των μνημονίων


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»

Σινιάλα στην κυβέρνηση ΝΔ να προχωρήσει στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των παρεμβάσεων που «εκκρεμούν» γύρω από την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων απευθύνουν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» και το ΔΝΤ, με αφορμή το συνέδριο του «Εκόνομιστ», που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.


Η κυβέρνηση από την πλευρά της, με «ντελάλη» τη λεγόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, διαβεβαιώνει «επενδυτές» και «θεσμούς» ότι θα οικοδομήσει πάνω στην «κληρονομιά» των μνημονίων και βέβαια των προκατόχων της, με ρότα τη διατήρηση των όρων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, ως όρο και προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος».
Χαρακτηριστικές είναι χτεσινές τοποθετήσεις στο συνέδριο του «Εκόνομιστ»:
  • Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Χ. Φάιλμπριφ, έβαλε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της κλιμάκωσης των «μεταρρυθμίσεων». «Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, όχι το αντίθετο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχουν χώρος και κεφάλαια για την αλλαγή της συμφωνίας σχετικά με τα πλεονάσματα.
  • Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε πως η «μεταρρυθμιστική» ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είναι καλοδεχούμενη, συμπληρώνοντας ότι από τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι «ενθαρρυντικό ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί».
Για τα δε «δημοσιονομικά κενά» στον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία έχει εντοπίσει η Κομισιόν, ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι πιθανό «να επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη και να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις».
Ο ίδιος συνέδεσε τη μείωση των φόρων που προαναγγέλλει η κυβέρνηση με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, παραπέμποντας ουσιαστικά στην περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς - συνταξιούχους.
Ενδεικτικοί είναι και οι άξονες που έθεσε για την «τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης»:

-- Διατήρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: Ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν πρέπει να αναιρεθούν «μεταρρυθμίσεις» που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων, με συγκεκριμένη αναφορά στην αγορά εργασίας. Οπως είπε, τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εξελίξεις σε επίπεδο παραγωγικότητας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

-- Συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων»: Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν «νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα», δίνοντας έμφαση στις «ανησυχητικές δημογραφικές προοπτικές» της χώρας, τις οποίες βέβαια οι «θεσμοί» συνδυάζουν με το ζήτημα των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ακόμη ότι για την ενίσχυση της παραγωγικότητας απαιτούνται μέτρα που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα και θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον «πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις».

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με τον Κλ. Ρέγκλινγκ σε «πολύ θετικό κλίμα» και - όπως επισημαίνεται σε κυβερνητική ανακοίνωση - «επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους». Ο Ρέγκλινγκ από την πλευρά του τόνισε ότι ο ESM είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει «την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», και οι δυο μαζί «υπογράμμισαν την κοινή τους βούληση για συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
  • Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής του κλιμακίου για την ελληνική οικονομία, Ντ. Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» τόνισε ότι «υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης του κλίματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις».
Οπως είπε, οι κρισιμότερες προκλήσεις για την Ελλάδα είναι «να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά υποστηρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένης όμως της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης», δείχνοντας στην κατεύθυνση μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, είπε, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ «η πρόοδος θα εξαρτηθεί επίσης από φιλόδοξες και ανανεωμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και Δικαιοσύνης».
  • Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Ντόλμαν, εστίασε μεταξύ άλλων στην «ανάγκη για περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας», για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην «ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας», σε τραπεζικό δανεισμό «φιλικό για την ανάπτυξη», καθώς και στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τη γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί μια 10ετία για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα.
Φοροαπαλλαγές και προνόμια στους ομίλους

Ο δε υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, από το βήμα του «Εκόνομιστ» επανέλαβε τους άξονες με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μηδενίζω το έργο κανενός, και βεβαίως ούτε του προκατόχου μου».

Ειδικότερα, οι προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου στην οικονομία εστιάζουν στα παρακάτω:
-- «Εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης», με επίκεντρο τις νέες φοροελαφρύνσεις που προαναγγέλλονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταξύ άλλων, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενσωματώνονται τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε Ερευνα και ανάπτυξη.

-- «Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο», με παρεμβάσεις όπως η «απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος», η κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, η «απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό».

-- «Τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία», που βέβαια αφορά και τη διοχέτευση κρατικής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως με «αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων», με «καλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», καθώς και με «σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης», δηλαδή της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις ισχυρές επιχειρήσεις κ.ο.κ.

Νέο κρατικό δάνειο από τις αγορές

Με τις παραπάνω «προδιαγραφές», ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε στην έκδοση νέου κρατικού ομολόγου 7ετούς διάρκειας, αντλώντας από τις διεθνείς χρηματαγορές κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε περίπου σε 1,9%.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι προσφορές που υπέβαλαν οι «επενδυτές» έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 12,5 δισ. ευρώ, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου