Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Εκστρατεία «ξεπλύματος» των ιμπεριαλιστών


Πληθαίνουν οι πολυδιάστατες «παρεμβάσεις» των ιμπεριαλιστών για την παρέμβαση στη συνείδηση του λαού και την κάμψη των αντιδράσεων στους σχεδιασμούς τους.
Το σχέδιο «άμβλυνσης του αντιαμερικανισμού» (στην πραγματικότητα του αντιιμπεριαλισμού) ανέβηκε σε νέα επίπεδα την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και βέβαια συνεχίζεται αμείωτα και με μεγαλύτερη ένταση με τη ΝΔ. Από ποδηλατάδες του Αμερικανού πρέσβη σε εκδηλώσεις και συναυλίες της μπάντας του αμερικανικού στρατού στα σχολεία, μέχρι στοχοποιημένα «σεμινάρια», η δραστηριότητα των προγραμμάτων της αμερικάνικης πρεσβείας και του ΝΑΤΟ έχει στο επίκεντρο επιλεγμένα τμήματα του ελληνικού λαού.
Διόλου τυχαία δεν είναι η περίοδος που η δραστηριότητα αυτή εντείνεται, καθώς όσο φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή, βαθαίνει και η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει - ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ - στη διαβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, ανεβάζοντας σε τεράστιο βαθμό τις προσδοκίες των ιμπεριαλιστών για την κυβέρνηση της ΝΔ.

***
Νεολαία, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές και δημοσιογράφοι εμπεριέχονται στις «επαφές των πολιτών», με στόχο την προώθηση «κοινών αξιών» και τη «μείωση της ξένης επιρροής». Οι «επαφές» αποτελούν μία εκ των έξι θεματικών ενοτήτων του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ - Ελλάδας, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ.
Στον τομέα των ΜΜΕ, η προπαγάνδιση στο λαό των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών προταγμάτων συνεχίστηκε με πιο πρόσφατη τη «Διεθνή Θερινή Ακαδημία», που διοργανώθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των θεματικών είχε αυτή της «καταπολέμησης της παραπληροφόρησης», που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την αντιμετώπιση τέτοιων τύπου παρεμβάσεων από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Από τους ομιλητές ξεχώρισαν ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρ. Πφλέγκερ, και ο Αμερικανός ακόλουθος Τύπου. Οι ίδιοι είχαν ξαναμιλήσει στη Θεσσαλονίκη στο «εργαστήριο για την παραπληροφόρηση», που αποτέλεσε συνέχεια των μαθημάτων «ενδυνάμωσης» δημοσιογράφων από Ελλάδα και Β. Μακεδονία.
Ανάμεσα σε αυτές τις «πρωτοβουλίες» ξεχωρίζει και η τεράστια καμπάνια εξωραϊσμού του δολοφονικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ από το γνωστό παραμάγαζο της λυκοσυμμαχίας, την «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία» (ΕΕΑΕΣ). Η ΕΕΑΕΣ είχε «οργώσει» στο πρόσφατο παρελθόν την Ελλάδα, με εκστρατεία «υποστήριξης της κοινής γνώμης στους σκοπούς του ΝΑΤΟ». Ειδική μέριμνα, ωστόσο, έχει δείξει και για την παρέμβασή της στις γυναίκες, καθώς πολλές από τις δράσεις της ΕΕΑΕΣ έγιναν σε συνέργεια με τη συγγενική της οργάνωση, «Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια - Ελλάς».

***
Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα προωθείται δυναμικά και στο εκπαιδευτικό σύστημα, με το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόγραμμα «FLEX». Σκοπός του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών είναι να σμιλευτούν οι νέοι με τις «αξίες» των ΗΠΑ και «να επηρεάσουν θετικά τις πατρίδες τους και τις κοινότητές τους».
Οι απόφοιτοι του προγράμματος εντάσσονται ύστερα σε «ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο (Alumni FLEX)» και «εργάζονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, της εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας», τομείς δηλαδή που ιεραρχεί σε έκθεσή του και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ακόμα, έχει επιβεβαιωθεί η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης να επεκταθεί αυτή η δραστηριότητα και σε φοιτητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες, μέσω του προγράμματος υποτροφιών «Fulbright».
Από τις «παρεμβάσεις» αυτές στη νεολαία δεν θα μπορούσε να λείψει και το ΕΕΑΕΣ, που έχει δημιουργήσει και «σχολή»: Το «Διεθνές Κέντρο για Σπουδές Ηγεσίας» μεταξύ άλλων πραγματοποιεί «θερινές σχολές» με προγράμματα «ανοιχτά σε φοιτητές, ερευνητές, νέους επαγγελματίες και ιδιώτες».
«Σήμα» για συνέχεια των αμερικανικών «παρεμβάσεων» στην Εκπαίδευση έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, με προσωπικό του συγχαρητήριο μήνυμα στην νέα υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, όπου σημείωσε πως υπάρχουν πολλά ακόμη σχέδια που πρέπει να προχωρήσουν στο χώρο της Εκπαίδευσης.

***
Οι στοχεύσεις αυτές βαδίζουν στην κατεύθυνση της πρόσφατης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, η οποία έθεσε την ανάγκη «κατανόησης» από τον ελληνικό λαό των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ στην περιοχή και «υποστήριξης» της συνεργασίας με αυτές. Με ιδιαίτερη έμφαση «στη νεολαία, στα κορίτσια και την επόμενη γενιά ηγετών στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία των πολιτών», η έκθεση θέτει ως στόχο την προώθηση «θετικής άποψης των αμερικανο-ελληνικών σχέσεων».
Το τελευταίο συνιστά βασική έγνοια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς διαπιστώνει ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα». Φυσικά, η αναφορά αυτή έχει να κάνει με τη διαχρονική συμβολή του ΚΚΕ στο ότι σε σημαντικά του τμήματα, ο ελληνικός λαός δεν έχει υιοθετήσει μαζικά τα προσχήματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων, διατηρώντας ζωντανά αντιιμπεριαλιστικά και αντιΝΑΤΟικά αισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου