Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Άθλια προώθηση της «θεωρίας των δύο άκρων» από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στην έμμεση προώθηση της άθλιας και ανιστόρητης εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό επιδίδεται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με άρθρο που αναδημοσιεύει σήμερα (24 Σεπτέμβρη) στην στήλη «Ιδέες & Απόψεις».


Πιο συγκεκριμένα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναδημοσιεύει κείμενο του βρετανού μεγαλοδημοσιογράφου Gideon Rachman, αρθρογράφου των Financial Times, το οποίο τιτλοφορείται «Η ζωή, το πεπρωμένο και η επίθεση στον φιλελευθερισμό». Διόλου τυχαία, ο Rachman επιλέγει να παρουσιάσει στο άρθρο του το βιβλίο του ρώσου δημοσιογράφου και συγγραφέα Βασίλι Γκρόσμαν «Ζωή και Πεπρωμένο».

Στην προσπάθεια του να στηρίξει το… «φιλελεύθερο ιδεώδες» και την «ατομική ελευθερία» (με λίγα λόγια την καπιταλιστική ιδιοκτησία), ο Rachman επιδίδεται στο αγαπημένο σπορ των αστών δημοσιογράφων: τον αντικομμουνισμό. Αναφερόμενος στο βιβλίο του Γκρόσμαν, γράφει μεταξύ άλλων:

«Το «Ζωή και Πεπρωμένο» διηγείται το τρομερό κακό που προκάλεσαν ο σταλινισμός και ο ναζισμός στα άτομα εν ονόματι μιας ευρύτερης ομάδας – του προλεταριάτου ή της «Αρίας φυλής». Τα λόγια του Γκρόσμαν είναι επίκαιρα όμως και στη δική μας, την πολύ μετριοπαθέστερη εποχή».

Να λοιπόν, για άλλη μια φορά, η προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό και η – χυδαία και ποταπή – ανάμειξη της ταξικής πάλης με την αρρωστημένη, φριχτή ναζιστική θεωρία της «αρίας φυλής»! Η τακτική αυτή του Rachman (να εξομοιώσει τον Στάλιν με τον Χίτλερ) είναι άλλωστε γνωστή. Μόλις πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα με το οποίο επιχειρείται η πλήρης διαστρέβλωση της ιστορίας και η ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών.

Στο τέλος του άρθρου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μας ενημερώνει ότι τα «κείμενα που φιλοξενούνται απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου». Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις αναδημοσιεύσεις του Πρακτορείου. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιλέγει τι θα δημοσιεύσει και ως εκ τούτου έχει την ευθύνη για τις απόψεις που εμφανίζονται στις σελίδες του. Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: Γιατί το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέλεξε το συγκεκριμένο άρθρο, με τις συγκεκριμένες ανιστόρητες αναφορές στη θεωρία των δύο άκρων και μάλιστα λίγες μόλις μέρες μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου