Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Η «ενοχλητική σκόνη» των Εξαρχείων


Ας ξεκινήσουμε με τα τυπικά στοιχεία για τη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια, όπως την καταγράφει το ΑΠΕ – ΜΠΕ:

Στην μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε τέσσερα κτίρια στην περιοχή των Εξαρχείων που τελούσαν υπό κατάληψη, εντοπίστηκαν συνολικά 143 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ προσήχθησαν τρία άτομα. Από τους 143, που οδηγήθηκαν στη
Διεύθυνση Αλλοδαπών για περαιτέρω έλεγχο των εγγράφων τους, οι 57 είναι άνδρες, οι 51 γυναίκες και οι 35 ανήλικοι, από Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραία και Τουρκία.

Σημειώνεται, ότι οι 143 αλλοδαποί ήταν σε δύο κτίρια στην οδό Σπύρου Τρικούπη, ενώ τα τρία άτομα που προσήχθησαν διέμεναν σε κτίριο επί της οδού Καλλιδρομίου. Από τα τρία αυτά άτομα, οι δύο είναι Έλληνες και ο τρίτος Γάλλος. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε συλληφθεί για επίθεση σε βάρος αστυνομικών, στο κέντρο της Αθήνας. Οσον αφορά το τέταρτο κτίριο, που τελούσε υπό κατάληψη, στην οδό Φωτήλα, ήταν άδειο την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης. Όλοι οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για περαιτέρω έλεγχο των εγγράφων τους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, δεν βρέθηκαν ναρκωτικά στα τέσσερα αυτά κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη.

Πάμε τώρα στις δύο φωτογραφίες:

Αριστερά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάζει τη γνωστή φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη, που με το φακό του κατάφερε να απεικονίσει με ανθρωπιά και ουσία το ταξίδι ελπίδας και απελπισίας των προσφύγων και των μεταναστών. 
Δεξιά μια από τις πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια…
Εκκένωση κατάληψης προσφύγων και μεταφορά παιδιών σε λεωφορεία Σ.τρικουπη εξαρχεια pic.twitter.com/SrHoqAXKWq
— nikos christofakis (@ChristofakisN) August 26, 2019

Με «θέα« τους πρόσφυγες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συνηθίζει» να κοιτά τους πρόσφυγες από μακριά… Ας υπενθυμίσουμε την επίσκεψη του (Φεβρουάριος 2017) στον καταυλισμό της Μόριας, όταν έφτασε μέχρι τη Λέσβο αλλά δεν κατάφερε να δει τους ανθρώπους από κοντά.  



Γιατί δεν τα κατάφερε;
Ο ίδιος το είχε ερμήνευσε ως εξής:«Δυστυχώς, η εικόνα την οποία είδα σήμερα στην Μόρια από πάνω, διότι δεν μπήκα στον χώρο -και δεν μπήκα στον χώρο, διότι για να μπω έπρεπε να συνοδεύομαι με δύο διμοιρίες αστυνομικών και προφανώς και δεν επιβάρυνα την ελληνική αστυνομία με μια τέτοια  κίνηση- αλλά η εικόνα που είδα, δυστυχώς, είναι μια εικόνα αποκαρδιωτική».
Είχαμε γράψει τότε (https://www.imerodromos.gr/me-thea-tous-prosfyges-sth-moria/): 

Προκύπτει ένα πρώτο ερώτημα από την επιλογή και τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας: Γιατί χρειαζόταν δύο διμοιρίες για μπει στον καταυλισμό;Δεν πρόκειται να κάνουμε εύκολες κρίσεις. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την ασφάλεια του πρέπει να υπάρχουν ορισμένα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Είναι προφανές, επίσης, πως και ο ίδιος κρίνει πότε κινδυνεύει περισσότερο.

Εδώ, πάντως, μιλάμε για έναν καταυλισμό προσφύγων, με ό,τι αυτό σημαίνει. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν περάσει ένα ταξίδι ελπίδας και απελπισίας, μέσα από απίστευτες διαδρομές σε στεριά και θάλασσα. Μιλάμε για ανθρώπους που ζούνε σε άθλιες συνθήκες, σε χώρους που μοιάζουν με στρατόπεδα κράτησης και συγκέντρωσης. Λίγες μέρες πριν οι σκηνές των προσφύγων «θάφτηκαν» στο χιόνι. Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μόρια, μόνο το τελευταίο διάστημα.

Όποιος πει ότι, μετά από μια τέτοια διαδρομή και μια καθημερινότητα «θαμμένη» στο κρύο, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του εξαγριωμένο και απελπισμένο, θέλει να αυτοανακηρυχθεί «υπερ- άνθρωπος». Στην ουσία, βέβαια, λέει ότι δεν θα είχε ποτέ ζωή πρόσφυγα, διότι είναι «ανώτερος». Άρα γιατί να κατανοήσει αυτή την «ειδική κατηγορία» ανθρώπων;.. 

Ας τα κρατήσουμε αυτά και ας τα αφήσουμε για λίγο στην άκρη για να επανέλθουμε στον κύριο Μητσοτάκη και το επιτελείο του -μεταξύ των οποίων και ο κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης- που για να μπουν στον καταυλισμό  της Μόριας χρειάζονταν δύο διμοιρίες. Πάντως, μιας και μιλάμε για εικόνες, δεν ξέρουμε πραγματικά ποια θα ήταν η πιο «όμορφη». Αυτή του κυρίου Μητσοτάκη με τις δύο διμοιρίες να τον προστατεύουν μέσα στον καταυλισμό των προσφύγων ή αυτή που τελικά έμεινε από την επίσκεψή του; Η εικόνα του προέδρου της Ν.Δ να ατενίζει «από πάνω» τους πρόσφυγες.

Και τώρα οι …κουρασμένες διμοιρίες και η «επιβάρυνση» της αστυνομίας.  Η «επιβάρυνση» των δύο διμοιριών δεν θα εξασφάλιζε στον πρόεδρο της ΝΔ αυτό που υποτίθεται πως ήθελε; Δεν θα είχε από κοντά (και όχι «από πάνω») εικόνα για την κατάσταση στη Μόρια; Αυτός δεν ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του; Αδυνατούμε να μην σχολιάσουμε τις …κουρασμένες διμοιρίες. Πριν λίγες μέρες δεν ήταν που επιστρατεύτηκε μια διμοιρία για να αντιμετωπίσει 30 απλήρωτες καθαρίστριες, μήπως και πλησιάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου; 

Επί κυβερνήσεων ΝΔ (ή κυβερνήσεων με τη συμμετοχή της ΝΔ), που ήταν υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πόσες και πόσες φορές πολλές διμοιρίες «κουράστηκαν» για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις του εχθρού λαού; Εκεί, μάλλον, δεν είναι «επιβάρυνση» της αστυνομίας, είναι …καθήκον.

Έχει τόσο μεγάλη σημασία, τελικά, εάν μπήκε ο κύριος Μητσοτάκης στον καταυλισμό της Μόριας; Έτσι όπως έγινε, ναι, είναι θέμα. Προφανώς, το βασικό και κυρίαρχο είναι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, που σίγουρα δεν θα είχαν να κερδίσουν κάτι συναντώντας τον πρόεδρο της ΝΔ. Η αντιμετώπισή τους, όμως, ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο από την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου δείχνει πολλά.

«… νόμιζα ότι έβλεπα εικόνες από τη Συρία» 

Ο κύριος Μητσοτάκης, επιπλέον, έχει μια… περίεργη αντίληψη για τις εικόνες που βλέπει:
«Έβλεπα τις εικόνες από τα καμένα Εξάρχεια και νόμιζα ότι έβλεπα εικόνες από τη Συρία» (από ομιλία του στην Τρίπολη – 8/12/2018 ). 


Να σημειώσουμε πως η δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη (για τις εικόνες από επεισόδια στα Εξάρχεια), λίγους μήνες πριν, δεν ήταν μια «γκάφα». Ήταν μια δήλωση – ντροπή. Αρκεί μόνο να δούμε τα στοιχεία από το έγκλημα διαρκείας στη Συρία (σίγουρα οι «εικόνες» είναι ακόμα χειρότερες στις μέρες μας):
  • Από τον Μάρτιο του 2011, όταν και ξεκίνησε ο ανελέητος βομβαρδισμός της Συρίας και στα χρόνια που ακολούθησαν με τις συγκρούσεις να μαίνονται, οι άμεσοι και έμμεσοι νεκροί από τον πόλεμο ξεπερνούν τους 500.000 ανθρώπους.
  • Το 13% του πληθυσμού έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη της κρίσης τον Μάρτιο του 2011.
  • Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραυματιστεί
  • Το προσδόκιμο ζωής έπεσε από τα 70 χρόνια το 2010 στα 55,4 το 2015.
  • Πάνω από 6,5 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι εντός της χώρας, πάνω από 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες.
  • Ο συνολικός πληθυσμός της χώρα έχει μειωθεί κατά 25% και ένα μεγάλο κύμα προσφύγων εγκαταλείπει με κάθε μέσο τη χώρα.
  • Το 2015 ανακοινώθηκε ότι η Συρία ζει σχεδόν χωρίς καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα καθώς το 83% του δικτύου ηλεκτροδότησης δεν λειτουργεί εξαιτίας του πολέμου.
  • Το 80% και πλέον των πολιτών ζει κάτω από το όρια της φτώχειας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016. 
Αν θέλουν οι Μητσοτάκηδες να ενημερωθούν για τους δολοφόνους της Συρίας μπορούν να διαβάσουν εδώ. Όπως και να έχει, πάντως, εάν ο πρωθυπουργός είχε δει εικόνες από τη Συρία και από τα Εξάρχεια μάλλον θα ντρεπόταν να κάνει τέτοιο παραλληλισμό. Μάλλον… 

«Τα πραγματικά Εξάρχεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Ας γυρίσουμε πάλι στα Εξάρχεια, όπου η Αστυνομία σήμερα «αντιμετώπισε» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πώς έχει στο μυαλό του ο κύριος Μητσοτάκης τα Εξάρχεια; Σύμφωνα με δήλωση του (συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας 16/12/2017)
«εάν δεν δαμάσει κανείς τα εσωτερικά του Εξάρχεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά Εξάρχεια της κοινωνικής ζωής» (33.30 στο βίντεο).

Για να μην αδικήσουμε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να διευκρινίσουμε ότι πηγή αυτής της… φιλοσοφημένης μπούρδας είναι ο κύριος Στέλιος Ράμφος, ο οποίος υποστήριξε: «Είναι τα εσωτερικά μας Εξάρχεια που δημιουργούν τα εξωτερικά Εξάρχεια. Εκεί είναι το πρόβλημα» (29.38 στο βίντεο).

Θα «ξεβρωμίσουν» τα Εξάρχεια, «θα πάθουμε όλοι την πλάκα μας»

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια, όπου… συχνάζει κι ένας ΛΟΚατζής (για 16 δευτερόλεπτα), έχουν «διαφημιστεί» πολύ αλλά και είχαν προαναγγελθεί από έναν άλλον κύριο.Όχι, δεν εννοούμε τον «ειδικό», τον αρμόδιο υπουργό, κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κύριος στον οποίο αναφερόμαστε είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και το όνομα του είναι Σταύρος Μπαλάσκας. Χωρίς κανένα πρόσχημα είχε δηλώσει ότι όταν δοθεί «πολιτική εντολή» η αστυνομία θα «ξεβρωμίσει» τα Εξάρχεια και «θα πάθουμε όλοι την πλάκα μας»

Η δήλωση – απειλή του Στ. Μπαλάσκα έγινε στις 6 Ιουλίου 2019 στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 fm. Συγκεκριμένα: 

«Όταν δοθεί πολιτική εντολή στην αστυνομία να ”καθαρίσουμε” τα Εξάρχεια  -και ιδιαίτερα από τα εγκληματικά στοιχεία διότι έχει αποδειχθεί πλέον ότι η τρομοκρατία με τους ποινικούς και τους ψευδοαναρχικούς- ψευδοϊδεολόγους έχουν μία ώσμωση και όλοι μαζί αυτοί δρουν εκ του παραλλήλου – τότε θα πάθουμε όλοι την πλάκα μας, έτσι να το πούμε στην καθομιλουμένη.  Δηλαδή τι εννοώ; Θα βγάλουμε τόσα ναρκωτικά, τόσα όπλα, τόσες παράνομες πράξεις και τόσους παράνομους ανθρώπους που ενδεχομένως να κρύβονται εκεί μέσα που πάρα πολύς κόσμος θα τρίβει τα μάτια του. Αυτοί οι πολιτικοί οι οποίοι θα δώσουν την εντολή να γίνει αυτό πιστεύω – είναι προσωπική μου άποψη – ότι θα κριθούν θετικά. Είναι ένα κατά βάση ”ξεβρώμισμα” μίας ιδιαίτερης περιοχής, η οποία είναι στο κέντρο των Αθηνών και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Θα έπρεπε να είναι τουριστικός προορισμός και όχι αυτό το χάλι που έχει τώρα».

«Σκόνη», «σκουπίδια» και «ηλεκτρική σκούπα»

Ο ίδιος κύριος, στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μίλησε ξανά σήμερα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι στα Εξάρχεια οι πρόσφυγες είναι «σκόνη» (με «ενοχλητικό χαρακτήρα»), και πως στις καταλήψεις της περιοχής – που τις έχουν «σκληροί ποινικοί, ακροαριστεροί, ακροαναρχικοί, άνθρωποι ιδιαίτεροι» (όλα ένα στο μυαλό του αστυνόμου) – βρίσκονται τα «πραγματικά σκουπίδια»

Η αστυνομία, σύμφωνα με την περιγραφή του, είναι μια «αθόρυβη, νέας τεχνολογίας, ηλεκτρική σκούπα» που θα «ρουφήξει» τα «σκουπίδια».  Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις – «σκουπίδια»: 


Με «θέα» τους πρόσφυγες, λοιπόν, και με «ηλεκτρική σκούπα» την αστυνομία που θα «ρουφάει» ανθρώπους – «σκόνη» και ανθρώπους – «σκουπίδια». Κι αυτό δεν λέγεται απανθρωπιά και βαρβαρότητα, αλλά «κανονικότητα». 



ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου