Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι «δεν θα διευκολύνει» το ιρανικό τάνκερ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ


Δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ για πλήρη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή, που εκθέτει το λαό σε μεγάλους κινδύνους

Την αδιαπραγμάτευτη ευθυγράμμισή της με τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα και το
σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή επαναλαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την υπόθεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace-1»), το οποίο έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τους Αμερικανούς, στην αντιπαράθεσή τους με το Ιράν.

Θυμίζουμε ότι το σούπερ τάνκερ, που μεταφέρει περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αξίας 130.000.000 δολαρίων, κρατούνταν από τις βρετανικές αρχές έως την περασμένη Κυριακή για 46 μέρες στο Γιβραλτάρ, με ένταλμα των ΗΠΑ ότι παραβιάζει τις κυρώσεις μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Οταν αυτό δεν έγινε εφικτό να εξακριβωθεί, με απόφαση του δικαστηρίου του Γιβραλτάρ επιτράπηκε ο απόπλους του, με πιθανό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας, όπως καταγράφεται σε εξειδικευμένο ιστότοπο που παρακολουθεί τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Ο απόπλους του πλοίου σήμανε «συναγερμό» στις ΗΠΑ, που εκτοξεύουν απειλές προς κάθε κατεύθυνση να μη δοθεί η παραμικρή βοήθεια στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο, ειδάλλως θα θεωρηθεί «στήριξη στην τρομοκρατία». Οι απειλές αυτές αφορούν καταρχάς τις μεσογειακές χώρες που βρίσκονται πάνω στην πιθανολογούμενη ρότα του πλοίου, και βεβαίως την Ελλάδα.

«Καμιά διευκόλυνση στο πλοίο»...

Αυτό επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», διαβεβαίωνε ότι «εμείς έχουμε στείλει ένα μήνυμα σαφές ότι δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά αυτού του πετρελαίου προς τη Συρία, σε καμία των περιπτώσεων. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που έχουμε στείλει σε όλους τους τόνους».

Για να θολώσει τη μεγάλη εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου η εμπλοκή της Ελλάδας εκθέτει το λαό σε μεγάλο κίνδυνο, ο αναπ. υπουργός ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση με το δεξαμενόπλοιο είναι «μια επιχειρηματική δραστηριότητα, στην οποία μπορεί να υπάρχει κάποια κυβερνητική υποστήριξη (σ.σ. από το Ιράν), αλλά σίγουρα εδώ συζητάμε για ένα φορτίο που είναι πολύ μεγάλο, πολύ μεγάλης αξίας και το οποίο σαφέστατα μπορεί και, αν δεν καταλήξει στη Συρία, έχει αυτοτελή αξία, και μπορεί να ξεφορτώσει σε οποιοδήποτε άλλο διυλιστήριο στο οποίο θα μπορούσε να το δεχτεί, όχι βέβαια της Ευρώπης».

Λίγο νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει εταίρους και «συμμάχους» ότι «δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ιράν. Δεν μας έχει ζητήσει κανένας από την κυβέρνηση του Ιράν οτιδήποτε» και ότι «δεν νομίζω ότι εμπλέκεται η κυβέρνηση του Ιράν σε αυτή την ιστορία». Κι όλα αυτά, όταν η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν έχει χτυπήσει «κόκκινο», με τις ΗΠΑ να απειλούν «θεούς και δαίμονες» και τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μ. Τζ. Ζαρίφ να προειδοποιεί ότι θα απαντηθεί αποφασιστικά οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε βάρος του πλοίου.

Με αφορμή την όλη συζήτηση, ο αναπ. ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε έμμεσα και τη συζήτηση για ελληνική συνδρομή στη ναυτική δύναμη που συγκροτούν οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, λέγοντας ότι «μας απασχολεί πάρα πολύ η ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο. Υπάρχουν πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων που διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ. Θέλουμε να διατηρείται η ασφαλής διέλευσή τους»...

Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ


Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις απειλές προς όλους με αφορμή την υπόθεση του δεξαμενόπλοιου. Μιλώντας προχτές βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε ότι «όποιος αγγίξει το δεξαμενόπλοιο, όποιος το υποστηρίξει, όποιος επιτρέψει τον ελλιμενισμό του, διακυβεύει να δεχτεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τη συγκρότηση «διεθνούς» ναυτικής δύναμης στα Στενά του Ορμούζ, με πρόσχημα την «ασφαλή ναυσιπλοΐα», ήταν ακόμη πιο επιθετικός, λέγοντας: «Στενεύει ο χρόνος για τον περιορισμό του δυναμικού του τρομοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να δει το νέο χάος που μπορεί να δημιουργήσει το Ιράν όταν απελευθερωθεί και πρέπει να το εμποδίσει», καθώς αποτελεί «τη μεγαλύτερη συνεχιζόμενη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, υπογράμμισε με νόημα το έντονο ρωσικό «ενδιαφέρον για τον Περσικό Κόλπο» και επέκρινε την προσπάθεια του Πομπέο να εμφανίσει το Ιράν «σαν τη μοναδική πηγή προβλημάτων, ένα είδος αυτοκρατορίας του Κακού»! Επισήμανε πως η αύξηση των στρατευμάτων στην περιοχή «ελλοχεύει τον κίνδυνο ένα και μόνο συμβάν να δημιουργήσει σύγκρουση με πιθανώς απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο Αντρέας Μιχαέλις, υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που έχει απορρίψει προς το παρόν τη συμμετοχή στη ναυτική αποστολή των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ, πρότεινε «διπλωματικά μέσα για την επίλυση όλων των ζητημάτων» και επανέλαβε την υποστήριξη της Γερμανίας στη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διότι «δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική».
Μερικές ώρες μετά τη συζήτηση στο ΣΑ του ΟΗΕ, η Αυστραλία ανακοίνωσε και επίσημα πως θα συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή των ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας και του Μπαχρέιν.

Ιρανικές προειδοποιήσεις

Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ Ματζίντ Ραβανσί χαρακτήρισε την πολιτική των ΗΠΑ μία από τις αιτίες αστάθειας και ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή, «δείχνοντας» τους περίπου 70.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. «Σχεδόν όλες οι 41 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή το 2018 ήταν αμερικανικές, από τέσσερις που ήταν το 1990», είπε και πρόσθεσε ότι «η συνεχής ροή αμερικανικών όπλων έχει μετατρέψει την περιοχή σε πυριτιδαποθήκη».

Χτες επίσης ο Πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, μετά τη συνάντησή του με τον ανώτατο Σιίτη ιερωμένο Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε πως εάν εκμηδενιστούν οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, τότε «οι διεθνείς υδάτινοι δίαυλοι δεν θα έχουν την ίδια ασφάλεια με πριν» και κατέληξε λέγοντας ότι «η μονομερής πίεση εναντίον του Ιράν δεν μπορεί να είναι προς όφελός τους και δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους στην περιοχή και στον κόσμο».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τέλος πως η χώρα του μπορεί να ενεργήσει «απρόβλεπτα», ως απάντηση στις «απρόβλεπτες» πολιτικές των ΗΠΑ.

Ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου