Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Τα «κροκοδείλια δάκρυα» του Μακρόν και της ΕΕ για την καταστροφή του Αμαζονίου


-Πως είναι δυνατόν να εισάγεις κρέατα και ζάχαρη από τις περιοχές του Αμαζονίου που υλοτομεί ο Μπολσονάρο και να μιλάς για στόχους περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Αυτό το ερώτημα απευθύνουν οικολογικές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και συνδικάτα της Λατινικής Αμερικής στους πολιτικούς της ΕΕ που υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Mercosur. Η Mercosur περιλαμβάνει την Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη.


Τα προϊόντα που θα εισάγονται, είναι κρέας, ζάχαρη, αυγά,αιθανόλη, χυμοί φρούτων, νες καφέ και ρύζι.

Η σύναψη της συμφωνίας έγινε τον Ιούλιο μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων και επιτεύχθηκε μετά την άνοδο στην εξουσία των δεξιών και ακροδεξιών κυβερνήσεων στην Αργεντινή και Βραζιλία.

Η ΕΕ θα μπορεί να εξάγει χωρίς δασμούς, γύρω στα 4 δις ευρώ τον χρόνο επωφελούνται τα Ευρωπαϊκά μονοπώλια, αυτοκίνητα , μοτέρ, χημικά, φάρμακα και ρούχα και θάχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε δημόσιους διαγωνισμούς αναφορικά με τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και συγκοινωνίες.

Οι αγροτικές οργανώσεις των χωρών της ΕΕ είναι και αυτές αρνητικές σε αυτή την εξέλιξη. Δεν υπάρχουν οι ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές και ο έλεγχος στις χώρες εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά στην παραγωγή κρέατος, δηλώνουν. Εκτός αυτού κινδυνεύουν πολλές αγροτικές καλλιέργειες μικρού μεγέθους στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό που θα προκύψει ακόμη πιο σκληρός.

Ο πρώην σύμβουλος του Μακρόν στα θέματα περιβάλλοντος αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να υπογράφηκε αυτή η συμφωνία σε σχέση με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής. Το ελεύθερο εμπόριο είναι εχθρός των στόχων για το κλίμα, προσθέτει.

-Ο Μπολσονάρο είναι γνωστό πως θέλει να υλοτομήσει τον Αμαζόνιο για να επεκτείνει μεταξύ των άλλων την αγροτική παραγωγή και εμείς του δίνουμε το κίνητρο, συμπληρώνει.

Τα γαλλικά μονοπώλια όμως διεκδικούν την μερίδα  του λέοντος από αυτή την συμφωνία και έτσι ο Μακρον καταδικάζει στα λόγια από την μιά και προωθεί την εμπορική συμφωνία από την άλλη.

Από την άλλη ο Γιούνγκερ αποκαλεί την συμφωνία ιστορική και η Cecilia Malmström επίτροπος εμπορίου της ΕΕ είναι πολύ ικανοποιημένη.

Μένει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να αποδείξουν με ποιους είναι αφού η συμφωνία θα επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Ιδιαίτερα η Ελληνική που δεν έχει κανένα άμεσο συμφέρον πχ από τα αδασμολόγητα αυτοκίνητα και τα μοτέρ προς την Λατινική Αμερική αφού δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή, να δούμε αν εγκρίνει την συμφωνία που σε βάθος χρόνου θα καταστρέψει και άλλους Έλληνες αγρότες. Όχι ότι έχουμε και καμιά αμφιβολία για τη στάση της αλλά θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τα επιχειρήματα. Να θυμίσουμε πως ο Ελληνικός λαός ξαναέφαγε κρεάτα από την Αργεντινή. Τα σάπια κρέατα του Μπαλόπουλου επί χούντας…

Οι πυρκαγιές του Αμαζονίου δεν προέκυψαν μόνο τον Αύγουστο. Οι 70 και παραπάνω χιλιάδες πυρκαγιές καίνε όλο τον χρόνο. Ακόμη και τότε που γινόταν οι διαπραγματεύσεις. Και τότε που ο Μπολσονάρο δήλωνε πως δεν τον ενδιαφέρει η τύχη των Ινδιάνων, ότι θέλει να επεκτείνει την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, ότι θα δώσει άδειες για ορυχεία στο δάσος του Αμαζονίου και θα κατασκευάσει δρόμο που θα το διασχίζει. Ήταν εκεί οι διαπραγματευτές της ΕΕ όταν δόξαζε σαν ήρωες τους βασανιστές της στυγνής δικτατορίας της Βραζιλίας. Όμως τα συμφέροντα των μονοπωλίων, το κυνήγι του κέρδους και το άνοιγμα νέων αγορών είναι υπεράνω οποιασδήποτε ευαισθησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου