Αντικομμουνιστική ομιλία του Κώστα Τασούλα σε σπουδαστές ΝΑΤΟϊκής
σχολής που επισκέφθηκαν το κοινοβούλιο.
Επιμένει σε δημόσιες τοποθετήσεις που αποπνέουν αντικομμουνισμό παλαιάς κοπής ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Έτσι, μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, σε ομιλία του… θυμήθηκε ότι η Σοβιετική Ένωση είχε πρόθεση να χτυπήσει την Θράκη κατά την διάρκεια της κρίσης στην Κούβα!
Μάλιστα την εν λόγω δήλωση την έκανε εντός της Βουλής μιλώντας σε αξιωματικούς του ΝΑΤΟ – σπουδαστές και εκπαιδευτές του NATO Defense College που επισκέφθηκαν το κοινοβούλιο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να διατρανώσει την πίστη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρότι μνημόνευσε την τραγωδία της Κύπρου.
Ακόμα κι αν δεχθεί κανείς όλα όσα παρουσιάζει ο πρόεδρος της Βουλής είναι φανερό, από την περιγραφή και μόνο, πως το συμπέρασμα περί επίθεσης στη Θράκη εντάσσεται σε εικασίες, εκτιμήσεις και καταλήγει να μεταφέρεται σαν αντικομμουνιστικό διπλωματικό κουτσομπολιό της εποχής. Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι όλη η ιστορία που διηγείται ο Κ. Τασούλας βασίζεται σε όσα είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών!
Η… διήγηση του κ. Τασούλα:
«Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, πριν την Κορέα, όπου είχαμε την πρώτη θερμή εκδήλωση του Ψυχρού Πολέμου. Την περίοδο 1946-1949. Το ότι η Ελλάδα παρέμεινε στον Δυτικό Κόσμο δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε απλό, ούτε χωρίς σοβαρές συνέπειες για τη χώρα. Το 1952 γίναμε πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία, την ίδια εποχή. Και ήμασταν η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική Χερσόνησο, όπου όλες οι άλλες χώρες ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο, με εξαίρεση τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, η οποία ανήκε στον χώρο των Αδεσμεύτων.
Μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κρίσεις στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ήταν η κρίση της Κούβας, το φθινόπωρο του 1962. Τότε, τον Οκτώβριο του 1962, όλη η ανθρωπότητα κρατούσε την αναπνοή της, διότι υπήρχε ένα «bras de fer» ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και στις ΗΠΑ, ποιος θα κάνει πίσω, αν θα έκανε κάποιος πίσω. Την εποχή εκείνη, που όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη του αποκλεισμού της Κούβας, ειδοποιήθηκε ο Έλλην Υπουργός Εξωτερικών από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών ότι εάν η Σοβιετική Ένωση υφίστατο ένα πλήγμα γοήτρου στην Κούβα, δεν θα το άφηνε χωρίς συνέπειες. Και θα χτύπαγε, για την αποκατάσταση του γοήτρου, είτε στο Βερολίνο είτε στην ελληνική Θράκη. Η ελληνική Θράκη είναι η περιοχή που βρίσκεται στα βορειοανατολικά μας σύνορα. Οι αναλύσεις που έγιναν εκείνη την εποχή ταχύτατα έδειξαν ότι αποκλείετο να χτυπήσουν στο Βερολίνο, διότι χτύπημα στο Βερολίνο θα σήμαινε παγκόσμιο πόλεμο.
Άρα το πιο πιθανό ήταν ένα χτύπημα στη Θράκη. Η τότε Κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 1962, διέταξε κατάσταση συναγερμού στη Θράκη. Όλα τα μέτρα συναγερμού, εκτός από το μέτρο της επιστράτευσης, το οποίο θα προκαλούσε ανησυχία στην κοινή γνώμη.
Δύο μέρες πριν τη λήξη της έντασης, δηλαδή δύο μέρες πριν να ανασάνει η ανθρωπότητα, δύο μέρες πριν την 29η Οκτωβρίου του 1962, ο Σοβιετικός Πρέσβης στην Αθήνα ζητά να δει τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και του ζητά να αποδοκιμάσει τον αμερικανικό αποκλεισμό στην Κούβα. Διότι αν δεν τον αποδοκιμάσει, η Ελλάδα -η μόνη μη κομμουνιστική χώρα στα Βαλκάνια- θα υφίστατο όλες τις συνέπειες που θα είχε η εκ μέρους της Σοβιετικής Ενώσεως αντιμετώπιση της αμερικανικής προκλητικότητας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, και ενώ είχαμε λάβει όλα τα μέτρα στη Θράκη, απάντησε ότι είμαστε πιστά μέλη του ΝΑΤΟ, ότι δεν πρόκειται να αποδοκιμάσουμε την αμερικανική συμπεριφορά στην Κούβα, πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται για να αποτρέψει χειρότερες εξελίξεις. Η κατάσταση εκτονώθηκε, η Ελλάδα δεν είχε συνέπειες, αλλά η χώρα μας έκτοτε παρέμεινε πάντα πιστή στο ΝΑΤΟ».
Στην συνέχεια πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό συνέβη χωρίς
«η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ έναντι της χώρας μας να είναι πάντα με το αντίστοιχο μεγαλείο και την αντίστοιχη ανταπόκριση. Θυμίζω τη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ όταν η Τουρκία, το 1974, έκανε την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου αλλά και πολύ τελευταία, τώρα, όταν το ΝΑΤΟ αρνείται να πάρει θέση στις απαράδεκτες και πολύ προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κώστας Τασούλας ξεκαθάρισε πως
«εμείς δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ επειδή θέλουμε να έχουμε κάποια πρόσκαιρα ανταλλάγματα.
Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ επειδή πιστέψαμε στον ελεύθερο κόσμο, μέλη του οποίου υπήρξαμε, και σήμερα που ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε, είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ για τις σύγχρονες αποστολές του, οι οποίες έχουν να κάνουν με την εμπέδωση της ειρήνης, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με νέες σύγχρονες απειλές τις οποίες όλοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου