Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Ουίλιαμ Φόστερ


Πεθαίνει, 1/9/1961, ο παλαίμαχος κομμουνιστής συνδικαλιστής Ουίλιαμ Φόστερ, τέως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ ΗΠΑ.

Ουίλιαμ Φόστερ, ο συγγραφέας της «Ιστορίας του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος»

Στις 24 Φεβρουαρίου 1881 γεννιέται ο Ουίλιαμ Φόστερ. Επιφανής παράγων του αμερικανικού και του παγκόσμιου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κομμουνιστικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.


 Ο Φόστερ ήταν εργάτης της χαλυβουργίας και διακρίθηκε για την αγωνιστικότητά του στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Αναδείχθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργατών χαλυβουργίας και πρωτοστάτησε στη μεγάλη απεργία του κλάδου το Σεπτέμβρη του 1919, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 365 χιλιάδες εργαζόμενοι.


Το 1920, επικεφαλής μιας ομάδας επαναστατών εργατών, εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1921, ο Φόστερ και άλλοι γνωστοί εκπρόσωποι του αμερικάνικου συνδικαλιστικού κινήματος συγκρότησαν το Σύνδεσμο Φίλων της Σοβιετικής Ρωσίας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση του νεαρού τότε σοβιετικού κράτους.

Στο συγγραφικό του έργο, κορυφαία θέση έχει η «Ιστορία του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος». Αναδείχθηκε στη θέση του προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ.

Ηρακλής Κακαβάνης

«Η ιστορία των τριών διεθνών»
από την βιβλιοθήκη του  gkagkarin 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου