Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019

Κάλαντα της ΕΠΟΝ τον Δεκέμβρη του 1944


Μια συγκινητική και ενδιαφέρουσα μαρτυρία, σ. Κώστας Ξένος, παλαίμαχος ΕΠΟΝίτης, για τα αγωνιστικά κάλαντα της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, μέσα στη φλόγα των μαχών του Δεκέμβρη του 1944:
«Πλησίασαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 1945», αναφέρει ο Κ. Ξένος, «και ένας έριξε την ιδέα να βγούμε να πούμε τα κάλαντα, να μαζέψουμε γλυκά και βιβλία για να τα πάμε στα νοσοκομεία Δαφνίου και Ελευσίνας που νοσηλεύονταν τραυματίες του ΕΛΑΣ και άμαχοι από τους καθημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Δε θυμάμαι ποιος έφτιαξε τους στίχους και τους προσάρμοσε στο σκοπό, είχαν όμως επίκαιρο πνεύμα, ταιριαστό στην κατάσταση των ημερών και άρεσαν πολύ».
«Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά κάναμε με τους τραυματίες στα νοσοκομεία που ανέφερα», προσθέτει και δίνει την ευχή του για το σήμερα: «Οι ΚΝίτες μας, η νέα γενιά κομμουνιστών, να συνεχίσετε τον αγώνα μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού, να μας φτάσετε και να μας ξεπεράσετε!»

Οι στίχοι από αυτά τα αγωνιστικά κάλαντα που έψαλε η ΕΠΟΝ μέσα στην ηρωική μάχη του Δεκέμβρη του 1944, όπως τους συγκράτησε και μας τους παραθέτει ο Κ. Ξένος, έχουν ως εξής:


Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
Λαοκρατία Λευτεριά
Στη χώρα μας θ' ανθίσει
Και το φασισμό θα σβήσει

***

Αγιος Βασίλης έρχεται
Κι ο βασιλιάς δεν έρχεται
Να μείνει στην Αγγλία
Και ας φτιάξει εκεί δικτατορία

***

Ο Παπανδρέου ο χαλβάς
Λένε πως ντύθηκε τσολιάς
Και ζήτησε απ' το Ράλλη
Τα τσαρούχια του να βάλει

***

Ερχεται ο Σκόμπυ ο τρυφερός
Του Ντούτσε διάδοχος σωστός
Απ' τη Μεγάλη Βρετανία
Μα κωλώνει στα Χαυτεία

***

Κει πέρα βρίσκει τον ΕΛΑΣ
Του λέει «Σκόμπυ δεν περνάς»
Κι αυτός μαζεύει την ουρά του
Οπως μάζευε ο Ντούτσε τα φτερά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου