Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ο λαός να ξεσηκωθεί ενάντια στην ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις


Ο λαός μας επιβάλλεται να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει να μην ανανεωθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και τα πυρηνικά και για να κλείσει η βάση της Σούδας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, τα μέλη της οποίας ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Στην τοποθέτησή του ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιεί τις συμφωνίες με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ, εμπλέκοντας κι αυτή τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για το λαό. Αναφέρθηκε στη συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ που μετά τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ προχωρά στη δεύτερη φάση του και έχει επιδίωξη τη μονοετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δηλαδή τη συμφωνία για τις βάσεις και τα πυρηνικά να την κάνει πολυετή που σημαίνει και πολυετή έλεγχο της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ και ένταξη στη συμφωνία των βάσεων που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη.

Πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι στα κράτη ανάσχεσης, είναι στην πρώτη γραμμή των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και έχει στοχοποιηθεί.

Χαρακτήρισε απαράδεκτες και επικίνδυνες τις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ να αναγνωρίζει τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, την αποστολή φρεγάτας κατά του Ιράν και την αναβάθμιση των σχέσεων με την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Για τα Ελληνοτουρκικά σημείωσε πως είναι αβάσιμη η προσπάθεια αιτιολόγησης της τουρκικής επιθετικότητας στη βάση επιδερμικών αναλύσεων ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, οι κινήσεις της είναι για εσωτερική κατανάλωση ή πως είναι ταραξίας. Πρόσθεσε ότι έτσι καλλιεργείται εφησυχασμός στο λαό και αποκρύπτεται η ουσία, ότι το τουρκικό αστικό κράτους έχει υψηλού επίπεδου γεωστρατηγικές στοχεύσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και της περιοχής. Δημιουργεί τετελεσμένα και βάζει νέες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι τα γεωτρύπανα της ΝΑΤΟικής Τουρκίας τρυπάνε την ΑΟΖ της Κύπρου και παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ στην Αμμόχωστο μιλούν για προξενείο και πως αυτά είναι προεόρτια εποικισμού. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά πως στις συνθήκες αυτές είναι δυνατόν να οικοδομηθούν δικοινοτικές συνομιλίες που θα φέρουν δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που θα τερματίσει την κατοχή και θα αποδιώξει τον τουρκικό στρατό, θα κλείσει τις ξένες ΝΑΤΟικές βρετανικές βάσεις και θα εξαλείψει το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, λύση με μια Κύπρο ενιαία ανεξάρτητη, δηλαδή ένα κράτος με μία και μόνη κυρία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Υπογράμμισε πως και οι ΗΠΑ και ΕΕ καλλιεργούν το έδαφος για συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση του Αιγαίου και πρόσθεσε ότι βγαίνουν διάφοροι λαγοί που προπαγανδίζουν αυτή την εκδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου