Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

«Όχι» στους σχεδιασμούς για καύση απορριμμάτων


Σε ξεσηκωμό απέναντι στους σχεδιασμούς ΕΕ, κυβέρνησης - κεφαλαίου για το ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων καλεί το ΚΚΕ και μέσα από την εκδήλωση που διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» οι ΤΟ Βιομηχανίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης  του ΚΚΕ,  παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις του για τους σχεδιασμούς σε επίπεδο Περιφέρειας

Κεντρικής Μακεδονίας και τις προτάσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέμα της εκδήλωσης είναι «Οι επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων στην υγεία του λαού και το περιβάλλον και οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Θα μιλήσουν ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας, και ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.
Σήμερα, ενόψει της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Παύλου Μελά, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο περιβάλλον και την υγεία του λαού. Όπως είπε, «με βάση και τις μελέτες επιστημονικών φορέων η καύση RDF - SRF που χρησιμοποιείται ως φθηνό καύσιμο έχει ως αποτέλεσμα παραγωγή και εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες και φουράνια. Η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου σε διοξίνες προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλές ακόμα διαταραχές».

Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης (δήμοι και Περιφέρεια) που συντάσσεται με τον εθνικό σχεδιασμό που στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ προωθεί την καύση.

Ανέδειξε ότι «είναι ο ίδιος δρόμος ανάπτυξης που ξεριζώνει τους πνεύμονες της γης με οικολογικές καταστροφές, όπως αυτή του Αμαζονίου και σπέρνει καρκίνο στους λαούς για να μπορούν οι τσιμεντοβιομηχανίες, ανά τον κόσμο, να αυγατίζουν τα κέρδη τους ακόμα περισσότερο».

Και κάλεσε το λαό να μη χάσει ούτε λεπτό, να ξεσηκωθεί ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Να διεκδικήσει: Να μην προχωρήσει η καύση των απορριμματογενών καυσίμων RDF. Να σταματήσει τώρα η καύση πετ κοκ και σκουπιδιών από το «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας.

Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
Βελτίωση πλευρών της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων.

Πλήρη κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο στα εργοστάσια και στις μονάδες καύσης, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου (δείτε εδώ βίντεο).

Ο Βασίλης Μπαλτίκας, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΚΟΚΜ, σημείωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. «Ο πλανήτης κινδυνεύει από την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη ως σύνολο και γι' αυτό η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος είναι αδύνατη κάτω από τις συνθήκες κυριαρχίας των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής. Γι' αυτό και η διαχείριση απορριμμάτων, συνολικά η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των καπιταλιστών, αλλά να γίνει στοιχείο της πάλης του εργαζόμενου λαού για την εργατική εξουσία, την ανατροπή των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που τα υπηρετούν».

Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων που στο πλαίσιο της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της, στο πλαίσιο του εργατικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα, θα αντιμετωπίζει και εξασφαλίζει συνδυασμένα την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων μέσω του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τον καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) και διαχείριση - επεξεργασία - ανακύκλωση των απορριμμάτων. Ότι η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, με επαρκές προσωπικό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού, άσκηση περιβαλλοντικού ελέγχου, απαλλαγμένου από συμφέροντα, κέρδη και νομοθεσία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου (δείτε εδώ βίντεο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου