Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής»,


«Δεν είμ’ εγώ σπορά της τύχης
ο πλαστουργός της νιας ζωής
Εγώ ’μαι τέκνο της ανάγκης
κι ώριμο τέκνο της οργής»


Κυκλοφορεί, 22/9/1968, το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής», Οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Ο «Οδηγητής» ήταν το πρώτο μέσο με το οποίο, το Σεπτέμβρη του ‘68, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας έκανε γνωστή την ίδρυσή της. Λίγο αργότερα η είδηση επιβεβαιώθηκε από τη «Φωνή της Αλήθειας», τον τότε ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ, αλλά και από τον παράνομο «Ριζοσπάστη».
Η ΚΝΕ, οργάνωση ζωντανή με υπόσταση και δεσμούς με τη νεολαία από τα πρώτα της κιόλας βήματα, ήταν φυσικό να παρουσιαστεί από το δικό της δημοσιογραφικό όργανο που τη συντροφεύει ως και σήμερα.


Είναι πολύ σημαντικό ότι ο «Οδηγητής» έχει κοινή αρχή με την ΚΝΕ, ότι δεν προέκυψε απλώς στην πορεία. Είναι άλλη μια απόδειξη του πόσο καλά είχε κατανοηθεί ότι ένα κομμουνιστικό κόμμα, μια κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας δεν μπορεί να υπάρχει, να δρα και να λειτουργεί ολοκληρωμένα χωρίς δημοσιογραφικό όργανο, χωρίς περιοδική-τακτική έκδοση. Σε άλλες συνθήκες αυτό το συμπέρασμα και η εφαρμογή του στην πράξη θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της δράσης και της εμπειρίας της ΚΝΕ. Θα μπορούσε να προέκυπτε δηλαδή ο «Οδηγητής» στην πορεία ύστερα από πειραματισμούς και δοκιμές. Στην περίπτωση όμως της ίδρυσης της ΚΝΕ τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η κομμουνιστική οργάνωση της νεολαίας δεν ήταν για τα ελληνικά δεδομένα κάτι πρωτόγνωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου